Hopp til innhold

Stieg Larsson-hysteri i USA

I dag legges den siste boka i Stieg Larssons Millennium-trilogi ut for salg i USA. Interessen er enorm, og sammenlignes med Harry Potter og Dickens.

Stieg Larsson

– Amerikanerne har ikke vært så giret på en bok siden tidlig på 1840-tallet, skriver en amerikansk journalist før USA-utgivelsen av Stieg Larssons tredje bok i Millennium-trilogien.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

USA lider av Stieg Larsson-feber, skriver det engelskspråklige nettstedet thelocal.se.

– Det er et ekte fenomen, skriver storavisen LA Times mandag, og beskriver romanene som sentrale i en «stor æra for den nordiske noir-sjangeren».

Amerikanerne har måttet vente lengre enn andre på «Luftslottet som sprengtes», eller «The Girl Who Kicked the Hornet's Nest» som den heter i USA.

Det har bygget seg opp et kraftig sug etter den siste boka fra den avdøde svenske forfatteren.

Larssons bøker er solgt i 40 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Les også: Stjerneregissør spiller inn Millennium-trilogien i Stockholm

Harry Potter og Dickens

Charles Dickens

En journalist sammenligner Larsson-interessen med den for Victoriatidens store forteller Charles Dickens.

Foto: AP

The New York Times fortalte forfatterenes historie i en stor reportasje i helgen, hvor de også omtaler kontroversen rundt bokrettighetene.

Journalisten sammenligner den enorme blesten med Harry Potter og Victoriatidens store forteller Charles Dickens.

– Amerikanerne har ikke vært så giret på en bok siden tidlig på 1840-tallet, da de samlet seg på havna i New York og ventet på nyheter om lille Nell i «Den gamle antikvitetsbutikken», skriver journalisten Charles McGrath, en tidligere redaktør i Book Review i reportasjen.

Mange utålmode amerikanere har allerede bestilt den britiske utgaven. Likevel forventer Larssons amerikanske utgiver Knopf høy etterspørsel, og har allerede trykket opp 750.000 eksemplarer av boken.

Les også: Stieg Larssons enke kritiserer forlaget
Les også: Stieg Larssons samboer: Jeg leste ikke bare korrektur
Les også: Tror Larsson fikk hjelp av samboer

Fascinert av Salander

Lisbeth Salander frå "Menn som hater kvinner"

Noomi Rapace som Lisbeth Salander i Millennium-filmene.

Amerikanerne er fortsatt dypt fascinert av karakteren Lisbeth Salander, som de var da den første Larsson-filmen hadde USA-premiere i mars.

– Jeg kan ikke tenke meg en amerikansk skuespiller som kan spille Lisbeth. Noen som kan spille beinhard og følelesmessig utilgjengelig. La henne være svensk, og få Noomi Rapace til å spille henne, skrev stjernekritikeren Roger Ebert.

Etter de siste ryktene fra Hollywood skal Carey Mulligan spille Salander i den engelskspråklige versjonen av filmen, som har innspillingsstart i høst.

Les også: Amerikansk Salander-manus i full gang

Viser ny side av Sverige

The New York Times oppsummerer det meste av svensk litteratur som har blitt kjent i USA, og konstaterer at Stieg Larsson har introdusert leserne for et nytt Sverige.

– Et Svergie som er vidt forskjellig fra de bleke bildene av et undertrykt sted fullt av skyldfølelse kjent fra Ingmar Bergmans filmer, og fra det designelskende sosialistparadiset vi ser for oss når vi besøker Ikea, skriver journalisten.

– Det er et land som viser seg å være ganske likt vårt eget.

Les også: – Jeg er overrasket og lei meg
Les også: Om medmennesket Stieg Larsson

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB