Hopp til innhold

Tror Larsson fikk hjelp av samboer

Stieg Larsson kunne ikke skrive, hevder svensk journalist.

Stieg Larsson

Denne uken kom den første biografien om forfatter og journalist Stieg Larsson ut.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Eva Gabrielsson

Har Eva Gabrielsson vært aktiv i Stieg Larssons forfatterskap?

Foto: NRK

Journalist Anders Hellberg i Dagens Nyheter lanserer en teori om at Stieg Larssons samboer gjennom 30 år, Eva Gabrielsson, hadde en aktiv rolle i Larssons suksessrike forfatterskap.

Denne uken skapte en ny biografi om forfatteren og journalisten storm i Sverige. Forfatter Kurdo Baksi skriver i Min vän Stieg Larsson at Larsson ikke skjøttet jobben sin som journalist på noen god måte. Påstandene fikk Larssons samboer til å se rødt.

– Sladder og baksnakk, var Eva Gabrielssons kommentar til SVT , og la til at hun trodde Baksi hadde funnet på påstandene om at Larsson intervjuet både venner og seg selv.

Leste ofte Larssons tekster

Men nå følger Dagens Nyheter-journalisten Anders Hellberg opp. I en artikkel i egen avis hevder han at Stieg Larssson ikke kunne skrive.

– Larsson var en mester på research, men en dårlig reporter. Man kan mistenke at samboeren Eva Gabrielsson hadde en aktiv rolle i forfatterskapet, skriver Hellberg.

På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 80-tallet jobbet Hellberg sammen med Larsson i nyhetsbyrået TT. Hellberg var nattredaktør i byrået, og leste ofte igjennom tekstene til Larsson.

– Jeg kan konstatere, og dette skriver jeg ikke for på noen måte å nedvurdere denne begavede mannen, men han kunne helt enkelt ikke skrive, skriver Hellberg som sier at Larsson brukte et språk som måtte skrives om for å fungere profesjonelt.

Delt forfatterskap?

Hellberg understreker at Larsson var en imponerende researcher med store kunnskaper og fantasi, men stiller altså spørsmål om hvem som egentlig har skrevet Larssons verdensberømte Millennium-trilogien.

På direkte spørsmål fra Hellberg om hvorvidt Stieg Larsson samarbeidet med sin samboer, svarer Gabrielsson kort i en e-post at hun «skriver en del om dette selv i en egen bok».

Heller ikke forfatter Kurdo Baksi avviser teorien fra Hellberg.

– Gåte

Kurdo Baksi

Kurdo Baksi er aktuell med en biografi om forfatteren og journalisten Stieg Larsson

Foto: Cato Lein/Norstedts

Baksi har møtt krass kritikk fra Gabrielsson etter at hans bok kom ut denne uken. Til NRK.no tilbakeviste han kritikken med uttalelser om at «hun tåler ikke at jeg gir ut bok om Stieg før henne» og «selv klarer hun ikke skrive bok».

Likevel synes han påstandene fra Hellberg er spennende.

– Stieg sa aldri noe til meg om at Eva skulle ha hjulpet ham, men hun har antydet overfor meg at hun skal ha bidratt på et eller annet vis, sier Baksi som i intervjuer har omtalt Larsson som en «medioker journalist».

– Det er fortsatt en gåte for meg hvordan han kunne skrive disse bøkene.

Gikk bort i 2004

Stieg Larsson døde brått i 2004. Forlaget hadde på det tidspunktet antatt de to første bøkene i trilogien, men trilogien ble først utgitt etter hans død. Ettersom Larsson ikke var gift med Gabrielsson og heller ikke etterlot seg et testament, arvet hans far og bror rettighetene til Larssons forfatterskap. Dette har vært kilde til en bitter arvestrid.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.