Hopp til innhold

TNT dykker ned til Atlantis

Ronni Le Tekrø skrev sangene til TNTs nye album på verandaen i morens feriehus i Spania.

TNT

TNT er på hugget med ny skive, «Atlantis», der de satser enda sterkere på melodisk tungrock.

Foto: Bonnier Amigo/handout

Ronni Le Tekrø

Det er gitarist Ronni Le Tekrø som har skrevet låtene på TNTs nye album.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
TNT: Atlantis

TNTs nye album, «Atlantis».

Foto: Albumcover/Bonnier-Amigo
TNT på Trondheim Rockfestival, 2007

Tony Mills er etter hvert blitt godt innarbeidet som vokalist i TNT.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Nett-tv: Ronni Le Tekrø gjester I Kveld

– Jeg, Diesel og rødvin gjorde utslaget, det var som å åpne en dør på vidt gap. Låtene kom i en sammenhengende periode på noen dager, kort og intenst, sier Le Tekrø, som dro sørover til spanskekysten i mai for å skrive.

– Låten «Taste of Honey» skrev jeg etter å ha vært på jazzkonsert med 68 år gamle Vesla Hagen, som ble kompet av en gjeng 80-åringer! Jeg dro rett tilbake og skrev!

Ronni Le Tekrø smiler lurt, men stolt, og erklærer at han elsker den nye skiven til TNT, kalt «Atlantis», og som slippes på mandag.

Galskap og Beatles

– Jeg tror ikke jeg har følt så sterkt for noen av platene vi har laget siden «Tell No Tales», som hadde litt av det samme som denne. Det er samme intensjonen bak disse skivene: Leken, humoren, hvordan vi driver med det pretensiøse, slik jeg har gjort i 25 år. Galskapen, det er der vi er, sier han og legger til:

– Jeg er en melodisk romantiker, vet du. Og nå tar vi det helt ut over hele fronten, inklusive tunge referanser til Beatles sier han og ramser opp lekne låttitler som «Peter Sellers Blues», «Tango Girl», «Bottle of Wine». Sistnevnte handler om to venner som deler en flaske vin, men i virkeligheten hevder Le Tekrø det gikk med 12 flasker under innspillingen.

- Mørkeblå nattklubb

I tittellåten «Atlantis» synger TNTs nye – etter hvert vel innkjørte – frontmann Tony Mills om at det legendariske riket «never was there, what a wonderful dream for romantics».

– For meg er Atlantis den mørkeblå nattklubben under havet som aldri stenger, fastslår Ronni.

– Men legendenes Atlantis gikk under i havet til slutt?

– Hint, hint. Blir ikke denne platen godt mottatt, så flytter jeg opp på et fjell.

Som Zappa

For TNT, så vel som Ronni Le Tekrø i sin solokarriere, har fått vekslende mottakelse hjemme på berget.

– Noe av det jeg har gjort er blitt elsket, andre ting slaktet. Denne platen ønsker jeg skal bli likt av alle, ikke bare tungrockfolk. Min drøm er ikke en trang sjanger. Jeg vil ha Zappa-status; kunne lage merkelig, rar musikk. Så lenge jeg kan gjøre det, og få spille elgitar, kan jeg godt gå i fillete klær.

Apropos klær så har mestergitaristen vært å beskue på TVNorge i sølvfarget trikot i «Ylvisbrødrene møter veggen», men sier at der trekker han grensen for hvor langt han vil gå av kommersielle hensyn.

– De spurte meg om jeg ville være med på «Skal vi danse» også, men da sa jeg nei!

– Et kick

I 2007 hadde Ronni Le Tekrø 120 reisedager med soloprosjektet sitt etter å ha sluppet albumet «Kingdom of Norway» så vel som med gutta i TNT – trommeslager Morten «Diesel» Dahl, bassist Victor Borge og nevnte vokalist Tony Mills.

Etter å ha kommet «The New Territory» i 2006 turnerte TNT flittig, og spilte foran over 100.000 publikummere. Men platesalget er likevel ikke som i gamle dager.

– Jeg er heldig som fikk oppleve det store platesalget. I dag er musikk fritt. Jeg lager musikk, så får de andre selge det. TNT er det eldste tungrockbandet på norske veier i dag, andregenerasjonen band etter Aunt Mary. Og det er et kick å bli aldrende tungrocker! Se hvem som trekker folk, se på AC/DC, Iron Maiden, Mötorhead, sier Ronni Le Tekrø, og legger til med et skeivt glis:

– Når vi er ute på turné med de yngre rockerne, er vi som Clint Eastwood i «The Good, The Bad and The Ugly».

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters