NRK Meny
Normal

Sørbråten-kunstner: Håper jeg får tillit til å fullføre minnestedene

Regjeringen har tilbudt naboene ved Sørbråten å droppe det omstridte vinnerutkastet til nasjonalt minnested ved Sørbråten. Kunstner Jonas Dahlberg sier til NRK at han fortsatt har håp om å få fullføre arbeidet.

Jonas Dahlberg

FORESLÅTT VRAKET: Kunstner Jonas Dahlberg gikk for to år siden seirende ut av konkurransen om nye minnesteder i Regjeringskvartalet og i Hole kommune. Selv om regjeringen har tilbudt naboene å forkaste vinnerforslaget, har han fortsatt håp om å få fullføre minnestedet. Her flankert av juryleder Jørn Mortensen da vinnerbidraget ble kunngjort.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en e-post til NRK skriver Dahlberg, som i 2014 vant konkurransen om utforming av minnestedene i Regjeringskvartalet og ved Utøya, at han tidlig i september ble informert om at regjeringen var villig til å forkaste hans vinnerutkast til minnested på Sørbråten.

– Regjeringens forslag til forlik med naboene innebærer å stoppe arbeidet med det nasjonale minnestedet på Sørbråten cirka én måned før planlagt byggestart, skriver Dahlberg til NRK.

– Har forandret livet mitt

Kunstneren mener regjeringen må håndtere diskusjonen rundt minnestedene, men gir samtidig uttrykk for at det ikke er et mål at alle skal være enige.

– Et minnested som etterstreber at alle skal være enige, en form for stillhet, forminsker det som skjedde og risikerer å bidra til at omstendighetene kan glemmes, skriver Dahlberg.

Selv om han har vært forberedt på at forslaget hans kunne blitt ofret for å komme til enighet med naboene, har han fortsatt håp om å få fullføre prosjektet.

– Jeg er svært takknemlig for å nå i snart tre år ha fått muligheten til å arbeide med de nasjonale minnestedene, og for tilliten fra berørte og overlevende hvis representanter var med på å velge ut forslaget til minnested. Jeg håper å få fortsatt tillit til å gjennomføre arbeidet med minnestedene i både Hole og Oslo. Arbeidet i seg selv og menneskene jeg har møtt har forandre mitt liv for alltid.

Utvalgsleder: Uforståelig

Jørn Mortensen

UFORSTÅENDE: Utvalgsleder Jørn Mortensen var med på å kåre vinnerbidraget. Han skjønner ikke hvorfor regjeringen åpner for å endre utforming, men ikke plassering.

Foto: Pressebilete / KHIO

Jørn Mortensen var leder for utvalget som i 2014 gikk inn for Dahlbergs «Memory Wound» som minnested på Sørbråten.

– Jeg har registrert regjeringens forsøk på å komme Sørbråten-naboene i møte, men synes det er noe uforståelig med forslaget om å forkaste Jonas Dahbergs design, all den tid støyen omkring minnestedet først og fremst har dreid seg om plasseringen, skriver Mortensen i en e-post til NRK.

Han viser til at utformingen av minnestedet stort sett har vært positivt mottatt, og allerede har mottatt internasjonale priser.

Avventer nye signaler

Kunst i offentlige rom - Koro - sto ansvarlig for konkurransen der Dahlbergs utkast ble valgt.

Svein Bjørkås

AVVENTER: Koro-direktør Svein Bjørkås avventer nye signaler fra regjeringshold.

Foto: MIC

Direktør Svein Bjørkås sier de vært kjent med at Dahlbergs forslag ble vurdert forkastet, og sier de nå avventer nye signaler fra regjeringen.

– Vi er kjent med at regjeringen har fremmet dette forliksforslaget, og at naboene gjennom sin advokat Harald Stabell har avvist det. Underveis i prosessen har vi hatt løpende kontakt med kunstneren Jonas Dahlberg, og vi avventer nå nærmere avklaring fra vår oppdragsgiver, som er Kulturdepartementet.

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix