Tusener tror de kan snakke med Rolf Erik fra den andre siden

«Folkeopplysningen» utfordret klarsynte – og fikk svar. Rundt to tusen mennesker tror de kjenner budskapet dødssyke Rolf Erik Eikemo etterlot seg i en forseglet konvolutt.

Rolf Erik har et hemmelig kodeord som han skal forsøke formidle fra den andre siden – klarer noen å høre, se eller føle det?

VIDEO: Før Rolf Erik Eikemo døde, la han en beskjed i en forseglet konvolutt. Den ligger nå i en safe. Ingen levende personer vet hva han har skrevet, men Eikemo har lovet å avsløre budskapet om noen greier å kontakte ham fra det hinsindige.

Før han døde i mai 2015, skrev Rolf Erik Eikemo et budskap på en lapp, og la det i en forseglet konvolutt, som ble låst inn i en safe.

Ingen levende person vet hva som står på lappen. Men Rolf Erik har lovet å avsløre budskapet hvis noen klarer å få ham i tale fra det hinsidige.

Siden Rolf Eriks utfordring gikk ut via NRK.no i august, har rundt to tusen mennesker forsøkt å forutsi hva budskapet er, forteller redaktør Lasse Nederhoed i produksjonsselskapet Teddy TV, som lager «Folkeopplysningen» for NRK.

Andreas Wahl og Rolf Erik Eikemo

FORSEGLET: Rolf Erik Eikemo (t.h.) skrev ned et budskap og la det i en forseglet konvolutt for han døde. Ingen levende person har sett hva som står på lappen, men mange mener likevel de vet svaret. Her er Eikemo med «Folkeopplysningen»-programleder Andreas Wahl.

Foto: Odd Sprakehaug / TeddyTV / NRK

Åpner safen mandag

– To tusen svar er vi fornøyde med. Dette var en invitasjon til alle som mener de har evnen til å snakke med de døde, til faktisk å vise at det er noe i det, forteller Nederhoed.

Søndag gikk fristen ut for å sende inn bidrag. Mandag skal redaksjonen åpne safen og konvolutten, og sammenligne Rolf Eriks budskap med de innsendte forslagene.

Lasse Nederhoed

SPENT: Mandag får redaktør Lasse Nederhoed og resten av «Folkeopplysingen»-redaksjonen vite hva som står på lappen Rolf Erik etterlot seg. Seerne må vente til 5. oktober.

Foto: Radiodokumentaren / NRK

– Vi er veldig spent på hva som skjer når vi åpner. Hvis de som mener de behersker dette har svart, og de faktisk har rett i sine påstander, så bør det jo bli flere riktige svar.

Flere som hevder å være klarsynte har vært skeptisk til eksperimentet, og har advart andre mot å delta i programmet. Det har ikke hindret flere tusen fra å ta utfordringen.

Stor interesse fra utlandet

De rundt to tusen svarene er systematisert i en database. Når konvolutten åpnes, blir Rolf Eriks budskap sammenlignet med forslagene i databasen for å se om noen har truffet nøyaktig, og hvis ikke, hvem som har kommet nærmest.

– Tror du noen har gjettet riktig?

– Jeg håper ingen har gjettet, da. Jeg tror ingen kommer til å ha rett svar, men det blir veldig morsomt om noen har det. Da snakker vi om et tv-historisk øyeblikk, sier Nederhoed.

Mens de fleste bidragene naturlig nok har kommet fra Norge, har Rolf Eriks utfordring også vakt interesse i utlandet. Redaksjonen har til sammen fått inn bidrag fra 26 land, og fra 25 ulike delstater i USA.

Selv om safen åpnes allerede i morgen, må du som seer vente tålmodig til 5. oktober for å få svaret. Da vises nemlig programmet på NRK 1 og NRK TV.

Kulturstrøm

 • Arbeidsfolk mindre synlege i media

  Vanlege norske arbeidsfolk i byggebransjen og helse- og omsorgssektoren er mindre synlege i dagens mediebilde enn for 20 år sidan, ifølgje ny studie. Spørsmål om innvandring og kultur kan fortrenge dei om arbeidsliv og klasse, skriv Klassekampen.

 • Kostyme som symbol i abortkamp

  Demonstranter kledd i røde kapper og hvite kyser viste i dag sin motstand på slottsplassen mot den nye regjeringens varslede endringer i abortloven. Kostymevalget er en referanse til Margaret Atwoods dystopiske roman «The Handmaid's Tale», som også har blitt TV-serie. Fortellingen handler om et totalitært samfunn hvor grupper av kvinner, «handmaids» er slaver i reproduksjonens tjeneste. Kostymet har blitt et symbol i kampen for kvinners rettigheter og mot innskrenking av abortloven verden over. USA, Irland, Argentina og Polen er andre land hvor kvinner har demonstrert kledd som «handmaids».

  Handmaids
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Amerikansk rappar sluppen ut

  Artisten Chris Brown er sluppen ut frå varetekt i Paris etter avhøyr, melder fransk påtalemakt. Siktinga mot han er fråfallen. Han blei arrestert etter at ei kvinne melde han for valdtekt. Politiet etterforskar framleis saka. Brown avviser anklagene, og sier kvinnen lyver.

  Chris Brown
  Foto: Earl Gibson Iii / AFP