Fikk dødsbudskapet under premieren

Nelson Mandelas døtre Zindzi og Zenani mottok budskapet om farens død under premieren på filmen om hans liv i London.

Prins William og Zindzi Mandela

Zindzi og Zenani Mandela sammen med prins William før filmen startet.

Foto: POOL / Reuters

Filmen «Mandela: Long Walk to Freedom» hadde premiere i London torsdag kveld, og blant gjestene var to av Mandelas to døtre, Zindzi og Zenani.

På vei inn i kinosalen fortalte Zindzi at faren hadde det bra, men at han var svak. Hun fortalte også at hun håpet å få møte ham igjen.

Zindzi Mandela på premieren av Mandela-filmen

Zindzi Mandela på vei inn til premieren «Mandela: Long Walk to Freedom». Inne i salen fikk hun beskjed om farens død.

Foto: Matt Dunham / Ap
Idris Elba og Naomie Harris

Idris Elba og Naomie Harris spiller Nelson og Winnie Mandela i filmen.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

De to døtrene mottok dødsbudskapet via telefon fra Sør-Afrika, ifølge stiftelsen Nelson Mandela Foundation.

Ifølge sørafrikanske aviser døde Mandela klokken 20.50 lokal tid i sitt hjem i Johannesburg, kun 10 minutter før filmvisningen skulle starte.

Døtrene insisterte likevel på at premieren skulle gå som planlagt, men forlot selv kinoen i all stillhet etter å ha møtt den britiske prinsen William og hans kone Catherine.

Fikk beskjed under rulleteksten

Etter at filmen var vist og rulleteksten var å se på lerretet, kom produser Anant Singh frem og fortalte at han hadde en trist beskjed å formidle.

– President Zuma har akkurat kunngjort at Madiba har gått bort, han sovnet stille inn for litt siden med sin familie rundt seg, sa Singh og ble møtt av gisp og lamslått stillhet fra forsamlingen.

Produceren fortalte videre at døtrene hadde fått beskjeden før filmen startet, men at de hadde ønsket at visningen skulle foregå som planlagt.

Premierepublikummet hedret deretter den sørafrikanske frigjøringshelten med to minutters stillhet før de forlot kinosalen, stille og sjokkert og noen gråtende, ifølge The Times.

– Vi fikk akkurat en påminnelse om hvilken usedvanlig og inspirerende mann Nelson Mandela var, og mine tanker og bønner går nå til ham og hans familie, sa prins William da han forlot kinosalen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Film om Mandela hadde premiere i London i går

Premien på «Mandela: Long Walk to Freedom» falt sammen med frigjøringsheltens død.

Tårene rant

Den britiske skuespilleren Idris Elba, som spiller Nelson Mandela i filmen, var blant publikum. Han sier han hadde håpet at Mandela ville leve lenge nok til å få sett filmen.

– Jeg tror han har sett deler av den, men dette er jo en film om hans liv – han har «vært der og gjort det» – så han trenger jo egentlig ikke å se den, sa Elba på vei inn til filmpremieren.

Da hadde datteren Zindzi, før hun forlot premieren, forsikret om at faren hadde likt de utdragene han hadde maktet å se.

– Selv elsker jeg filmen, jeg synes den er så virkelig, sa hun.

Filmen tar for seg hele Mandelas liv; hans barndom som høvdingsønn på landsbygda, den lange kampen mot det hvite raseskillestyret, de 27 årene i fengsel og dagen han velges til Sør-Afrikas første svarte president.

Etterpå sa hovedrolleinnehaver Elba at han naturligvis var lamslått som resten av verden og at tankene naturlig nok gikk til Mandelas familie.

Naomie Harris som spiller Winnie Madikizela i filmen ble eskortert ut av salen og kinoen mens tårene rant nedover ansiktet hennes.

Familien samlet

Nelson Mandela var gift tre ganger og fikk seks barn med de to første konene sine, Evelyn Ntoko Mase og Winnie Madikizela-Mandela.

Den første datteren mistet han da hun var bare ni måneder gammel, og de to sønnene han fikk med Mase døde da de var 23 og 55 år gamle.

Med Winnie fikk han døtrene Zenani og Zindzi.

SISTE NYTT

Siste nytt