Hopp til innhold

Kritiserer Anundsens «cannabis-bevis»: Brukte upublisert eksamensoppgave

Justisminister Anders Anundsen (Frp) støtter seg blant annet til en upublisert eksamensoppgave når han sier at cannabis er farligere enn alkohol. – Det er uomtvistelig at alkohol er en av våre største helserisikoer, sier rusforsker.

Justisminister Anders Anundsen om rusforskning fra Folkeopplysningen.

Forskningen som justisminister Anders Anundsen sitter på viser at cannabis utgjør en større risiko enn alkohol.

I dokumentarserien Folkeopplysningen sier justisminister Anders Anundsen at det er feil å sammenligne alkohol og cannabis.

Han sier at forskning viser at alkohol er mindre farlig enn cannabis, og viser til fire dokumenter.

To av dokumentene var ikke forskning i det hele tatt, men en avisartikkel og en artikkel fra et amerikansk magasin. Den tredje var en vitenskapelig artikkel om cannabis som ikke sammenligner stoffet med alkohol.

Den fjerde var en upublisert eksamensoppgave fra en svensk medisinstudent.

– Alkohol er en av våre største helserisikoer

Lys mann med lyseblå skjorte og mørk blå genser

Anundsen kunne funnet mye bedre vitenskap som kanskje hadde støttet hans syn på farene ved cannabis og alkohol.

Foto: UiO

Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning Jørgen G. Bramness forteller at det er bred enighet blant forskere på verdensbasis at alkohol utgjør en større risiko enn cannabis.

– Uttalelsene til Anundsen er det ikke mange som støtter. Hvis han som i programmet sier at han støtter seg på forskning så lurer jeg veldig på hvilken forskning det er han snakker om, sier Bramness.

– Man kan ikke argumentere om at siden det er ulovlig så er det sikkert farlig og da må det være ulovlig. Det blir sirkelargumentasjon, sier han.

Fra 2003 til 2013 er det registrert tre overdosedødsfall som følge av cannabis, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Det er ikke presisert i rapporten fra Folkehelseinstituttet om det er syntetisk cannabis som har forårsaket dødsfallene. I 2014 var det 320 alkoholutløste dødsfall som ble registrert i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Selv om det kan være noe underestimering her er det uomtvistelig at alkohol er en av våre største helserisikoer i dag, sier Bramness.

– Kunne funnet bedre forskning

Selv om alkohol utgjør det største problemet, er ikke cannabis helsekost av den grunn, forteller Bramness.

– Det er selvfølgelig risiko ved cannabis. Det er risiko for avhengighet, trafikkrisiko, vi ser innimellom dødsfall, men veldig sjeldent. Det er antagelig knyttet hjerte- og lungeproblemer til cannabis. Men med alkohol vet vi at det er en risiko for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft, leversykdom og en lang rekke andre helseproblemer, forklarer Bramness.

Bramness mener justisministeren kunne funnet langt sterkere forskning å vise til.

– Han kunne nok funnet langt bedre vitenskap for å støtte sitt syn. Det finnes en god del forskning som viser til farene ved bruk av cannabis, også kanskje noe som støtter hans syn at cannabis er farligere enn alkohol, sier Bramness til NRK.

Cannabis har trolig færre negative konsekvenser sammenlignet med alkohol, forteller Jørgen G Bramness, professor og forskningsleder ved SERAF, i Debatten.

FARLIGST: Professor Jørgen G. Bramness er klar på at alkohol utgjør en større risiko enn cannabis.

– Færre problemer med alkohol

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen

Samfunnet bør si at det er et skille mellom alkohol og narkotika, sier justisminister Anders Anundsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I dokumentarserien sier justisministeren at alkohol er en del av den norske kulturen og alltid har vært en lovlig vare.

– Jeg mener det er færre problemer med alkohol hvis man hadde en sammenlignbar statistikk. Hasj er et narkotikum og har en annen rusvirkning og en annen påvirkning på hjernen din. Vi som samfunn bør si at det er et skille mellom alkohol og narkotika, sier Anundsen i programmet som ble vist i går.

Til VG uttalte Anundsen i 2014 at han var lei bruken av utsagnet «cannabis er ikke farligere enn alkohol» i debatten om liberalisering av narkotikapolitikken.

AKTUELT NÅ