Hopp til innhold

NRK Bok anbefaler barnebøker

BARNEBOK-UKA: Familie, forelskelse og vennskap er noen av temaene som går igjen i disse ferske romanene for barn.

Barn leser

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume anbefaler fem ferske barnebøker.

Foto: Monica H. / Flickr

På utkikk etter en ny god barnebok? Da er dette noe for deg. NRK Bok vier all sin oppmerksomhet til barnelitteraturen denne uken (24.–30. april). I denne saken finner du en samling av de beste, ferske barnebøkene som er kommet ut den siste tiden, anmeldt av våre litteraturkritikere. Listen bygges ut etter hvert som vi anmelder nye bøker.

Alt av anmeldelser og samtaler om bøker i P2s Studio2 og Kulturnytt, samt Jacobsen på P1+, vil også handle om barnelitteratur. God barnebok-uke!

«Lydighetsprøven» av Bjørn Ingvaldsen

Bokomslag. grått
Foto: Gyldendal forlag

Alvis er en sårbar 11-åring. Liten for alderen og umoden. De kaller ham Alvis Piss fordi han ikke alltid greier å holde seg. Han og moren flytter sammen med morens nye kjæreste, Duncan, som jobber på et arkeologisk museum. At Duncan har et ukontrollerbart sinne, vet ingen av dem før det smeller.

Bjørn Ingvaldsen beholder barnets blikk gjennom hele fortellingen. Med det beholder han sårbarheten, umodenheten og hjelpeløsheten til guttungen som også er så full av nysgjerrighet.

​«Faraos forbannelse» av Eldrid Johansen

Bokomslag, to unge jenter

Idet «Faraos forbannelse» lanseres, finner arkeologer en hittil ukjent pyramide i Egypt. Tilfeldig? Neppe!

Johansens nye bok er god underholdning, passelig spennende (uten å bli skikkelig skummel), småmorsom om nordmenn på chartertur og redelig om sorg, savn og minner.

«Kanskje sammen» av Johanna Lindbäck

Bokforside, rosa, ung jente, skole
Foto: Mangschou forlag

12 år gamle Majken går fra å være barn til å bli ungdom. Hun mister en venninne og kommer til den overraskende erkjennelsen at dette er noe hun må leve med. Det er en slutt for alt. Men også en begynnelse for alt. Nå står tenårene for døren.

Johanna Lindbäck skriver fint om den første forelskelsen.

«Et hundeliv» av Arne Svingen

Bokforside - by som er tegnet
Foto: Gyldendal forlag

Det begynner med et bitt. Det er Basse som biter. Egentlig vil han ikke bite, men akkurat nå er han nødt. Bestevennen hans, Narko-Kjell, er truet, og da gjør Basse det han må for å beskytte ham.

At hunden er menneskets beste venn, beviser Arne Svingen med romanen «Et hundeliv».

​«Ollis» av Ingunn Thon

Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag

Ollis er jentungen som bor alene sammen med Mamma inntil lillebror Ian kommer til. Ian og faren hans, Einar, som plutselig flytter inn og tar all oppmerksomhet. Godt da at Ollis har Gro, bestevenninnen, som er tøff og fryktløs der Ollis er redd for så mye.

Ollis er et nytt bekjentskap i barnelitteraturen. Jeg hører gjerne mer fra henne.

«Alice svømmer ikke» av Torunn Lian

Liten jente i havet, bokomslag

Det er sommerferie, pappa slår fast at Alice skal lære seg å svømme, hvorpå Alice protesterer, selvfølgelig. Så blir hun en svømmer likevel, når hun bare får gjøre det på sin egen måte.

Når Torun Lian skriver om engstelige Alice Andersen for tredje gang, er det med mindre humor og mer ettertenksomhet enn tidligere.

«Operasjon sjørøver» av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Tegning av sjørøver med sverd og barn
Foto: Gyldendal forlag

«Operasjon Sjørøver» er den trettende boken om «Detektivbyrå nr. 2», signert Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes. Dette er bøker for den aller yngste garde, barn fra seks til ni år, som akkurat har lært å lese selv.

Språklig er bøkene lettfattelige. Horst er god til å forklare. Mye dialog og et tydelig plot sørger for fremdrift og spenning. Oppfinnsomheten ligger i nye mysterier, ikke i ordvalget. Sånn sett egner bøkene seg vel så godt til egenlesing som til høytlesing. Og det er vel nettopp målet.

Anbefalt videre lesning:

Barnebøker blir anmeldt av barn og en voksen

EKSPERTPANELET: Disse fire ekspertene tar for seg tre nye billedbøker.

Tida (10), Olav (10), Knut (46) og Ina (10) anmelder bøker: Snedige vendinger, artige illustrasjoner, humor og tristhet. Vi anmelder tre nye billedbøker. Les saken

Anmeldelser av barnebøker
Foto: NRK

Fortsatt på leting? Les alle våre barnebok-anmeldelser her.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober