NRK Meny
Normal

Stieg Larssons enke kritiserer forlaget

Stieg Larssons enke har sluppet boken «Sambo - Ensammere än du tror». Her retter hun sterk kritikk mot forlaget Norstedts for å ha brutt sin kontrakt med Larsson.

Eva Gabrielsson, Stieg Larsson

Eva Gabrielsson retter kritikk mot forlaget Norstedts for å ha brutt sin kontrakt med Stieg Larsson.

Foto: NRK

Mange trodde boken skulle inneholde avsløringer, saftige historier og svar som retter ut alle spørsmålstegn rundt Eva Gabrielssons liv sammen med forfatteren Stieg Larsson.

I stedet er det blitt en faktabok om svensk lov om samboerskap. Gabrielsson slår fast at samboerforhold i dag er en like fast - eller ustabil - relasjon som ekteskapet har blitt, skriver SVT.se .

Kritiserer forlaget

Tidlig i boken kritiserer Gabrielsson bokforlaget Norstedts for å ha snytt paret for et forskudd på 500.000 svenske kroner. Ifølge Gabrielsson skulle Norstedts skape et felles forlag for parets skriving.

Tidligere har det kommet fram at Eva Gabrielsson har gjort langt mer enn å skrive korrektur for Stieg Larsson i bøkene hans.

Ifølge Gabrielsson sa Stieg Larsson at forlaget skulle bistå slik at man ikke trengte noe testamente. I det nye forlaget skulle aksjeeieravtalen angi hvem som eide hva og hvem som tok over etter hvem, om noe skulle hende.

Videre forteller Gabrielsson at dette forlaget aldri kom i stand og at paret ikke så noe av forskuddet. Når Stieg Larsson siden døde, fantes verken forlag eller testament. Da gikk forskuddet til familien Larsson, og Gabrielsson ble uten.

Eva Gabrielsson ble tilbudt store pengesummer fra Stieg Larssons far og bror for å legge en årelang arvestrid død. Dette takket hun nei til.

Norstedts benekter

Norstedts benekter Gabrielssons påstander, og mener at de utsagn hun kommer med i boken er både feilaktige og misvisende.

– Norstedts bygger aldri forlag for forfattere. Vi lovte derfor heller ikke Stieg Larsson å bygge noe forlag. Vi tilbød ham å ta kontakt med vår royaletyavdeling for videre informasjon, men Stieg Larsson tok aldri kontakt, sier Norstedts forlagssjef Eva Gedin.