Hopp til innhold

– Uten telefonen hadde jeg kanskje ikke overlevd

Lille Merakerli ble overrasket av tjukk tåke på fjellet fredag. Redningsmannskaper fant den fjellvante kvinnen etter sju timer i fjellheimen, ved hjelp av en app.

Lille Merakerli

Fjellvante Lille Merakerli fra Meråker gikk seg vill på formiddagstur på grunn av tjukk tåke. Ved hjelp av appen «Rescue me» klarte politiet å spore henne opp, og mannskap fra fjellredningen Meråker fant henne.

Foto: Lille Merakerli

Lille Merakerli (54) har ikke tall på hvor mange ganger hun har vært på fjelltoppen Kluken. Kvinnen fra Meråker er svært fjellvant, og vendte som vanlig mot fjellet fredag forrige uke.

Reddet fra fjellet

Lille Merakerli la ut dette bildet fra fjelltoppen Kluken på Facebook kort tid før hun gikk seg vill i fjellet. Tåka var så tjukk at hun kun så 10-20 meter foran seg.

Foto: Lille Merakerli

«Formiddagstur i tåke-Kluken med Troy» skrev Meråkerli på Facebook i 12-tiden, og la ved et bilde fra toppen.

Kort tid etter var tåka så tjukk at hun kun så 10-20 meter foran seg. Plutselig falt GPS-signalet ut.

Seks prosent batterikapasitet

– Jeg ville ikke ringe etter redning, og ventet i det lengste. Jeg tenkte at jeg garantert ville finne frem på egen hånd, og var sikker på at jeg gikk i riktig retning.

Sannheten var at hun gikk i totalt feil retning. I takt med at hun nærmet seg svenskegrensa, tappet mobilen seg for strøm.

Med seks prosent batterikapasitet skjønte Merakerli at hun måtte skaffe hjelp.

– Jeg ante ikke hvor jeg var. Det begynte å bli kaldt, og det var meldt dårligere vær og regn på kvelden. Fornuften seiret. Uten telefonen hadde jeg kanskje ikke overlevd, sier Merakerli.

Moderne fjellvett

Hun hadde vært ute i fem timer da hun ringte nødnummeret, som var det eneste nummeret hun kunne ringe uten mobildekning. Politiet sendte henne SMS med en lenke. Hun trykte på lenken, og redningsmannskapet klarte å spore henne via appen «Rescue me».

Mannskap fra fjellredningen i Meråker fant henne to timer etter.

– Mange mener telefonen er en falsk trygghet. Det er feil. Telefonen gjør deg mye tryggere. Dette er moderne fjellvett, sier Jon Halvorsen, enhetsleder for redningstjeneste i Norsk folkehjelp.

Han sier leteaksjonen i Meråker fort kunne vart i to døgn med mange flere involverte dersom kvinnen ikke hadde mulighet til å spores.

– Noen sier «fy-fy overvåkningssamfunn» til dette, men jeg sier at dette er redningen. Kvinnen i Meråker kunne blitt nedkjølt – i verste fall omkommet.

Få Halvorsens mobiltips for fjellturen under artikkelen!

Lille Merakerli

Lille Merakerli kommer aldri til å dra på tur uten fulladet, batteridreven lader.

Foto: Privat

Lille Merakerli takker folkehjelpa for innsatsen, og sier hun har fått seg en lærepenge:

– Jeg skal alltid ha trådløs lader med på tur, i tillegg til kart, kompass og ekstra klær og mat. Det bør alle gjøre – selv du som er fjellvant.

Halvorsens mobiltips:

Mobilen må ha strøm: – Dette er den store forutsetningen! Ta med en trådløs lader, og slå av apper som tapper telefonen for strøm.

Ha telefonen nært kroppen: – Da holder den seg varm, og batteriet varer lenger.

Last ned sporingsapp: – Det er mange å velge blant. Jeg anbefaler Luftambulansen sin app. Med den ser du posisjonen din.

La familie og venner spore deg: – Overvåkning sier noen, trygghet sier jeg.