Hopp til innhold

Tida (10), Olav (10), Knut (46) og Ina (10) anmelder bøker

TØYEN BIBLIOTEK / OSLO (NRK): Snedige vendinger, artige illustrasjoner, humor og tristhet. Vi anmelder tre nye billedbøker.

Barnebøker blir anmeldt av barn og en voksen

EKSPERTPANELET: Disse fire ekspertene tar for seg tre nye billedbøker.

En billedbok er ganske enkelt en bok der historien blir fortalt ikke utelukkende ved hjelp av tekst. Det kan være mer eller mindre tekst, kanskje ikke noe tekst i det hele tatt, og bildene spiller en sentral rolle.

Mange av disse bøkene er spesielt laget for barn i ulike aldre.

I fjor utkom det om lag seksti slike bøker i Norge. Vi har valgt ut tre helt ferske billedbøker, som vel egentlig bare har felles at de er billedbøker.

Alt annet enn kjedelig!

  • TITTEL: Ei kjedeleg bok
  • FORFATTER: Vegard Markhus
  • FORLAG: Aschehoug forlag
Ei kjedeleg bok

OMSLAG: Ei kjedeleg bok

Foto: Aschehoug forlag

Humoren gjør dette til «kidsas» favoritt. Bruk av negativt innsalg (boken er kjedelig) er også et smart grep for å skape interesse. Vegard Markhus lykkes faktisk i å skape en interaktiv barnebok. Gutten i boken kjeder seg så intenst at han rett og slett vil ut av boken! Han henvender seg direkte til leseren, og får hjelp til å unnslippe. Men så vil han inn igjen. Voksne lesere kan glede seg over et sympatisk budskap. Ved hjelp av fantasien kan du selv skape innhold til helt blanke boksider. Fantasien utkonkurrerer selv den smarteste smartphone!

En snedig bok, som vil fungere også for barn med mot tre–fire år års alder.

Tallenes tale

  • TITTEL: Googolplex. Verdens største tall?
  • FORFATTER: Magnus Holm/Rune Markhus
  • FORLAG: Gyldendal
Googleplex Verdens største tall?

OMSLAG: Googleplex Verdens største tall?

Foto: Gyldendal

Gjennom tall skaper vi orden og sammenheng i verden. Googolplex tar opp tråden etter «Geitekillingen som kunne telle til ti». Denne gang er det snart fem år gamle Tale, som teller lyktestolper i bilen på vei til hyttetur. Faren kan alt om tall, men under stjernehimmelen i snøen blir det klart at også for ham finnes det grenser. Googolplex matcher barnas naturlige undring.

Stort pluss for fantastisk flotte tegninger. En gavebok av rang, dette her.

Også døden er ei kvardagshending

  • TITTEL: Dagen utanfor
  • FORFATTER: Stina L. Ørdal
  • FORLAG: Skald forlag
Dagen utanfor

OMSLAG: Dagen utanfor

Foto: Skald forlag

Forteljinga om Jon som skal i gravferd til farfar kan vel ikkje seiast å vere banebrytande korkje i form eller innhald. Men Ørdal får fint fram at sjølv noko så uvanleg som ein daud farfar høyrer livet og dermed også kvardagen til.

Slektskap mellom barn, far og onklar blir fint pensla fram. Både humler og flagg tener som gode metaforar på at livet stoppar opp og går vidare igjen.

Ei bok som kan setje i gang samtalar på sengekanten.

  • Anbefalt videre lesning:

Anmeldte barnebøker

NYE BØKER: Vi har sett på de nye gode barnebøkene.

Foto: Forlag

NRK Bok anbefaler barnebøker: Familie, forelskelse og vennskap er noen av temaene som går igjen i disse ferske romanene for barn. Les saken

Fortsatt ikke mett? Her finner du alt av barnebok-anmeldelser.

Andy Griffiths

LEKEN FYR: Andy Griffiths på Tøyen bibliotek.

Foto: Sigmund Haugedal / NRK

Punkeren i trehuset: Andy Griffiths er kjent for sine absurde humorfortellinger for barn. Men forfatteren lærte at det går en grense, da han ble beskyldt for å oppfordre barn til å sette fyr på katter. Les saken

Bøker for barn

ÉN NORDMANN: Av norske forfattere finner vi bare Jørn Lier Horst på topplisten. Han er til gjengjeld sterkt representert, med hele ni av de 25 bøkene.

Morsomme menn topper utlånet: Fem forfattere står bak de 25 mest populære barnebøkene fra norske bibliotek. Men er popularitet synonymt med kvalitet? Les saken

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters