NRK Meny
Normal

– Det finnes ikke mange Picassoer som dette

Tirsdag så representanter for Picassos familie Regjeringskvartalet for første gang etter det ble klart at Y-blokka skal rives. – Vi vil følge situasjonen tett videre, sier de.

Picassos arvinger i Oslo

FIKK ENDELIG BEFARING: Claudia Andrieu i Administration Picasso fikk i dag endelig se tilstanden i regjeringskvartalet etter 22. juli, og kom i dialog med regjeringen om hva de har tenkt å gjøre med Carl Nesjars Picasso-relieffer i Y-blokka. Se Dagsrevyens innslag.

– Det finnes ikke mange Picassoer som dette. Dette er hele verdens kulturarv, sier Claudia Andrieu i Administration Picasso.

Hun representerer Pablo Picassos arvinger, og står foran den omstridte Y-blokka i Regjeringskvartalet.

Pablo Picasso

PICASSO OG RELIEFFENE: Pablo Picasso med bilder av veggene i Regjeringsbygget, der hans motiver ble sandblåst inn av Carl Nesjar.

Foto: Carl Nesjar, gjengitt med tillatelse fra Galleri GHG

Her ble Picassos kunstverk «Fiskerne» sandblåst inn i kortveggen av kunstnerens norske venn og kollega Carl Nesjar i 1970.

Arvingene ba om møte

I mai bestemte regjeringen at Y-blokka skulle rives og kunsten skjæres ned etter skadene etter terrorangrepet 22. juli. Det fikk Picasso-arvingene til å reagere sterkt.

Picasso-administrasjonen hadde nemlig ikke blitt informert om beslutningen om å skjære ned kunsten og flytte den.

I dag fikk representanter for arvingene etter kunstneren omsider befare tilstanden i kvartalet.

– Den norske regjeringen skulle ha kontaktet oss for å forklare situasjonen. Det gjorde de ikke, så vi ba om et møte. Derfor er vi her nå, sier Andrieu.

Varsler tett oppfølging

Åndsverkloven sier nemlig at det er kunstnerens etterkommere som bestemmer om verket kan flyttes eller ikke.

Men det hadde regjeringen glemt å ta høyde for da den bestemte å rive blokka og skjære ned den 70 tonn tunge veggkunsten.

Etter dagens befaring varsler Picasso-administrasjonen tett oppfølging av prosessen fram til det nye Regjeringskvartalet står ferdig tidligst i 2023.

– Nå skal vi følge med på prosessen videre trinn for trinn. Vi skal kjenne til dagsordenen til enhver tid, sier Christine Pinot i Picasso-administrasjonen.

– Var spent foran møtet

Departementetsråd Eivind Dale i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– VAR SPENT: Departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (til høyre).

Foto: Petter Sommer / NRK
Agnes Moxnes

– VAR PÅ TIDE: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes mener regjeringen mangler kunnskap om både folkeskikk og opphavsrett.

Foto: NRK

Ansvarlig departementsråd var fornøyd med utfallet av dagens møte.

– Etter noen av medieoppslagene som har vært tidligere var jeg i forkant spent på hvordan dette skulle bli. Men det ble fort veldig rolig, og det har vært et godt møte, sier departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Dale sier dagens dialog førte til at Picasso-administrasjonen skjønte hvorfor Y-blokka måtte rives.

– De hadde forståelse for at den skal rives og reagerte positivt på vårt utsagn om at vi skal ta vare på kunsten på en god måte, sier departementsråden.

Kan si nei til omplasseringssted

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes mener dagens møte kom langt på overtid.

– Flere kunstnere har etterspurt slik en dialog med regjeringen. Dette viser både litt mangel på alminnelig folkeskikk og liten kunnskap om opphavsrett og åndsverkslov, sier hun.

Hun sier Picassos arvinger har etter åndsverkloven mulighet til å si nei hvis de er uenige i stedet hvor regjeringen vil plassere Nisjars Picasso-relieffer.

– Når relieffene nå blir skåret ned fra veggene og skal omplasseres, kan arvingene komme tilbake og si «nei, dette er ikke god nok plassering» og dermed sette ned foten, sier hun.

Det er ennå ikke klart når rivingsarbeidet av Y-blokka starter eller hvor kunstverkene skal plasseres.

LES OGSÅ:

Picasso-kunsten i Regjeringskvartalet

VIDEO: Se reportasje fra Dagsrevyen om Carl Nesjars arbeid med Pablo Picasso. Reporter Eirik Berg.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP