Slik har du aldri sett Nøtteknekkeren før

I over 50 år har den vært spilt for fulle saler. Nå kan du se forestillingen for første gang på TV.

Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet

I jula vil du komme tettere på ballettverdens mest berømte juleeventyr.

Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet
Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet
Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet
Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet

For mange er Nøtteknekkeren og komponist Tsjajkovskijs berømte toner en viktig tradisjon å få med seg før jul. Men som i andre deler av kultur-Norge, er den tradisjonsrike forestillingen på Operaen påvirket av korona-pandemien.

I år danser de for tom sal – uten publikum.

Men i retur har et TV-kamera blitt med opp på scenen – og sørger for at vi kommer tettere på fortellingen enn noen gang før

– Strømmet teater og musikk må tilby noe annet og mer enn man får på live-scenen. Derfor har jeg store forventninger til Nøtteknekkeren på TV, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

– Med det proffe laget Operaen har til rådighet, bør vi bli overrasket på en god måte

Se Nøtteknekkeren her:

Et gnistrende vakkert og magisk juleeventyr med Nasjonalballetten, Operaorkestret og Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett.

Et gnistrende vakkert og magisk juleeventyr.

Sett av 750.000

Juleventyret om Clara og nøtteknekkerdukken er blitt vist på Operaen i Oslo siden 1960-tallet. Man anslår rundt 750.000 har sett forestillingen. Nå som den tar steget over i TV-ruta vil enda flere få oppleve den.

Tre ganger vil Nøtteknekkeren bli vist på NRK i jula:

– Er det en jul jeg virkelig er glad for at vi kommer hjem i stuene til folk med Nøtteknekkeren, så er det denne julen, sier Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved den Norske Opera & Ballet.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter