Hopp til innhold

Seier for Forbrukerrådet

Apple gir etter og åpner kopisperrene i musikkbutikken iTunes.

 

iTunes
Foto: OLIVER STRATMANN / AFP

 

Torgeir Waterhouse
Foto: Knut Falch

Les også: EMI gir opp kopisperren

Les også: Positiv til Jobs-utspill

Les også: Får støtte i kampen mot iTunes

Alt om iPod og iTunes!

Alt om Les mer om nedlasting og fildeling!

Musikkgiganten EMI og teknologikjempen Apple varslet mandag at de vil oppgi sin kopisperre på musikken som lastes ned fra nettbutikken iTunes.Dermed har det norske Forbrukerrådet delvis lykkes i sin årelange kamp for at forbrukerne skal få tilbake kontrollen med musikk eller annet kulturelt innhold som de har kjøpt og betalt for på nettet.

- Stor seier

- Dette er en stor seier for forbrukere verden over, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Torgeir Waterhouse, til NTB.

Han bekrefter at det er de norske forbrukermyndighetene som har frontet denne saken internasjonalt, men at de samme myndighetene i andre europeiske land etter hvert har gått sammen om et massivt press på iTunes bruk av beskyttelsesteknologi, såkalt DRM.

iTunes er Apples nettbutikk for musikksalg og Digital Rights Management (DRM) er teknologien man har benyttet for å gjøre det umulig å spille av musikken på andre mp3-spillere enn iPod.
Kjent problemstilling

- Tvingtes til å kjøpe

- Forretningsideen til iTunes har helt enkelt vært at musikken butikken selger via nettet bare kan spilles av på denne ene typen avspiller. Dermed blir folk avhengig av å kjøpe akkurat denne spilleren for å kunne lytte til musikken. iPod er en utmerket spiller, men poenget er at man ikke skal tvinges til å kjøpe den, sier Waterhouse.

DRM-teknologien er ifølge Waterhouse også en bekymring utover de urimelige forretningsvilkårene den forutsetter. DRM-programmene kan benyttes til mye mer enn å styre musikken til en bestemt spiller. Den kan skaffe informasjon om den enkelte forbrukers medievaner og dermed brukes til å skreddersy markedsføring og salgsfremstøt, sier Waterhouse.

Han avviser at den saken de norske forbrukermyndighetene har reist vil gjøre piratkopiering enklere.

Blindgate 

- Det er en blindgate når noen har forsøkt å koble piratkopiering til det systemet som innebærer at man ikke kan bruke en lovlig kjøpt vare uten å måtte kjøpe en annen og helt spesiell vare i tillegg, sier Waterhouse.

- Det er helt galt å si at fordi noen stjeler kan vi lage problemer for alle dem som vil betale på lovlig måte. 

Waterhouse bekrefter at det er første gang forbrukermyndighetene i Norge har reist en sak som har fått gjennomslag internasjonalt. Han mener det skyldes at varen er internasjonal. 

- Da vi fra norsk side reiste saken rettet mot den norske delen av iTunes, var det umiddelbart klart at en avgjørelse i saken måtte bli global. Det faktum at offisielle norske myndigheter ga Forbrukerrådet medhold, gjorde saken internasjonal, sier han. 

Waterhouse mener mandagens beslutning også viser at de store, tunge teknologiselskapene nå tar overgangen til det digitale samfunn på alvor. Dette handler ikke bare om iTunes og musikk, men om å hindre at forbrukerne blir stående rettsløse i det digitale samfunn. 

Noen fakta om saken:

 • Plateselskapet EMI og IT-giganten Apple varslet mandag at EMIs enorme musikkatalog fra 1. mai vil være tilgjengelig for kjøp på nettet uten kopisperre (DRM). 
 • Uten Digital Rights Managements (DRM) vil hver sang koste 99 pence mens den med DRM-teknologi fortsatt vil koste 79 pence. Kunder som ønsker å oppgradere sin nedlastede musikk fra EMI til «DRM-fri» kvalitet må betale et tillegg på 20 pence per sang. I USA er blir prisene henholdsvis 99 cent og 1,29 dollar. I euroområdet vil sangene koste 99 cent og 1,29 euro.
 • Prisene i Norge er ikke klare, men en sang med DRM koster i dag 8 kroner på iTunes norske avdeling. Det er derfor rimelig å anta at prisen vil ligge på 10 eller 11 kroner for en DRM-fri sang. Dermed nærmer man seg prisen på en CD.
 • Med dagens kurs er tilsvarer 1,29 euro temmelig nøyaktig 10 kroner og 50 øre. Apples pressetalsmann i Norden opplyser til NTB at prisene for Norge Sverige og Danmark ikke vil være klare før lanseringen i mai.
 • Fem millioner sanger vil være tilgjengelig i alle land til en kvalitet som EMI og Apple kaller «studiokvalitet». Den DRM-frie musikken har en bitrate på 256 kilobits per sekund, mens musikken med DRM beholder dagens kvalitet på 128 kbps 
 • Nettbutikken iTunes har til nå solgt to milliarder sanger, 50 millioner TV-show og 1,3 millioner filmer. iTunes er verdens største i sitt slag. TV-programmene og filmene vil fortsatt kun være tilgjengelig for nedlastning på det amerikanske markedet.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.