– Jeg gråt og smilte i går

Artisten Tshawe Baqwas familie var politiske flyktninger fra apartheidregimet i Sør-Afrika. – Mandela krysset mine foreldres veier flere ganger, sier han.

Tshawe Baqwa

Tshawe Baqwa i Madcon sier det var sjokkerende å få beskjeden om at Mandela er død.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Det er første dagen etter hans bortgang, og jeg legger merke til at det tynger. Det er et menneske jeg aldri har hilst personlig på, men som har betydd så mye, både for meg og for resten av verden.

– Han kjempet for alle

Ordene tilhører artisten Tshawe Baqwa, kjent fra duoen Madcon. Hans foreldre var del av motstandsbevegelsen under apartheidregimet, og de måtte flykte fra landet på 70-tallet for å unngå arrestasjon.

Da Tshawe var 14 år gammel flyttet familien tilbake til Sør-Afrika for en kort periode, men de flyttet tilbake til Norge for godt ni måneder senere.

– Mine egne foreldre har vært en vesentlig del av motstandsbevegelser, og Mandela krysset mine foreldres veier flere ganger. Det blir desto mer personlig for min del, å sørge over en mann som Mandela. Men samtidig er det vanskelig å differensiere med verdensbefolkningen, for jeg føler at Mandelas kjempet for alle, om de var fra Thailand, Sør-Afrika eller Alaska, sier han.

Tshawe spilte konsert i London går, og fikk dødsbudskapet da en venninne sendte ham en kondolanse på sms.

– Jeg fikk sjokk. Alle ventet på at det ville komme, men vi ville holde på ham så lenge som mulig. Hans lange vei mot frihet er endelig over for hans del, og nå er resten opp til oss. Jeg gråt og smilte i går. Gråt fordi vi har mistet ham, og smilte fordi han har betydd så mye for hele verden, sier han.

Vil la seg inspirere

– Hva har du lært av Mandela?

– Hans bortgang har åpnet mine øyne for at man bærer et ansvar for å gjøre en forskjell i verden. Jeg skal slutte å være ego og hedre hans person og det eksemplet han var, sier Tshawe.

Artisten lover nå å gjøre mer for å gjøre verden til et bedre sted.

– Det er nesten forkastelig at jeg har sittet og fått dårlig samvittighet av å se barn bli bombet i Syria uten å gjøre noe med det annet enn å sende en femtilapp i måneden til veldedighet. Mitt nyttårsforsett er å gjøre mer for verden. Det er min lærdom, og det tar jeg til meg. Et klask i trynet, og en klem.

Tshawe Baqwa Madcon sommeråpent 2012

Tshawe Baqwa under en opptreden i Sommeråpent i 2012

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP