Hopp til innhold

Vil gi 70 millioner til kulturnæringen: – Overhodet ikke nok, sier opposisjonen

Med 70 millioner kroner vil regjeringen skape arbeidsplasser og verdiskapning i kunst og kulturnæringen. Satsingen skal ledes i samarbeid av Innovasjon Norge og Kulturrådet.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

STOLT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier at hun er stolt over satsingen på kulturnæring. Her fra en konferanse regjeringen holdt i august om kreativ næring og kultureksport.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi ser at mange kunstnere og andre i kulturfeltet ønsker å være med å skape verdier og arbeidsplasser, utover det de gjør i dag. Myndighetene må legge til rette for dette, det har vi ikke gjort tidligere. Nå kommer det store løftet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

I statsbudsjettet for 2017 har regjeringen satt av 70 millioner kroner til dette løftet.

Målet er flere arbeidsplasser, økt verdiskapning, større internasjonal satsing og en næring som er mindre avhengig av offentlige midler.

Anita Krohn Traaseth

VIL HJELPE: – Vi kan ha programmer, kunnskapsløft og lån for å hjelpe dem som vil, sier Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

En stor del av potten vil gå til Innovasjon Norge, mens Kulturrådet får penger til å opprette et kontor utenfor Oslo som skal arbeide med regional bransjeutvikling.

– Innovasjon Norge og Kulturrådet er en nøkkel. Jeg tror vi kommer til å se store resultater fra dette, ikke minst internasjonalt.

– Historisk satsing

Dette er første gang Innovasjon Norge får tildelt penger over statsbudsjettet for å hjelpe kunstnere og kreativ næring.

Ifølge Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, har de registrert en tredobling i etterspørsler fra bedrifter innenfor disse næringene.

Kristin Danielsen

KLAR FOR SAMARBEID: – Vi ønsker å være med og hjelpe de som har ambisjoner, sier Kristin Danielsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er rett og slett historisk. På vegne av en næring som kanskje har følt at de har fått litt lite, så er dette et krafttak, sier Traaseth.

Kristin Danielsen, direktør for Kulturrådet, mener det er lurt av regjeringen å involvere dem i arbeidet.

– For vi har det totale overblikket over alt som skjer av kunst og kultur i hele landet. Nå kan vi endelig bidra med å svare på de behovene som vi ser finnes hos mange aktører, sier Danielsen.

– Overhodet ikke godt nok

Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, mener det er på tide at regjeringen satser på kulturnæringsprosjekter.

Anette Trettebergstuen

KREVER MER: Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet mener at regjeringen har gjort altfor lite for kulturnæringen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Men 70 millioner er overhodet ikke nok. Samtidig som regjeringen gir noen skarve titalls millioner til dette prosjektet, så ser vi at det blir vanskeligere å skape arbeidsplasser av kultur ute i distriktene, sier Trettebergstuen.

Hun mener at tidligere budsjetter viser at regjeringen ikke satser på kultur.

– Vi har sett at andelen til kultur på statsbudsjettet har sunket de siste årene. Denne regjeringen prioriterer alt annet enn kultur, sier Trettebergstuen.

– Men å satse såpass mange millioner på kultur og kreativ næring, det var vel heller ikke noe dere gjorde?

– Dette prosjektet er egentlig en oppfølging av den rødgrønne regjeringen sin handlingsplan for kulturnæring fra 2013, som vi dessverre ikke fikk sitte i regjering til å gjennomføre, sier Trettebergstuen.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.