Siste episode ga seerrekord for «Kampen om tungtvannet»

1 322 000 nordmenn så den aller siste episoden av «Kampen om tungtvannet». Nesten 1,8 millioner har sett den første episoden. – Sensasjonelt høye seertall, sier NRKs analysesjef.

Kampen om tungtvannet KAMPEN OM TUNGTVANNET

SEERREKORD: I episode seks av «Kampen om tungtvannet» bestemmer tyskerne seg for å flytte hele tungtvannsanlegget til Tyskland, og de allierte bestemmer seg nok en gang for å sabotere tyskernes planer. Leif Tronstad kommer tilbake til Norge for å gjennomføre aksjonen «Sunshine».

Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl / Filmkameratene AS/Jiri Hanzl

Den dramatiske historien om Vemork-aksjonen og kampen om tungtvannet er årtusenets mest sette TV-serie på norske skjermer.

Siste episode ble vist søndag, og 1 322 000 personer fulgte hvordan Leif Tronstad og de gjenværende sabotørene gjennomførte siste del av tungtvannsaksjonene på Vemork og Rjukan. 64,1 prosent av alle som så på TV fikk med seg avslutningen.

Norsk dramaserie. Tyskerne bestemmer seg for å flytte hele tungtvannsanlegget til Tyskland, og de allierte bestemmer seg nok en gang for å sabotere tyskernes planer. Leif Tronstad kommer tilbake til Norge for å gjennomføre aksjonen "Sunshine". Med Espen Klouman Høiner, Cristoph Bach, Dennis Storhøi, Anna Friel, Maibritt Saerens m.fl. (6:6)

VIDEO: Se siste episode av «Kampen om tungtvannet» her.

Stabilt høyt

Serien har vært populær blant TV-publikummet siden første episode gikk på skjermen. Episode nummer én ble sett av 1.259.000 seere, mens 1 319 000 seere benket seg sist uke foran den nest siste episoden av Per-Olav Sørensens regisserte krigsdrama.

Dette er kun tall for hvor mange som så episodene direkte på TV. I realiteten er det langt flere som har sett episodene, og den første dobbeltepisoden er totalt sett av nesten 1,8 millioner TV-seere dersom man regner med nett-TV, opptak og repriser (se faktaboks).

Rekorden for en dramaserie har hittil vært siste episode av «Himmelblå»s andre sesong i 2009, som samlet 1 328 000 seere foran TV-apparatet.

– Utrolig hardt arbeid

– Det er helt utrolig gøy, forteller en flirende Tone Rønning, som er prosjektansvarlig for serien og akkurat har fått servert tallene når NRK.no ringer.

– Det vi drømte om er blitt overskygget av virkeligheten. Det er så mange som har jobbet så hardt med at denne serien skal bli best mulig. Folk har strukket sitt talent til det maksimale, de har stått i trippelt ullundertøy på vidda og vært borte i lengre perioder – under innspilling både i Praha og på Rjukan. Det er mange som har forsaket utrolig mye, for det har ikke bare vært glam og glitter, det har vært utrolig hardt arbeid, sier Rønning til NRK.

NRKs analysesjef Kristian Tolonen mener seertallene er «sensasjonelle».

– Dette er utrolig høye tall i en mediehverdag med fragmentert mediebruk, og dette kommer til å bli den meste sette serien på TV i 2015, sier han.

Alle episodene blir liggende på nett i en måned til.

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter