Hopp til innhold

EMI gir opp kopisperren

Snart kan du laste ned musikk uten kopisperrer fra et av verdens største plateselskaper.

Steve Jobs og Eric Nicoli
Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Musikkgiganten EMI og teknologikjempen Apple varslet mandag at de vil oppgi sin kopisperre på musikken som lastes ned fra nettbutikken iTunes, melder AFP.

Alt om iPod og iTunes!

Alt om Les mer om nedlasting og fildeling!

Video: iTunes fjerner kopisperre

- En stor forbrukerseier

Dermed har det norske Forbrukerrådet delvis lykkes i sin årelange kamp for at forbrukerne skal få tilbake kontrollen med musikk eller annet kulturelt innhold som de har kjøpt og betalt for på nettet.

– Dette er en stor seier for forbrukere verden over, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Torgeir Waterhouse, til NTB.

Tidligere i år ble myndighetene karakterisert som modige, fordi de våget å ta opp kampen mot musikkgigantene.

Norsk initiativ med bred støtte

Han bekrefter at det er de norske forbrukermyndighetene som har frontet denne saken internasjonalt.

Men også de samme myndighetene i andre europeiske land har etter hvert gått sammen om et massivt press på iTunes' bruk av beskyttelsesteknologi, såkalt DRM. iTunes er Apples nettbutikk for musikksalg og Digital Rights Management (DRM) er teknologien man har benyttet for å gjøre det umulig å spille av musikken på andre mp3-spillere enn iPod.

Betyr dette slutten på platebransjens kamp mot Internett og nedlasting av musikk?

Si din mening her!

Kjent problemstilling

Forretningsideen til iTunes har helt enkelt vært at musikken butikken selger via nettet bare kan spilles av på denne ene typen avspiller. Dermed blir folk avhengig av å kjøpe akkurat denne spilleren for å kunne lytte til musikken.

- iPod er en utmerket spiller, men poenget er at man ikke skal tvinges til å kjøpe den, sier Waterhouse.

DRM som medieovervåker

DRM-teknologien er ifølge Waterhouse også en bekymring utover de urimelige forretningsvilkårene den forutsetter. DRM-programmene kan benyttes til mye mer enn å styre musikken til en bestemt spiller.

- Den kan skaffe informasjon om den enkelte forbrukers medievaner og dermed brukes til å skreddersy markedsføring og salgsfremstøt.

Blindgate

Waterhouse avviser at den saken de norske forbrukermyndighetene har reist vil gjøre piratkopiering enklere.

- Det er en blindgate når noen har forsøkt å koble piratkopiering til det systemet som innebærer at man ikke kan bruke en lovlig kjøpt vare uten å måtte kjøpe en annen og helt spesiell vare i tillegg. Det er helt galt å si at fordi noen stjeler kan vi lage problemer for alle dem som vil betale på lovlig måte.

Internasjonalt

Det er første gang forbrukermyndighetene i Norge har reist en sak som har fått gjennomslag internasjonalt. Waterhouse mener det skyldes at varen er internasjonal.

- Da vi fra norsk side reiste saken rettet mot den norske delen av iTunes, var det umiddelbart klart at en avgjørelse i saken måtte bli global. Det faktum at offisielle norske myndigheter ga Forbrukerrådet medhold, gjorde saken internasjonal.

Digitale forbrukerrettigheter

Waterhouse mener mandagens beslutning også viser at de store, tunge teknologiselskapene nå tar overgangen til det digitale samfunn på alvor.

- Dette handler ikke bare om iTunes og musikk, men om å hindre at forbrukerne blir stående rettsløse i det digitale samfunn.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober