NRK Meny
Normal

Stieg Larssons samboer: Jeg leste ikke bare korrektur

Hvor mye av Stieg Larsson-bøkene skrev egentlig Stieg Larsson selv?

Eva Gabrielsson, Stieg Larsson

Var det Eva Gabrielsson som skrev bøkene Stieg Larsson ble kjent for?

Foto: NRK

I de siste ukene har spørsmålet fått ny aktualitet, og i dag innrømmer Larssons tidligere samboer, Eva Gabrielsson, at hun hadde en langt viktigere rolle i tilblivelsene av Millenium-trilogien enn tidligere kjent.

– Jeg leste korrektur og diskuterte med Stieg. Jeg gikk ikke inn i håndverket, sier Gabrielsson til den svenske avisen Expressen .

Senere føler hun seg misforstått av avisen og korrigerer:

– Jeg leste ikke bare korrektur, det er en misforståelse. Jeg tror ikke at journalisten forsto hva jeg sa. Jeg gikk inn aktivt og foreslo endringer i 2002, 2003 og 2004 i Millenniums tekster, men også i bøkenes innhold, skriver Gabrielsson i en e-post til danske Politiken .

– Ble veldig samkjørte

Når Politiken igjen spør om hun kan siteres på at hun avviser å ha skrevet bøkene, utdyper hun ytterligere det nære samarbeidet paret hadde rundt bøkene.

– Vi hadde jo 32 år til å bli veldig samkjørte og enige om språket, metoder og vurderinger. Det ble vi. Jeg har vanskelig med å se hva som utelukkende er Stieg og hva som utelukkende er meg i Millenniums språk, innhold og så videre, skriver hun og fortsetter:

– Det handler ikke om hvem som skrev det ned. Eller redigerte.

– Men betyr dette at dere har skrevet bøkene sammen?

– Jeg kan ikke diskutere dette offentlig, avslutter Eva Gabrielsson e–postkorrespondansen med Politiken.

– Larsson kunne ikke skrive

"Min vän Stieg Larsson"
Foto: Norstedts

Tidligere har det kommet frem at journalist Anders Hellberg, som er en tidligere kollega av Larsson, mener at det er Eva Gabrielsson som står bak ordene i bøkene. Og at Larsson er den som står bak ideene, har foretatt research og funnet på historien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Forrige uke ble anklagene bryskt avfeiet av Eva Gabrielsson.

– Sladder og baksnakk, var Eva Gabrielssons kommentar til SVT .

Hun la den gangen til at hun trodde Baksi hadde funnet på påstandene om at Larsson intervjuet både venner og seg selv.

Kulturstrøm

 • Takket Aretha Franklin

  Madonna med hyllest til den avdøde souldronningen under MTV Video Music Awards.

  Madonna med hyllest til den avdøde souldronningen under MTV Video Music Awards
 • Kan ha blitt gift på ordentlig

  Regissøren Francis Ford Coppola støtter en teori om at skuespillerne Winona Ryder og Keanu Reeves faktisk kan ha blitt lovlig gift med hverandre, skriver The Guardian. En bryllupsscene fra filmen «Dracula» fra 1992, basert på Bram Stokers romanklassiker, kan nemlig vise seg å ha vært juridisk bindende. Skuespilleren Winona Ryder sa til CNN at de to kan ha blitt lovlig gift da de filmet bryllupsscenen i Greek Orthodox church i Los Angeles med en ekte prest.

  Winona Ryder and Keanu Reeves
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Company Ink er kåret til Ukas Urørt

  Med tydelige referanser tilbake til 80- tallets post-punk-bølge representerer Company Ink sin helt egne sjanger, «briapop», eller på norsk:« drittungepop». Tankene går til musikken som kom fra Storbritannia på 80-tallet, mener NRK Urørt.

  Laster Instagram-innhold