Slik har du aldri sett Nøtteknekkeren før

I over 50 år har den vært spilt for fulle saler. Nå kan du se forestillingen for første gang på TV.

Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet

I jula vil du komme tettere på ballettverdens mest berømte juleeventyr.

Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet
Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet
Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet
Foto: Erik Berg
Nøtteknekkeren ved Den Norske Opera & Ballet

For mange er Nøtteknekkeren og komponist Tsjajkovskijs berømte toner en viktig tradisjon å få med seg før jul. Men som i andre deler av kultur-Norge, er den tradisjonsrike forestillingen på Operaen påvirket av korona-pandemien.

I år danser de for tom sal – uten publikum.

Men i retur har et TV-kamera blitt med opp på scenen – og sørger for at vi kommer tettere på fortellingen enn noen gang før

– Strømmet teater og musikk må tilby noe annet og mer enn man får på live-scenen. Derfor har jeg store forventninger til Nøtteknekkeren på TV, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

– Med det proffe laget Operaen har til rådighet, bør vi bli overrasket på en god måte

Se Nøtteknekkeren her:

Et gnistrende vakkert og magisk juleeventyr med Nasjonalballetten, Operaorkestret og Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett.

Et gnistrende vakkert og magisk juleeventyr.

Sett av 750.000

Juleventyret om Clara og nøtteknekkerdukken er blitt vist på Operaen i Oslo siden 1960-tallet. Man anslår rundt 750.000 har sett forestillingen. Nå som den tar steget over i TV-ruta vil enda flere få oppleve den.

Tre ganger vil Nøtteknekkeren bli vist på NRK i jula:

– Er det en jul jeg virkelig er glad for at vi kommer hjem i stuene til folk med Nøtteknekkeren, så er det denne julen, sier Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved den Norske Opera & Ballet.

Kulturstrøm

  • Sperrer kinesisk Twitter-konto

    Twitter har sperret kontoen til Kinas ambassade i USA etter publisering av et innlegg som forsvarer behandlingen av uigurer i Xinjiang der Kina er anklaget for grove menneskerettsbrudd. Meldingen er skjult men ikke fjernet, skriver Bloomberg.

  • Følg innsettingsfesten for Biden

    President Joe Biden og visepresident Kamala Harris skal begge tale på innsettingsfeiringen i Washington DC. Programleder er Tom Hanks. En rekke artister bidrar, blant andre Bruce Springsteen, Justin Timberlake, Yo-Yo Ma, Foo Fighters og Bon Jovi.

    President Biden og visepresident Harris skal tale på en virtuell innsettingsfeiring i Det hvite hus. Programleder er Tom Hanks.