Nationaltheateret ønsker 1,9 milliarder på nytt statsbudsjett

Flere kulturinstitusjoner har søkt om milliardbeløp til ulike oppgraderinger for kommende statsbudsjett. For Nationaltheateret haster det med oppussingspenger. – Situasjonen er veldig alvorlig, sier prosjektansvarlig.

Nationaltheateret

FORFALLER: Nationaltheatret ber om 1,9 milliarder for å vedlikeholde bygget.

Foto: Bjørnflaten, Thomas, Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Spenningen i Kultur-Norge er stor før framleggelsen av nytt statsbudsjett 6. oktober. Totalt søkes det om over 1 milliard kroner til ulike typer oppgraderingsprosjekter. Og da er ikke søknaden til Nationaltheatret regnet med.

Vil ha 1,9 milliarder

For Nationaltheatret ber alene om dobbelt så mye som de andre kulturinstitusjonene til sammen, med et etterslep på vedlikeholdet gjennom flere år. Teateret ønsker seg en oppussingspakke fra regjeringen på totalt 1,9 milliarder kroner.

Thomas Gunnerud vil ha penger til oppussing

BEKYMRET: Thomas Gunnerud ved Nationaltheatret er svært bekymret over bygningens tilstand.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Situasjonen er veldig alvorlig. Ikke i den forstand at bygningen raser sammen i morgen. Men det kan ikke være på denne måten her, sier Thomas Gunnerud prosjektansvarlig ved Nationaltheatret.

Fasaden forfaller

FORFALLER: Dette er en av flere sprekker i fasaden inne på Nationaltheatret.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Tidens tann virker inn på hele bygningen, sier Gunnerud mens han viser fram skader og sprekker som preger fasaden inne på teateret.

Får 2,5 millioner

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) erkjenner at tilstanden er kritisk for Nationaltheatret. Og nå vil regjeringen legge penger på bordet.

– Nationaltheatret har forfalt over altfor mange år dessverre. Det er like viktig at vi ivaretar det generasjoner før oss har bygget opp, som det er å sette opp nye store prosjekter. Derfor setter regjeringen nå av 2,5 millioner for neste år i en avklaringsfase sånn at prosjektet Nationaltheatret kan komme videre, sier Helleland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

GIR PENGER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland lover 2,5 millioner til en avklarings­fase for National­theatret.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ifølge prosjekt­ansvarlig Thomas Gunnerud haster det nå å avklare hvor mye penger Nationaltheatret vil få på det kommende statsbudsjettet. Han åpner for å legge politisk press på regjeringen.

– Hvis man ikke får noen ting nå så blir vi veldig, veldig skuffet. Og da vil det også være naturlig å engasjere opinionen på Stortinget, sier han.

Forfall på Nationaltheateret

GAMMEL GLANS: Det har ikke vært store oppgraderinger på Nationaltheatret de siste 30 årene.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Langt etterslep

Det er gått tretti år siden teateret gjennomgikk en omfattende oppgradering og fem år siden statsbygg konkluderte med at noe måtte gjøres.

Kulturminister Helleland erkjenner at etterslepet er stort på vedlikeholdet av Nationaltheatret.

– Dessverre har et etterslep fått lov til å bygge seg opp over altfor mange år. Og man har vært altfor lite flinke til å ta vare på kulturarven vår, sier Helleland.

Det tegnes ulike alternativer til utbygging og vedlikehold. Hva vil du som kulturminister gå for?

– Det er jo et omfattende prosjekt til mange milliarder. Derfor er det viktig at vi nå har riktige tall på bordet og at de utredningene vi har er kvalitetssikret sånn at vi kan treffe klare og tydelige valg for hva vi skal gå videre med, og hva som er mest hensiktsmessig for publikums beste.

Kulturstrøm

  • Norges største drive-in-kino

    Norges største drive-in-kino hadde premiere onsdag. På parkeringsplassen på Tryvann i Oslo blir det daglig vist tre filmer hele påsken. Som følge av koronapandemien har det blitt populært med denne typen arrangement. I Bergen starter Bergen Kino drive-in-kino. I Lillestrøm hadde hiphopgruppa «Klovner i kamp» Norges første drive-in-konsert, og i Skien har det vært drive-in-gudstjeneste (NTB).

    Filmen Aladdin vises på parkeringsplassen på Tryvann i Oslo.
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix