Hopp til innhold

Her får alle en pinne i nesa før de går på jobb

Under innspillingen av andre sesong av HBO-serien «Beforeigners» måtte over 100 personer ta hurtigtest flere ganger i uken. Slik fikk de luket ut koronasmittede og unngikk utbrudd på settet.

Hurtigtesting på innspilling av HBO-serien Beforeigners

Patrick Billingstad måtte testes før han kunne gå i gang med arbeidsdagen under innspillingen av sesong 2 av HBO-serien «Beforeigners». Testing annenhver dag og munnbind har blitt hverdagskost for de 100 som jobber med produksjonen.

Foto: Ola Hana / NRK

HBO-serien «Beforeigners» har nettopp spilt inn sin andre sesong i Oslo. Serien hvor mennesker fra fortiden dukker opp i nåtid ble en suksess blant norske seere.

I 80 dager jobbet over 100 mennesker tett på hverandre. Under opptak tar skuespillerne av seg munnbindet. Til tross dette har de klart å unngå koronautbrudd på sett.

For komme inn på settet må alle (også NRKs journalist og fotograf) få en pinne i nesa, vente i 15 minutter, før en sykepleier godkjenner at du kan gå videre inn på settet.

Aftenposten har tidligere omtalt at de tok i bruk hurtigtester under Beforeigners-innspilling.

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller politipartnere i Beforeigners.

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller politipartnere i Beforeigners.

Foto: HBO Nordic

Hurtigtest annenhver dag

Produsent Terje Strømstad sier produksjonen har vært krevende, men at de er fornøyd med å ha unngått smitteutbrudd.

Terje Strømstad

Produsent Terje Strømstad.

Foto: Ola Hana / NRK

– Vi har brukt hurtigtest på hele staben annenhver dag. I tillegg tar alle en PCR-test en gang i uken. Alle skuespillere og statister testes hver dag før de kommer på settet, slik at vi får luket ut eventuelle smittede personer.

Strømstad mener hurtigtestene gir en ekstra trygghet på jobb.

– Selv om de ikke er 100 prosent sikre, så minimerer vi risikoen ved å bruke dem. Mange sier at de føler seg tryggere på sett enn de gjør hjemme.

Ved hjelp av hurtigtester og PCR-test har de luket ut til sammen tre smittetilfeller.

– Vi fikk luket dem ut før de kom på jobb, og sånn sett greide vi å unngå smitteutbrudd.

– Skader neseborene

Den britiske skuespilleren Billy Postlethwaite fikk beskjed om å komme til Norge rett før myndighetene stengte grensen, selv om det var tre uker til hans scene skulle spilles inn. Dermed har det blitt mye tid på hotellrommet for den 32 år gamle skuespilleren, blant annet kjent fra filmene «Containement» og «Tomb Raider».

Billy Postlethwaite

Skuespiller Billy Postlethwaite.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Jeg har ventet tre uker på å spille inn scenen i dag og i morgen, slik at vi fikk ferdigstilt sesong 2 av «Beforeigners».

Skuespillerne på settet testes hver dag, ettersom de må ta av seg masken under opptak.

– Det skader neseborene etterhvert. Men man kan bytte på ved å si dette neseboret i dag og dette neseboret i morgen. Det er helt OK og gjør at alle føler seg trygge på jobb.

Nakstad: Kan brukes som supplement

Espen Nakstad besktiver smittekurven i Polen

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NRK

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad synes det er positivt at produksjonen greide seg uten smitte ved hjelp av hyppig testing.

– Er dette et tiltak som kan videreføres til andre typer arrangementer?

– Hurtigtest kan være en supplement til andre tiltak, men ikke alle med smitte fanges opp. Dermed er det fortsatt en smitterisiko om veldig mange er til stede. Hurtigtester er et godt supplement, men ikke noe full erstatning for andre smitteverntiltak, sier Nakstad.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.