Snakket om selvmordstanker i radiointervju

Robin Williams var åpen om sine mentale problemer og alkoholisme. I et radiointervju fra 2010 gjør han narr av sine egne selvmordstanker.

Robin Williams

Robin Williams var i flere intervjuer åpne om sine rusproblemer. Dette bildet av ham er tatt i 1990.

Foto: KEVIN LARKIN / Afp

Marc Maron

Marc Maron intervjuet Robin Williams for sin podkastserie «WTF» i 2010.

Foto: Michael Kovac / Afp

Skuespilleren ble funnet død hjemme i Tiburon, nord for San Francisco mandag. Politiet tror han tok sitt eget liv, men understreker at den endelige dødsårsaken ikke er fastslått.

Williams har tidligere snakket åpent om rusproblemene og depresjonene, som har vært en del av livet hans. I et intervju fra 2010 på den svært populære podkastkanalen «WTF», snakker Williams om problemene sine med intervjuer Marc Maron.

I det timelange intervjuet, snakker Williams om hvordan det er å være komiker og stjerne. Helt mot slutten av intervjuet går han inn på problemene han har slitt med, samt hvordan han har prøvd å riste av seg selvmordstanker.

Hele intervjuet kan du høre her.

Snakker med underbevisstheten

I intervjuet diskuterer Williams med sin egen underbevissthet hvor absurd og dumt det er å skulle ta sitt eget liv:

– Da jeg drakk, var det en gang jeg et lite øyeblikk tenkte: Til helvete med livet. Og da sa underbevisstheten min til meg: «Sa du akkurat «til helvete med livet»? Du har et temmelig bra liv. Har du lagt merke til de to husene?»

– Ja.

– Har du sett kjæresten din?

– Ja.

– Har du lagt merke til at du har et bra liv selv om du ikke jobber akkurat nå?

– Ja.

– OK, la oss legge «selvmord» over i bolken for ting som er diskuterbare. For det første har du ikke baller til å gjøre det. Har du tenkt å kjøpe deg pistol?

– Nei.

– Hva hadde du tenkt – å kutte håndleddene med en munndusj?

– Kanskje.

– Hva er det du tenker på? Kan vi heller putte «selvmord» over i «Hva i helvete?»-kategorien? For akkurat nå sitter du naken i et hotellrom med en flaske Jack Daniels i hånden. Har dette noen innvirkning på hva du tenker?

– Kanskje.

Robin Williams i diverse intervjuer

Følte seg alene og redd

Også i et intervju i The Guardian snakket Williams ut om problemene han har slitt med.

Etter å ha vært en stordrikkende kokainslave i unge år, var han rusfri i 20 år, fram til han sprakk i 2003, under en filminnspilling i Alaska.

I et intervjuet, som sto på trykk i 2010, er Williams svært åpen rundt kampen mot rus.

– Jeg var i en liten by, langt unna, og tenkte: Hei, kanskje det vil hjelpe å drikke? Jeg følte meg alene og redd, og hadde jobbet så mye, og tenkte at det ville hjelpe. Og det var det verste jeg kunne finne på.

På spørsmålet om hvorfor han begynte å drikke, svarer han at det handlet om å være redd og nervøs for alt, og dermed tenkte han at alkohol vil stoppe frykten.

Williams forteller at han etter en uke med drikking forsto at han var i trøbbel, men kroppen sier at du kan slutte senere. Det gikk tre år før han dro på avrusing og ble tørrlagt, etter at familien hadde gjort en intervensjon med ham.

Men senere kom problemene tilbake. I sommer la han seg på nytt igjen på rehabiliteringsklinikk, og de siste årene var han åpen på at han hadde begynt å drikke igjen.

Robin Williams får Oscar for beste mannlige birolle i Good Will Hunting

Kulturstrøm