20 ting du ikke visste om Mandela

Tomm Kristiansen, NRKs tidligere Afrika-korrespondent har møtt Nelson Mandela mange ganger, og skrevet bok om ham. Han har funnet fram 20 ting du kanskje ikke visste om Mandela.

Bilde av Nelson Mandela

Nelson Mandela blir omtalt som en landsfader i Sør-Afrika og en moralsk gigant.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Tomm Kristiansen
Foto: NRK

1. Mandelas far, Gadla Henry Mphakanyiswa, hadde fire koner: Overhustruen, høyrehåndshustruen, venstrehåndshustruen og «hustruen fra Iquadi». Mandela var sønn av høyrehåndshustruen og hadde tre søsken. I alt hadde faren tretten barn.

2. Mandelas fødenavn er Rolihlahla, det betyr å dra i greinene. Navnet ble utlagt som «bråkmaker». Da han kom på skolen ga misjonærene ham et europeisk navn som var lettere å uttale, Nelson.

3. Han rømte fra Transkei (i dag Eastern Cape) etter at Tembu-stammens leder hadde funnet ei jente han skulle gifte seg med. I Johannesburg livnærte han seg som vakt i ei gruve.

4. Nelson Mandela studerte jus på Fort Hare-universitetet, der svarte studenter hadde adgang, men han ble utvist etter å ha deltatt i en studentprotest. Han tok sin juridikum ved fjernstudier.

Nelson Mandela med sin første kone Evelyn Mase, i 1944

Nelson Mandela med sin første kone Evelyn Mase, i 1944

Foto: Ukjent

5. Hans første kone, Evelyn Mase, var sykepleier og kusine til en annen ANC-leder, Walter Sisulu. Hun skaffet inntekter mens Mandela studerte. De fikk fire barn og ble skilt i 1958. Hun deltok aldri i politisk arbeid og var engasjert gjennom Jehovas vitner. Mandela-familien bodde i Vilakazi street i Soweto. I samme gate bodde også erkebiskop Desmond Tutu. Dette er den eneste gate i verden som har huset to nobelprisvinnere.

6. Nelson Mandela var den første kommandanten i ANCs væpnede fløy, Umkhonto we Sizwe, som ble stiftet i 1960.

7. Sammen med vennen og ANC-lederen Oliver Tambo opprettet Nelson Mandela det første svarte advokatkontor i Sør-Afrika. De forsvarte svarte som ble berørt av apartheidlovene.

8. I 1962 forlot han landet for å bli opplært i geriljakrigføring. Han oppholdt seg i Marokko og Etiopia. Da hen vendte tilbake gikk han under jorda og ble kalt «Den svarte pimpernell».

Nelson Mandela og Bill Clinton i celle nummer 5 på Robben Island

Nelson Mandela og Bill Clinton i celle nummer 5 på Robben Island

Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/Scanpix

9. På Robben Island bodde Mandela i en celle på 2x2,5 meter. De politiske fangene arbeidet i kalkbruddet like ved. Kalkstøvet ødela Mandelas lunger. Det skarpe lyset som ble reflektert fra den hvite kalken ødela øynene.

10. Nelson Mandela hadde et nært forhold til sin fangevokter, James Gregory. Han fulgte ham gjennom alle hans 27 år i fengsel. Da Mandela ble løslatt 10. februar 1990 fikk Gregory en konvolutt med en hilsen fra sin fange: «Kjære James. I dag avsluttes vårt samvær, som har vart i 10 000 dager. Vi har hatt fine stunder sammen. Håper vi kan sees igjen.» Gregory ble invitert som en av æresgjestene til Mandelas presidentinnsettelse fire år senere.

11. Den hvite regjeringen i Sør-Afrika tilbød Nelson Mandela seks ganger å bli løslatt. Han avslo tilbudene. Han svarte med et spørsmål: «Hva slags frihet er det, dersom ANC fortsatt skal være bannlyst?»

12. På Robben Island skaffet Mandela seg i hemmelighet både penn og skrivepapir. Han skrev om sitt liv, og pakket manuskriptet inn i plast og gravde det ned i fangegården. Det ble funnet av fangevokterne da det skulle settes opp en ny mur. Han ble straffet med studienekt. Siden skrev han boken en gang til, og kalte den «Lang vei til friheten».

13. På fangeøya holdt Mandela og de andre med høyere utdannelse foredrag for de andre. Det skjedde i kalkbruddet hvor de arbeidet. Mandela lot fangevokterne komme nærmere, og følge forelesningene. Etter hvert ble de ivrige tilhengere av Mandela.

14. Mandela hadde sin egen kjøkkenhage på Robben Island. Der dyrket han grønnsaker som til slutt til en næringsfattig kost. En besøkende hadde tatt med seg en pose druer til Mandela. Han satte frøene i den sindige jorda, og i dag vokser hans drueranker i fengselsgården og bærer frukt.

15. Da Mandela ble overført til Victor Verster-fengslet i Paarl i 1988, overtok han fengselsdirektørens bungalow. Han hadde en hvit mann som personlig tjener og hushjelp. Da han ble løslatt fikk han oppført en kopi av fengselsboligen i Qunu, hvor han tilbrakte mye tid de siste årene.

Graca Machel

Mandelas nåværende kone Graca Machel

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

16. Etter at Mandela ble skilt fra Winnie Madikizela-Mandela, fridde han til den tolv år yngre aktivisten Amina Cachalia. Hun avslo. Mandela møtte deretter Graca Machel, enken etter Mosambiks første demokratiske president, Samora Machel. De giftet seg på hans 80 årsdag, 18. juli 1998.

17. FN har erklært hans fødselsdag, 18. Juli for «Nelson Mandela International Day». Han er den eneste FN har oppkalt en dag etter. Han er æresborger av Canada og æresmedlem av Manchester United. En kjernefysisk partikkel er oppkalt etter ham, og en orkidé: Varavanda Nelson Mandela.

18. ANC ble sett på som en terrororganisasjon, og Mandela som en terrorist. Det var først i 2008 at USA fjernet ham fra listen over terrorister.

19. Under en opprydning i rettslokalene i Pretoria for ti år siden fant man opptakene av rettssaken mot Nelson Mandela. De var innspilt på en opptakertype som ikke lenger finnes. Pensjonerte ingeniører fikk laget en ny, og dermed ble hans berømte forsvarstale tilgjengelig for alle.

20. Nelson Mandela har også arbeidet med kunst. Etter at han ble løslatt laget han tjue pastelltegninger fra Robben Island. Han fikk hjelp underveis av en ung kunstner. Bildene er mangfoldiggjort som litografier og solgt til inntekt for barn og ungdom. Litografiene kostet 150.000 kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt