Hopp til innhold

Spøker for planlagt minnesmerke i regjeringskvartalet

Dersom 22. juli-minnesmerket ved Utøya blir skrotet, slik kommunalminister Sanner har åpnet for, er det heller ikke sikkert at det blir noe av det planlagte minnesmerket i regjeringskvartalet.

Dahlberg permanent Oslo

REGJERINGSKVARTALET: Steinmasse fra Sørbråten skulle etter planen bli brukt til å utforme minnestedet i regjeringskvartalet.

Foto: KORO

Det planlagte minnesmerket i regjeringskvartalet er avhengig av at minnesmerke ved Sørbråten blir gjennomført som planlagt. Men regjeringen har åpnet for å forkaste kunstner Jonas Dahlbergs vinnerutkast til minnesmerke på Sørbråten.

– De viktigste, konkrete kriteriene var at de skulle være løst av samme formgiver og at det skulle være en sammenheng mellom minnestedet på Sørbråten og minnestedet i regjeringskvartalet. Med mindre premissene endres, er det dette som er oppdraget, sier juryleder Jørn Mortensen som ledet komiteen som valgte minnesmerkene for to og et halvt år siden.

Dominoeffekt

Dahlbergs plan var å kutte neset på Sørbråten i to. Steinmassen fra kuttet skulle flyttes til regjeringskvartalet som en del av minnestedsdesignet der.

Jørn Mortensen

JURYLEDER: Jørn Mortensen ledet komiteen som valgte minnesmerkene på Sørbråten og i regjeringskvartalet.

Foto: Koro

– De skal sees i sammenheng, det er oppdraget, slår Mortensen fast.

I juni kom nyheten om at beboere på Sørbråten saksøker staten for å få stanset den planlagte utbyggingen av 22. juli-minnesmerket der. Men i forrige uke fortalte NRK at kommunalminister Jan Tore Sanner har tilbudt beboerne på Sørbråten å velge et annet minnesmerke for å unngå rettsak. Naboene vil likevel opprettholde søksmålet hvis ikke regjeringen flytter minnesmerket til et annet sted i Hole kommune.

Minnesmerke Utøya

SØRBRÅTEN: Regjeringen vurderer å vrake kunstner Jonas Dahlbergs vinnerutkast.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

- Synd for nasjonen og de etterlatte

Mortensen syns det er synd om Dahlbergs vinnerutkast ikke blir gjennomført som planlagt.

– Jeg syns det er synd for de etterlatte spesielt og for nasjonen generelt. Vi burde evne å etablere et minnested i rimelig tid etter en slik hendelse, sier han.

Mortensen får støtte fra Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

– Det ville være veldig synd om minnemerket i regjeringskvartalet blir utsatt på grunn av uenigheter om Sørbråten, sier Lisbeth Røyneland, talsperson for støttegruppen.

Kommunalminister Sanner ønsker ikke å kommentere saken. Det vil heller ikke statlige Kunst i offentlige rom som har tegnet kontrakt på 17 millioner med kunstneren for minnesmerkene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters