Kutt i naturen ved Utøya blir 22. juli-minnested

RÅDHUSGALLERIET (NRK): Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg får utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli. – Jeg ville skape et uhelbredelig sår, sier han.

Jonas Dahlberg - Jonas Dahlberg etter dagens annonsering av at han får utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli. – Jeg ønsker å lage et uhelbredelig sår i naturen, sier den svenske kunsteren. - Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

Jonas Dahlberg etter dagens annonsering av at han får utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli. – Jeg ønsker å lage et uhelbredelig sår i naturen, sier den svenske kunsteren.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

– Det er et svært sterkt kunsterisk konsept, sier Svein Bjørkås, leder av Kunst i offentlig rom (KORO), om svenske Jonas Dahlbergs vinnerforslag.

– Vi ser i hans utkast et konfronterende grep som forholder seg til grusomhetene på Utøya, sa juryleder og KORO-kunstkonsulent Jørn Mortensen da han annonserte vinneren.

Jonas Dahlbergs tre utkast heter «Memory Wound», «Time and Movement» og «Dialogue for the Future».

For minnestedet på Sørbråten, en odde på landsiden like nord for Utøya camping, ønsker han å lage et fysisk kutt i fjellmassen i neset. Navnene på de omkomne skal trykkes på den ene kuttflaten.

Den fjernede massen – 1000 kubikkmeter stein – skal så fraktes til Oslo og danne utgangspunktet for minnestedene der.

Neset Sørbråten ligger på landsiden ved Utøya. Her skal Dahlbergs minnesmerke ligge.

– En helt spesiell lesesituasjon

Juryens beslutning var enstemmig. De seks jurymedlemmene har ikke votert over avgjørelsen, men kommet fram til enighet gjennom diskusjon.

– Juryleder Jørn Mortensen, på hvilken måte er vinnerutkastet til Dahlberg konfronterende?

– Det kutter i norsk natur og overfører symbolsk forståelsen av såret etter 22. juli. Samtidig ledes publikum direkte inn i en helt spesiell lesesituasjon ved at de kan stå nærmest inne i såret og se på navnene til de drepte, uten å nå bort til dem. Om ikke brutalt, så er det en konfronterende estetikk som respekterer erfaringene av brutaliteten på Utøya, sier han.

Kostnadene ved bygging av de tre minnestedene er anslått til 27 millioner kroner.

– Er Dahlbergs forslag mulig å realisere slik han presenterer det?

– Kostnadsrammene er vi ganske sikre på, for Dahlberg har gjort en god analyse av det. Vi har også undersøkt reguleringsutfordringene vi kan møte og vært i kontakt med grunneier, så jeg er rimelig sikker på at det kan gjennomføres slik det er foreslått.

– Hva er tankene dine rundt at det ikke ble en norsk vinner?

– Det mener jeg ingenting om, faktisk, sier juryleder Mortensen.

Ville skape et uhelbredelig sår

Jonas Dahlberg sier at ideen om et sår i naturen kom under den første befaringen han hadde på Utøya sammen med de andre finalistene.

– Jeg merket hvor stor forskjell det var å være inne i hovedbygget på Utøya mot å vandre rundt i naturen utenfor. Inne var det fortsatt som et åpent sår, mens utendørs var det som om naturen allerede hadde begynt helbredingsprosessen, selv på steder der flere mennesker hadde blitt drept, sier den svenske kunsteren.

Jonas Dahlberg Sørbråten - Besøkende til minnestedet ved Utøya skal kunne beskue navnene på de drepte 22. juli fra den andre siden av juvet skapt av kuttet – uten å kunne berøre den andre siden. - Foto: KORO /

Besøkende til minnestedet ved Utøya skal kunne beskue navnene på de drepte 22. juli fra den andre siden av juvet skapt av kuttet – uten å kunne berøre den andre siden.

Foto: KORO

– Da tenkte jeg at å lage et sår i naturen vi aldri kan helbrede ville være en annerledes idé, legger han til.

Den 44 år gamle kunstneren er vokst opp i Bohuslän ved grensen til Norge.

– Norge og Sverige er så nære språklig, kulturelt og geografisk. For meg er det en enorm tillitserklæring å få gjøre dette. Jeg har lest mye litteratur om 22. juli, og det er utrolig vanskelig å begripe det som skjedde. Forhåpentlig blir minnestedene plasser hvor man kan kontemplere, føle på smerten og kanskje forstå det som skjedde 22. juli, sier Dahlberg.

– Det skal gjøre litt vondt

John Hestnes mistet en kollega etter eksplosjonen i regjeringskvartalet, og representerte Nasjonal støttegruppe etter 22. juli i juryen.

– Det heter at minnestedene skal samstemme. Dahlberg har samstemt på motsatt måte – på Sørbråten ved Utøya får du det grusomme, mens du får det intime og gode i regjeringskvartalet. Det falt jeg for aller først.

– Hvordan vil du bruke disse stedene selv?

– Jeg vil bruke dem til å minnes og hedre de jeg kjente som gikk bort. Når jeg går på jobb i regjeringskvartalet i dag, ser jeg blokkene som ble ødelagt og blir påminnet om det grusomme. Jeg gleder meg så til det blir gjort noe ordentlig, slik at jeg heller kan gå til et minnested, sier Hestnes.

Mari Aaby West har vært AUFs representant i juryen.

– For meg har det vært viktig at minnestedene skal uttrykke sorg og gi mulighet til å reflektere. Det som skjedde 22. juli var brutalt og grusomt, og dette forslaget er det som reflekterer det best. Det skal gjøre litt vondt for at vi både skal kunne sørge og se framover, sier hun.

Dahlberg permanent - – Dahlbergs forslag til regjeringskvartalet behøver arbeid, mener kunstkritiker Mona Pahle Bjerke. - Foto: KORO /

– Dahlbergs forslag til regjeringskvartalet behøver arbeid, mener kunstkritiker Mona Pahle Bjerke.

Foto: KORO
– Regjeringskvartalet fungerer ikke

Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke synes Dahlbergs utkast til minnested ved Utøya er sterkt – men at forslaget til permanent minnested i regjeringskvartalet ikke fungerer.

– Selve uttrykket til minnestedet på Sørbråten favner en flott metaforikk. Men denne amfiliknende nedsenkningen i regjeringskvartalet bryter så radikalt med selve plassens estetikk, sier hun.

– Ideen om å hente ut stein fra Utøya og bruke i regjeringskvartalet er dog kjempegod, så dette forslaget håper jeg blir endret før det blir realisert, legger hun til.

– Hva synes du om at en svensk kunstner skal lage dette?

– Det er ikke problematisk i det hele tatt. Jeg synes det er flott at vi ikke har begrenset oss til tanken på at det måtte være en nordmann. Blikket utenfra kan hjelpe oss å forstå dette traumet.

Minnestedet på Utøya og det midlertidige i regjeringskvartalet skal stå ferdig til 22. juli 2015.

Det er usikkert når det permanente minnestedet i regjeringskvartalet vil være ferdig, siden det ennå ikke er sikkert hva som skal skje i området.

Se bilder av Dahlbergs utkast og de andre finalistene i konkurransen om å få utforme minnestedene:

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.