Her får alle en pinne i nesa før de går på jobb

Under innspillingen av andre sesong av HBO-serien «Beforeigners» måtte over 100 personer ta hurtigtest flere ganger i uken. Slik fikk de luket ut koronasmittede og unngikk utbrudd på settet.

Hurtigtesting på innspilling av HBO-serien Beforeigners

Patrick Billingstad måtte testes før han kunne gå i gang med arbeidsdagen under innspillingen av sesong 2 av HBO-serien «Beforeigners». Testing annenhver dag og munnbind har blitt hverdagskost for de 100 som jobber med produksjonen.

Foto: Ola Hana / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

HBO-serien «Beforeigners» har nettopp spilt inn sin andre sesong i Oslo. Serien hvor mennesker fra fortiden dukker opp i nåtid ble en suksess blant norske seere.

I 80 dager jobbet over 100 mennesker tett på hverandre. Under opptak tar skuespillerne av seg munnbindet. Til tross dette har de klart å unngå koronautbrudd på sett.

For komme inn på settet må alle (også NRKs journalist og fotograf) få en pinne i nesa, vente i 15 minutter, før en sykepleier godkjenner at du kan gå videre inn på settet.

Aftenposten har tidligere omtalt at de tok i bruk hurtigtester under Beforeigners-innspilling.

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller politipartnere i Beforeigners.

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller politipartnere i Beforeigners.

Foto: HBO Nordic

Hurtigtest annenhver dag

Produsent Terje Strømstad sier produksjonen har vært krevende, men at de er fornøyd med å ha unngått smitteutbrudd.

Terje Strømstad

Produsent Terje Strømstad.

Foto: Ola Hana / NRK

– Vi har brukt hurtigtest på hele staben annenhver dag. I tillegg tar alle en PCR-test en gang i uken. Alle skuespillere og statister testes hver dag før de kommer på settet, slik at vi får luket ut eventuelle smittede personer.

Strømstad mener hurtigtestene gir en ekstra trygghet på jobb.

– Selv om de ikke er 100 prosent sikre, så minimerer vi risikoen ved å bruke dem. Mange sier at de føler seg tryggere på sett enn de gjør hjemme.

Ved hjelp av hurtigtester og PCR-test har de luket ut til sammen tre smittetilfeller.

– Vi fikk luket dem ut før de kom på jobb, og sånn sett greide vi å unngå smitteutbrudd.

– Skader neseborene

Den britiske skuespilleren Billy Postlethwaite fikk beskjed om å komme til Norge rett før myndighetene stengte grensen, selv om det var tre uker til hans scene skulle spilles inn. Dermed har det blitt mye tid på hotellrommet for den 32 år gamle skuespilleren, blant annet kjent fra filmene «Containement» og «Tomb Raider».

Billy Postlethwaite

Skuespiller Billy Postlethwaite.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Jeg har ventet tre uker på å spille inn scenen i dag og i morgen, slik at vi fikk ferdigstilt sesong 2 av «Beforeigners».

Skuespillerne på settet testes hver dag, ettersom de må ta av seg masken under opptak.

– Det skader neseborene etterhvert. Men man kan bytte på ved å si dette neseboret i dag og dette neseboret i morgen. Det er helt OK og gjør at alle føler seg trygge på jobb.

Nakstad: Kan brukes som supplement

Espen Nakstad besktiver smittekurven i Polen

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Foto: Torstein Bøe / NRK

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad synes det er positivt at produksjonen greide seg uten smitte ved hjelp av hyppig testing.

– Er dette et tiltak som kan videreføres til andre typer arrangementer?

– Hurtigtest kan være en supplement til andre tiltak, men ikke alle med smitte fanges opp. Dermed er det fortsatt en smitterisiko om veldig mange er til stede. Hurtigtester er et godt supplement, men ikke noe full erstatning for andre smitteverntiltak, sier Nakstad.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.04.2021
4 543
Smittede siste 7 dager
269
Innlagte
688
Døde
835 970
Vaksinerte

Kulturstrøm

 • Roy Lønhøiden kan havne i fengsel

  Den Spellemann-nominerte artisten reagerer sterkt på boten han fikk etter å ha kjørt over en stengt grenseovergang. I mars ble Lønhøiden stansa av norsk politi etter å ha passert en stengt grenseovergang.

  – Jeg har ikke råd til å betale noen bot. Det har vært dårlig med spillejobber det siste året. Da blir det i så fall fengsel, sier han.

 • Iron Maiden til Norge i 2022

  Musikkfestivalen Tons of Rock avlyser årets festival. Samtidig annonserer de at britiske Iron Maiden gjester Oslo og Ekebergsletta sommeren 2022.

  Iron Maiden i Trondheim
  Foto: Jørn Gjersøe
 • Tons of Rock avlyst

  Festivalen Tons of Rock er avlyst, melder festivalen selv på sine nettsider. Festivalen skulle vært avholdt på Ekebergsletta 23.-25. juni. De som har kjøpt billett til årets festival - eller til fjorårets, som også ble avlyst - kan bruke denne på neste års festival.