Tar i bruk Snapchat for å gjøre folk tryggere i påskefjellet

Flere av hyttene til Den Norske Turistforening (DNT) har tatt i bruk Snapchat og sosiale medier for å kunne varsle om endringer i været. – En god ide, sier Røde Kors.

Trine Marie Johansen og Ole Martin Moen

Trine Marie Johansen og Ole Martin Moen sender ut oppdateringer på Snapchat til overnattingsgjester i påsken.

Foto: Privat

– Værmeldingene er sjelden nøyaktige. I fjor var det et par damer som kom hit og forventet relativt godt vær, men da snudde været ganske kraftig. De ble værfast her i to døgn, forteller Trine Marie Johansen.

Sammen med kjæresten Ole Martin driver hun Skogadalsbøen turisthytte i Jotunheimen. Fra den ser man opp på barfjellet, der vinden blåser av toppene, og hele veien ned til skoggrensen. Derfor har vertskapet tatt i bruk Snapchat – for å nå ut til gjestene med væroppdateringer fra det de kan se fra hytten.

Flere tusen overnattingsgjester

De mener Snapchat og andre sosiale medier bidrar til å øke folks sikkerhet i fjellet, fordi det blir lettere å nå ut til mange på en gang. Og det kan trengs. DNTs overnattingstall i påsken har ligget på 12.800 gjester i snitt de siste fem årene. De fire første nettene i påsken har de hatt 5.629 overnattingsgjester.

Men bruker folk sosiale medier på påskefjellet, eller er skiturene tid for ro og lange tanker? NRK snakket med mange skifolk på Hafjell, og de aller fleste sier de faktisk bruker sosiale medier.

Røde Kors: – Spennende initiativ

Og kanskje er det bra. I påsken i fjor måtte Røde Kors ut på 189 henteoppdrag, der folk ikke kom seg ned fra fjellet på egen hånd. Og det var like mange året før.

At DNT nå vil ut med værinfo i flere kanaler, liker Røde Kors godt.

– Vi synes det er et spennende initiativ fra DNT, sier Sven Bruun, nestleder i Landsrådet til Norges Røde Kors.

For det går ikke alltid bra. Sammen med DNT laget Røde Kors fjellvettreglene i 1950, som de oppdaterte første gang i 1967, etter at 17 personer omkom i påskeuværet.

– Selv om vi tror at det må være i tillegg til den vanlige varslingen, det er fremdeles viktig at folk sjekker varsom.no, værmeldingen, så kan man bruke sosiale medier i tillegg, sier Bruun.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix