Hopp til innhold

Hyller Harnell på liveplate

TNTs nye liveplate ”Live in Madrid” er en hyllest til Tony Harnell, vokalisten som gir seg etter over 20 år i bandet.

Tony Harnell, TNT
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Diesel Dahl, TNT.
Foto: gitte johannessen / K&U

Lyd: Hør hele det uredigerte intervjuet med Diesel Dahl fra TNT!

Denne uka er TNT i butikkene med sitt nye livealbum – ”Live in Madrid”. En plate som ble spilt inn i Spania, rett og slett fordi det er et av de landene der de er mest populære akkurat nå, forteller trommis Diesel Dahl.

Godt navn i Spania

TNT live i Madrid
Foto: Promo

- Vi har faktisk et ganske godt navn i Spania. Vi er så heldige at de aller fleste TNT-platene har kommet ut over hele verden. Og Spania er vel antagelig et av de tre landene der vi har truffet best, forteller Diesel Dahl til Musikknytt i NRK P1.

- Vi har vært på flere turnéer i Spania, og det passet slik at vi avsluttet Europaturnéen i vår i Madrid.

Da TNT skulle spille sin siste konsert denne våren dukket det opp et engelsk DVD-selskap med 6-7 kameraer, og gutta i TNT måtte skjerpe seg litt ekstra.

- Vi grudde oss

- Vi grudde oss noe fryktelig til dette. For hvis du ryker en streng eller brekker ei trommestikke, eller spiller feil – ikke minst – blir jo det foreviget. Men bandet var i godt slag og publikum var helt utrolig, så det var en fin kveld i Madrid, mener Diesel Dahl.

TNT står ved et vegskille. Først forsvant bassist Morten Skaget, best kjent som Morty Black – og ble erstattet av Victor Borge. Og tidligere i år kom beskjeden om at vokalist Tony Harnell også gir seg. Derfor er denne liveplata på mange måter å regne som en hyllest til ham.

- Ja, dette var faktisk den siste konserten i Europa med Tony Harnell. Da sa han takk for seg etter 23 år med bandet. Så denne utgivelsen er en lang parade med alt han har vært med på, og en oppsummering av karrieren med ham. En slags ”gratest hits”.

Lei av å fly til Norge

- Tony Harnell er jo egentlig en ”California kid”. Han har vokst opp i San Diego, med surfbrettet i hånda, og ble vel kanskje litt lei av å fly over til Norge og tilbringe veldig mye tid på hotellrom her. Og dersom TNT skulle spille tre helger på rad, måtte han jo være her i tre uker.

- En vokalist er jo også litt avhengig av stemmen sin, som er et skjørt instrument. Og når du drar på turné i Norge i 20 minusgrader, må du kanskje dytte bussen hvis den kjører seg fast. Så han ble vel litt lei på slutten. Men han setter selvfølgelig pris på tiden i Norge og sine norske fans. Og han er veldig glad for dette dokumentet som hva han har vært med på, forteller Diesel Dahl.

Men selv om en Tony slutter, så har TNT funnet en ny Tony med etternavn Mills.

- Har bred erfaring

- I motsetning til surfbrett og sånt, så stod han og spilte fotball i bakgatene i arbeiderstrøket i Birmingham. Han kommer fra samme området som Judas Priest, Black Sabbath og den slags. Han har vært med i et engelsk band som heter Shy, som har hatt mye av den samme historien som TNT. De ble også kjøpt opp av amerikansk platebransje, og brukt fryktelig mye penger på. Så han har en bred erfaring, og er en av Europas mest anerkjente vokalister i sin sjanger, mener Diesel Dahl.

TNT har lovet at det kommer et nytt studioalbum tidlig neste år, og Diesel Dahl tror ikke de nye medlemmene i bandet kommer til å forandre lyden av TNT veldig mye.

- TNT-sounden vil bestå. Bandet vårt er jo bygget veldig mye rundt gitarspillet til Ronni Le Tekrø, men det vil bli en litt annen ”blend” med ny vokalist. Men vi har vært heldige å funnet en mann som både kan gjenskape det gamle låtmaterialet, og føler han samtidig er rett mann til å ta TNT inn i framtida. Så vi er veldig fornøyde og har stor tro på det nye albumet, som kommer i april neste år.

I almanakken for 2007 står det for øvrig FEIRING med store bokstaver for TNT. Da skal bandet feire sine 25 første år som plateartister. 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober