Hopp til innhold

Strålende surrealistisk billedbok

Hvem har sagt at billedbøker bare er for barn? «Hakk o ve» egner seg like godt for voksne. Dette er et lite kunstverk, der slapsticks og mismot opphøyes i en større enhet.

Ragnar Aalbu
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ragnar Aalbu er en særegen fugl i flokken av norske billedbokskapere. Han har spesialisert seg på dyr. Og vitser. De kan falle pladask som blødmer eller de kan stige sublimt til værs. «Hakk o ve» er et eksempel nettopp på noe overskridende. Det er vittig. Litt sårt. Og veldig vakkert.

Hakkespett med hodeverk

Jeg-fortelleren er en hakkespett. Akkurat nå er han hos doktoren. Han har nemlig fått så vondt i hodet av å hakke.

– Du må slutte å hakke, sier doktoren, som dessuten fraråder ham å fly. Men hva skal en hakkespett gjøre, om han ikke lenger verken får hakke eller fly?

Ragnar Aalbu er opphavsmann til flere surrealistiske bildebøker. «Grundig om gris» og «Dyr i drift» er noen av hans titler. Her leker han seg med begreper, ordtak og vante forestillinger. Underfundig er et adjektiv jeg gjerne kan bruke om bøkene hans.

For to år siden ble han nominert til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok med boken «Krokodille i treet».

Så kan man spørre seg: Er dette bøker for barn? Eller er de for voksne, de som tar alle referansene og ordspillene?

Jeg vi si at mange av Aalbus bøker passer like godt for voksne som for barn.

Enkelt og virkningsfullt

I denne tilsynelatende enkle historien ligger det en hel innsjø av livsfilosofi og dyp samtidserkjennelse. Det er lett å assosiere til overtallighet i arbeidslivet, til trusselen om å bli utkonkurrert av roboter. Eller til sykdom, som gjør deg ute av stand til å fortsette det livet du alltid har levd.

«Hakk o ve» er minimalistisk i uttrykket, med luftige, store flater. Den lette blåfargen passer bra til fuglens rette element. Selv er hakkespetten rød. Så blir han tydelig for oss. Illustrasjonene er stiliserte, Aalbu er glad i geometriske figurer som sirkler, firkanter og trekanter. Dem finner vi igjen i vinduer, rør og trestammer. Eller hull.

Gjennomført

Det er nemlig hull som er tingen denne gangen. Hakkespetten får trøst av sin venn muldvarpen, som anbefaler graving.

Han kan fortelle at han en gang hadde en venn som hakket en dastamaskin. Men maskinen ble ødelagt...

Hullene finnes over alt i boken, men de er nærmest usynlige hvis ikke du virkelig leser bildene. Aalbus illustrasjoner motsier det som blir sagt i teksten, like ofte som de underbygger ordene. Dette er subtilt gjort.

«Hakk o ve» er en bok å bruke tid på. Det er den vel verdt.

Passer for deg som:

  • liker det absurde
  • har estetisk sans

Flere anmeldelser fra NRK

Ingenlund, av Jessica Townsend
Foto: Vigmostad & Bjørke

Oppfinnsomt, gøyalt og oppslukende. Denne barnebokserien vil fenge mange norske lesere. Les anmeldelsen

Bokomslag, Du og jeg

Synne Lea og Stian Holes bildebok «Du og jeg» handler om døden. Det er like mye en bok om det å bli voksen. Les anmeldelsen

Grønner greier av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

Ikke bare er denne boken en inspirasjonskilde til naturvern. Den er også et engasjerende supplement til naturfagspensum. Les anmeldelsen

Kulturstrøm

  • Banksy-utstilling til Oslo

    I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

    Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

    – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

    1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

    Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord Key bredde NRK TV

–Det er en stor ære.

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.