Håkon Bleken mener kunstverket er så vellykket at det bør bli realisert.
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRKTorsdag ble det kjent at regjeringen prøver å komme naboene i møte ved å skrinlegge det omstridte 22. juli-minnestedet ved Sørbråten.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ønsker å involvere naboene i utvelgelsen av et nytt minnesmerke. Han sier imidlertid kategorisk nei til en omkamp om selve stedet.
Den anerkjente kunstneren Håkon Bleken synes det er synd hvis minnesmerket droppes slik det er utformet i dag.
– Det er på grensen til sensur, sier Håkon Bleken til Klassekampen.
Mener det bør realiseres
Jonas Dahlberg er mannen bak 22-juli-minnestedet.
Foto: Berit Roald / NTB scanpixFlere kunstnere Klassekampen har snakket med, mener minnesmerket bør realiseres. Minnesmerket er laget av Jonas Dahlberg. Men Bleken tror kunstnen likevel kan tape kampen mot andre hensyn.
– Kunstverket er vellykket på en måte vi sjelden ser, men kunsten har en tendens å tape i kampen mot andre hensyn. «Memory Wound» er likevel så enestående at det bør realiseres på Sørbråten, sier Bleken til Klassekampen.
- Les også:
Vil ikke bo i et minnested
Maria Holtane-Berge frykter hun må bo i et minnested resten av livet.
Foto: Anette Skafjeld / NRKBeboerne på Sørbråten har lenge vært kritiske til plasseringen av minnesmerket.
– De må ha misforstått fullstendig hvis de tror vi ene og alene har reagert på utformingen. Vi vil ikke ha plasseringen på Sørbråten. Da må vi leve i et minnested resten av livet. Det går fint an å finne en løsning der alle er enige, slik at folk frivillig kan oppsøke dette minnestedet uten å måtte bo i det, har styreleder Maria Holtane-Berge i Utstranda velforening tidligere uttalt.
Berge har også vært klar på at hvis ikke regjeringen velger et annet sted for minnesmerket, blir det rettsak.
– Hvis det ikke blir en annen plassering, må vi ta dette til retten. Det synes vi er forferdelig trist, men det er den eneste muligheten til å få prøvd saken, sier Holtane-Berge.