NRK Meny
Normal

– Jeg gråt og smilte i går

Artisten Tshawe Baqwas familie var politiske flyktninger fra apartheidregimet i Sør-Afrika. – Mandela krysset mine foreldres veier flere ganger, sier han.

Tshawe Baqwa

Tshawe Baqwa i Madcon sier det var sjokkerende å få beskjeden om at Mandela er død.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Det er første dagen etter hans bortgang, og jeg legger merke til at det tynger. Det er et menneske jeg aldri har hilst personlig på, men som har betydd så mye, både for meg og for resten av verden.

– Han kjempet for alle

Ordene tilhører artisten Tshawe Baqwa, kjent fra duoen Madcon. Hans foreldre var del av motstandsbevegelsen under apartheidregimet, og de måtte flykte fra landet på 70-tallet for å unngå arrestasjon.

Da Tshawe var 14 år gammel flyttet familien tilbake til Sør-Afrika for en kort periode, men de flyttet tilbake til Norge for godt ni måneder senere.

– Mine egne foreldre har vært en vesentlig del av motstandsbevegelser, og Mandela krysset mine foreldres veier flere ganger. Det blir desto mer personlig for min del, å sørge over en mann som Mandela. Men samtidig er det vanskelig å differensiere med verdensbefolkningen, for jeg føler at Mandelas kjempet for alle, om de var fra Thailand, Sør-Afrika eller Alaska, sier han.

Tshawe spilte konsert i London går, og fikk dødsbudskapet da en venninne sendte ham en kondolanse på sms.

– Jeg fikk sjokk. Alle ventet på at det ville komme, men vi ville holde på ham så lenge som mulig. Hans lange vei mot frihet er endelig over for hans del, og nå er resten opp til oss. Jeg gråt og smilte i går. Gråt fordi vi har mistet ham, og smilte fordi han har betydd så mye for hele verden, sier han.

Vil la seg inspirere

– Hva har du lært av Mandela?

– Hans bortgang har åpnet mine øyne for at man bærer et ansvar for å gjøre en forskjell i verden. Jeg skal slutte å være ego og hedre hans person og det eksemplet han var, sier Tshawe.

Artisten lover nå å gjøre mer for å gjøre verden til et bedre sted.

– Det er nesten forkastelig at jeg har sittet og fått dårlig samvittighet av å se barn bli bombet i Syria uten å gjøre noe med det annet enn å sende en femtilapp i måneden til veldedighet. Mitt nyttårsforsett er å gjøre mer for verden. Det er min lærdom, og det tar jeg til meg. Et klask i trynet, og en klem.

Tshawe Baqwa Madcon sommeråpent 2012

Tshawe Baqwa under en opptreden i Sommeråpent i 2012

Kulturstrøm