«Skam» er blant de mest populære TV-seriene NRK noen gang har vist. Men NRK har ennå ikke lykkes med å selge konseptet til utlandet.
Mens serier som «Kampen om Tungvannet», «Mammon» og «Datoen» har blitt solgt til en rekke land, får NRK tilbakemelding på at Skam er for grov.
– Tilbakemeldingene vi får er at alkoholbruken er veldig dominerende. De er ikke bare litt fulle, de veldig fulle, sier Claudia Schmitt om de norske ungdomsjentene i serien.
Schmitt jobber i tyske Beta film, et selskap som drar rundt på tv-messer for å selge NRKs programmer. På årets TV-messe i den franske filmbyen Cannes var det mange utenlandske innkjøpere som viste stor interesse for «Skam», men noe salg ble det ikke.
– Konseptet med å være på nett og lede seerne tilbake til TV er veldig innovativt og progressivt. De andre landene trenger tid på å forstå denne publiseringsmetoden, sier Schmitt til NRK.
- Les også:
– Gi det tre år
TRE ÅR: Ole Hedemann, prosjektleder i utviklingsavdelingen i NRK, tror andre nordiske TV-kanaler kommer til å kjøpe opp «Skam»-konseptet. De trenger bare litt tid.
Foto: Hege Bakken Riise / NRKOle Hedemann er prosjektleder i utviklingsavdelingen i NRK og har vært på en mengde TV-messer.
Han sier «Skam» er så kompleks og nyskapende at innkjøperne – som ofte er hvite menn som pusher 50 – blir redde for å satse på serien.
– Innkjøperne skal tilbake til sine ledergrupper med serier som skal garantere for suksess i deres sendeskjemaer. De er ikke særlig risikovillige, for å si det sånn. Det er mange som klamrer seg fast til hvordan det var i går.
Han sier det blir for mange spørsmålstegn rundt «Skam», blant annet når det kommer til varigheten på de ulike klippene og publiseringstaktikken. Hedemann tror likevel ungdomsserien vil bli laget utenfor Norges grenser.
– Den vil antagelig bli laget i Norden, det vil jeg tro. Det er her vi har den største utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett. Gi det tre år, sier han.
- Les også:
Ikke moden for salg
Men er det ikke det tv-kanalene vil ha? En nyskapende serie som treffer unge?
– Når vi er på messer i Cannes og lignende, sier de som kjøper tv-serier at de vil ha noe nytt og ferskt. Men det de ender opp med å kjøpe er «same same but different». De kjøper det som er veldig trygt og A4, sier innkjøpssjef Ann Christin Siljan i Nordic World, et salgssamarbeid mellom NRK, TV 2, svensk TV4 og finsk MTV3.