– Williams fikk oss til å gråte og le

Robin Williams hadde en unik dobbelthet og var både morsom og rørende, sier filmeksperter etter stjernens tragiske bortgang.

Robin Williams-stjernen i Hollywood

FANSEN SØRGER: En stor folkemengde rundt Robin Williams' stjerne på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. Williams ble funnet død mandag morgen amerikansk tid. Skuespilleren og komikeren ble 63 år gammel.

Foto: Kevork Djansezian / Ap

Filmverdenen er i sjokk etter den amerikanske skuespilleren og komikeren Robin Williams ble funnet død mandag morgen amerikansk tid.

Amerikansk politi opplyser at Williams trolig tok sitt eget liv.

– Det har vært ganske offentlig at han har vært en plaget sjel og slitt blant annet med alkohol. Han har vært mindre og mindre i rampelyset de siste årene av den grunnen. Det er tragisk når noe sånt skjer, sier «Filmbonanza»-programleder Vegard Larsen.

Se Pål Bang-Hansen i møte med Robin Williams fra 1992 i forbindelse med premieren på «Hook»:

Robin Williams i møte med Pål Bang-Hansen i 1992

– Hadde et alvor og en inderlighet

Larsen tror Williams' popularitet skyldes at han hadde en unik dobbelthet.

– Han vil bli husket som en entertainer som fikk folk både til å gråte og til å le. Han hadde et alvor og en inderlighet som kom gjennom lerretet. Det var nok derfor han ble valgt til ganske like roller, for eksempel i «Good Will Hunting» og «Dagen er din», der han spiller en klok mann som er enkel å like, sier han.

– Samtidig har han spilt en av de mest irriterende rollene noensinne i «Mrs. Doubtfire», der han klarte å gjøre rollen som mann i kvinnerolle ekstremt troverdig, legger programlederen til.

Se klipp fra noen av Robin Williams' roller:

Skuespiller og komiker Robin Williams ble funnet død mandag 11. august i California. Se klipp fra Williams' karriere.

«Hvordan kan en snill mann gjøre noe slikt?»

Vegard Larsen tror det er varmen i Robin Williams' rolleprestasjoner som gjorde ham så populær.

– Mine personlige favoritter er nevnte «Dagen er din» og «Good Will Hunting», og «Fisher King» og selvsagt «Good Morning Vietnam». Det er som nevnt ganske like roller der figuren har en unik varme. Tror det er derfor det er så sjokkerende at han kan ta sitt eget liv, folk tenker «hvordan kan denne snille mannen gjøre noe slikt?».

Adresseavisens filmanmelder Terje Eidsvåg vil i tillegg trekke fram en Disney-film blant sine Williams-favoritter.

– Han gjorde ånden i flaska i «Aladdin» på en så fantastisk måte at de som har sett den norske versjonen ikke har fått med seg det beste ved den filmen. sier han.

Se bilder fra Robin Williams' karriere:

– Nedturen startet i 2002

Robin Williams' karriere i underholdningsbransjen startet på stand-up-scenen hjemme i San Francisco.

Robin Williams i One Hour Photo

– HANS SISTE GODE ROLLE: Nedturen for Williams begynte etter «One Hour Photo» fra 2002, mener Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg.

Foto: Filmweb

Veien til et større publikum startet med en gjesterolle i tv-serien «Happy Days» og påfølgende hovedrolle i spinoff-serien «Mork & Mindy».

Han filmdebuterte i 1980, og slo gjennom på lerretet i kassa- og kritikersuksessen «Garp og hans verden» i 1982.

– Han hadde en frenetisk improvisatorisk evne til å gi full gass i et tempo som gjorde at han både kunne være morsom og bevege folk. Det gjorde at han ble en av de mange gode komikerne på sytti- og åttitallet som også viste seg å være gode filmskuespillere, fortsetter Terje Eidsvåg.

Anmelderen sier at de siste ti-tolv årene ikke har vært de beste for Williams.

– Tidlig på 2000-tallet gjorde han to gode filmer i ett og samme år, «Insomnia» og «One Hour Photo» fra 2002, sier han.

– Men så begynte nedturen, og han har dessverre ikke hatt en Wes Anderson, Tarantino eller Sofia Coppola som har kunnet fått det beste ut av ham etter fylte 55. Dermed har han endt opp i mange halvbra utgaver av samme type filmer han har gjort bedre tidligere i karrieren, avslutter Terje Eidsvåg.

LES OGSÅ:

Slik husker Mel Gibson og Arnold Schwarzenegger ham:

Mel Gibson og Arnold Schwarzenegger snakker om Robin WIlliams på premieren av "Expendables 3".

Kulturstrøm

 • Ny kulturprofil på NRK P2

  Mona B. Riise, kjent fra «Stjernekamp», blir programleder for NRK P2s daglige kultursatsing på ettermiddagen. «Kulturstripa» har sin første sending 27. mai. – Programmet blir en guide og et underholdende dypdykk i aktuell kultur og populærkultur hvor vi også kommer tett på dem som lager den, sier programlederen.

  Mona B. Riise
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • Nye skjold lages over hele landet

  «Truse-våpen» og «kart-skjold» har satt mange sinn i kok, og mer drama kan det bli. Til nyttår skal 18 fylker bli til 11, og 119 kommuner til 47. Flere arrangerer konkurranser hvor innbyggere får komme med forslag til kommunenes nye visuelle uttrykk.

 • Ærlig om Diego Maradona

  Dokumentarfilmen «Diego Maradona» vises på filmfestivalen i Cannes. Den handler om den argentinske fotballspillerens liv og karriere, med særlig fokus på årene i Napoli i siste halvdel av 1980-tallet. NRKS anmelder gir terningkast 5 og mener den skildrer godt kontrastene mellom myten og mennesket. Filmen får norgespremiere 5. juli.

  Diego Maradona ved platespilleren fra filmen «Diego Maradona»
  Foto: Selma Media