Hopp til innhold

Tror ikke Kongo-filmen blir en «dundrende suksess»

I åpningshelgen ble det solgt 33.860 kinobilletter til «Mordene i Kongo». Administrerende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino tviler på at filmen vil slå bredt an.

Aksel Hennie og Tobias Santelmann i «Mordene i Kongo»

Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller rollene som Joshua French og Tjostolv Moland i «Mordene i Kongo». 33.860 billetter ble solgt til åpningshelgen på norske kinoer.

Foto: Friland produksjon/Nordisk Film Distribusjon

Etter massiv medieomtale den siste uken har filmen «Mordene i Kongo» etter premieren på fredag levert den 18. beste åpningshelgen på norske kinoer i år.

Med i underkant av 34.000 solgte billetter er dette en dårligere åpningshelg enn andre norske filmer av året, som «Skjelvet» (156.699), «Utøya 22. juli» (50.881) og «Norske byggeklosser» (49.741).

Kan ha gått lei

Administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino sier følgende om besøkstallene:

– Åpningen tyder jo ikke på at dette blir noen dundrende suksess. Men det kan hende den får et lengre løp enn vanlig, avhengig av hvilken oppmerksomhet filmen får videre.

Guttorm Petterson

Administrerende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino tror folk kan ha gått lei av Kongo-saken.

Foto: Hanna Huglen Revheim

Petterson viser til at Kongo-saken har vært i media i lang, lang tid og at folk kan ha gått lei.

– Det har jo også vært en del kontroverser, også i forbindelse med filmen, så alt dette gjør vel at folk bruker litt tid før de bestemmer seg. Jeg aner ikke hva distributøren forventer, men jeg har vært veldig i tvil om hvordan dette ville gå, sier han.

Samtidig presiserer Petterson at «Mordene i Kongo» er den best besøkte kinopremieren denne helgen med god margin.

– Det har ikke vært en spesielt god helg totalt sett. Vi har til nå registrert 130.000, mot normalt cirka 180.000 på denne tiden av året.

Kontroverser

Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller rollene som Joshua French og Tjostolv Moland, og filmen er basert på de virkelige hendelsene i forbindelse med at de ble arrestert og dømt til døden i Kongo i 2009.

Både metodene under filminnspillingen og framstillingen av hendelsene har fått kritikk de siste dagene. Hennie har fortalt at han smuglet med seg et spionkamera for å gjøre opptak under samtaler hadde med French i fengselet i Kongo, og ifølge VG har French sin advokat Hans Marius Graasvold reagert kraftig på dette.

I tillegg reagerer UD-diplomat Kai Eide på en av sekvensene i filmen, ifølge Dagbladet.

Skuespiller Tobias Santelmann om å spille Tjøstolv Moland i filmen

Tobias Santelmann og Aksel Hennie snakker om «Mordene i Kongo» på Lindmo.

Krevende å navigere seg

Anmelder Birger Vestmo i NRK Filmpolitiet synes dette er en respektabel åpning for en norsk film, og han tror at det totale besøkstallet kan bli bra.

– Men nå hadde jeg kanskje forventet et større tall denne helga siden det er en film som har vært gjenstand for så mye omtale, oppmerksomhet og kontrovers.

Vestmo ga filmen terningkast fire, mens kritikernes reaksjoner ellers har vært blandet, hvor VG var mest kritisk med sitt terningkast to.

– Har de delte anmeldelsene spilt inn?

– Når kritikkene er spredt over hele spekteret kan det føre til en viss usikkerhet blant publikum som gjør at folk heller velger noe annet. Det er krevende å navigere seg i kinotilbudet med seks-sju premier hver eneste uke, og dårlige kritikker kan ha noe å si i så måte, sier Vestmo.

Forventer bra besøk

Produsent Asle Vatn i produksjonsselskapet Friland, som står bak spillefilmen, sier til NRK at filmen nå har blitt en snakkis, og de har forventninger om at mange flere kommer til å oppsøke filmen.

– Ut ifra prøvevisninger, omtale i sosiale medier og en bra publikumsscore på Filmweb så vet vi at publikum liker filmen. Ved hjelp av at ryktet sprer seg tror vi dette kommer til å gå riktig så bra.

– Hva har vært forventninger på forhånd til besøkstall?

– Jeg har ikke analysert det på forhånd. Vi visste at vi satt med en kontroversiell film og var veldig forsiktig i forkant med å ha forventninger, sier Vatn.

Aksel Hennie spiller Joshua French i filmen. Her kan du også se noen glimt fra filmen "Mordene i Kongo"

Aksel Hennie spiller Joshua French i filmen. Her kan du også se noen glimt fra filmen «Mordene i Kongo».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters