Sørbråten-kunstner: Håper jeg får tillit til å fullføre minnestedene

Regjeringen har tilbudt naboene ved Sørbråten å droppe det omstridte vinnerutkastet til nasjonalt minnested ved Sørbråten. Kunstner Jonas Dahlberg sier til NRK at han fortsatt har håp om å få fullføre arbeidet.

Jonas Dahlberg

FORESLÅTT VRAKET: Kunstner Jonas Dahlberg gikk for to år siden seirende ut av konkurransen om nye minnesteder i Regjeringskvartalet og i Hole kommune. Selv om regjeringen har tilbudt naboene å forkaste vinnerforslaget, har han fortsatt håp om å få fullføre minnestedet. Her flankert av juryleder Jørn Mortensen da vinnerbidraget ble kunngjort.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en e-post til NRK skriver Dahlberg, som i 2014 vant konkurransen om utforming av minnestedene i Regjeringskvartalet og ved Utøya, at han tidlig i september ble informert om at regjeringen var villig til å forkaste hans vinnerutkast til minnested på Sørbråten.

– Regjeringens forslag til forlik med naboene innebærer å stoppe arbeidet med det nasjonale minnestedet på Sørbråten cirka én måned før planlagt byggestart, skriver Dahlberg til NRK.

– Har forandret livet mitt

Kunstneren mener regjeringen må håndtere diskusjonen rundt minnestedene, men gir samtidig uttrykk for at det ikke er et mål at alle skal være enige.

– Et minnested som etterstreber at alle skal være enige, en form for stillhet, forminsker det som skjedde og risikerer å bidra til at omstendighetene kan glemmes, skriver Dahlberg.

Selv om han har vært forberedt på at forslaget hans kunne blitt ofret for å komme til enighet med naboene, har han fortsatt håp om å få fullføre prosjektet.

– Jeg er svært takknemlig for å nå i snart tre år ha fått muligheten til å arbeide med de nasjonale minnestedene, og for tilliten fra berørte og overlevende hvis representanter var med på å velge ut forslaget til minnested. Jeg håper å få fortsatt tillit til å gjennomføre arbeidet med minnestedene i både Hole og Oslo. Arbeidet i seg selv og menneskene jeg har møtt har forandre mitt liv for alltid.

Utvalgsleder: Uforståelig

Jørn Mortensen

UFORSTÅENDE: Utvalgsleder Jørn Mortensen var med på å kåre vinnerbidraget. Han skjønner ikke hvorfor regjeringen åpner for å endre utforming, men ikke plassering.

Foto: Pressebilete / KHIO

Jørn Mortensen var leder for utvalget som i 2014 gikk inn for Dahlbergs «Memory Wound» som minnested på Sørbråten.

– Jeg har registrert regjeringens forsøk på å komme Sørbråten-naboene i møte, men synes det er noe uforståelig med forslaget om å forkaste Jonas Dahbergs design, all den tid støyen omkring minnestedet først og fremst har dreid seg om plasseringen, skriver Mortensen i en e-post til NRK.

Han viser til at utformingen av minnestedet stort sett har vært positivt mottatt, og allerede har mottatt internasjonale priser.

Avventer nye signaler

Kunst i offentlige rom - Koro - sto ansvarlig for konkurransen der Dahlbergs utkast ble valgt.

Svein Bjørkås

AVVENTER: Koro-direktør Svein Bjørkås avventer nye signaler fra regjeringshold.

Foto: MIC

Direktør Svein Bjørkås sier de vært kjent med at Dahlbergs forslag ble vurdert forkastet, og sier de nå avventer nye signaler fra regjeringen.

– Vi er kjent med at regjeringen har fremmet dette forliksforslaget, og at naboene gjennom sin advokat Harald Stabell har avvist det. Underveis i prosessen har vi hatt løpende kontakt med kunstneren Jonas Dahlberg, og vi avventer nå nærmere avklaring fra vår oppdragsgiver, som er Kulturdepartementet.

Kulturstrøm

  • Norges største drive-in-kino

    Norges største drive-in-kino hadde premiere onsdag. På parkeringsplassen på Tryvann i Oslo blir det daglig vist tre filmer hele påsken. Som følge av koronapandemien har det blitt populært med denne typen arrangement. I Bergen starter Bergen Kino drive-in-kino. I Lillestrøm hadde hiphopgruppa «Klovner i kamp» Norges første drive-in-konsert, og i Skien har det vært drive-in-gudstjeneste (NTB).

    Filmen Aladdin vises på parkeringsplassen på Tryvann i Oslo.
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix