Hopp til innhold

Tungtvann-regissør får 12 millioner

Regissør Per-Olav Sørensen får 12 millioner kroner til sin nye NRK-serie om Norges rolle i Afghanistan. – Vi er strålende fornøyd, sier prosjektredaktør Tone Rønning.

Pressekonferanse lansering av casten til Halvbroren på Grand cafe oslo

FÅR MILLIONER: Per-Olav Sørensen, som for tiden er aktuell med gigantsuksessen Kampen om tungtvannet, får 12 millioner kroner fra NFI til å lage sin nye dramaserie.

Foto: Ole Kaland / NRK

Tone rønning

FORNØYD: Tone Rønning synes tildelingen av 12 millioner kroner fra NFI viser at NRK satser på riktige prosjekter.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Regissør Per-Olav Sørensen har opplevd massiv suksess med serien Kampen om tungtvannet. Serien har høstet bra kritikk og de beste seertallene på en dramaserie dette årtusenet på NRK.

Nå får Sørensen 12 millioner av Norsk filminstitutt (NFI) til å lage sin nye dramaserie, Nobel, som påbegynnes i 2015.

Serien handler om en norsk soldat som tar med seg krigen hjem etter endt tjeneste i Afghanistan. NRK er hovedfinansiør på prosjektet.

Milliontildelingen er gode nyheter for prosjektredaktør Tone Rønning i NRK.

– Det er vi strålende fornøyd med. Det er en bekreftelse på at vi velger riktige prosjekter, og jeg synes det er knallbra at kvalitetsprosjekter flyter opp hos NFI, sier Rønning.

Hun mener dette er en effekt av at NRK bevisst har latt talenter få flere sjanser.

– Da jeg begynte i denne jobben for seks år siden så jeg til Danmark for å prøve å finne ut hva de gjorde så mye bedre enn oss. Det jeg kom frem til var at de lot talenter få prøve og feile, flere ganger.

Sørensen har allerede to NRK-prestisjeprosjekter på cv-en, i Kampen om tungtvannet og Halvbroren.

– Øvelse gjør mester, sier Rønning.

NFI deler totalt ut 27.500.000 kroner i denne omgangen. Dette er de andre prosjektene som har fått penger.

  • Valkyrien (Tordenfilm): 10.000.000 kr
  • Det tredje øyet 2 (Rubicon): 3.500.000 kr
  • Dag 4 (Viafilm): 2.000.000 kr
  • Kvinner & Cava (Ape & Bjørn): 1.100.000 kr
  • Pøbler! (Fuglene): 1.250.000 kr
  • School of Democracy (Piraya Film): 550.000 kr
  • Drone (Flimmer Film): 100.000 kr

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)