NRK Meny
Normal

Positiv til Jobs-utspill

Forbrukerrådet gleder seg over utspillet fra Steve Jobs.

Apple-sjef Steve Jobs.
Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Torgeir Waterhouse
Foto: Knut Falch

Les også: Jobs skylder på plateselskapene

Les også: - Modige myndigheter

Les også: Apple møter myndighetene

Alt om iPod og iTunes!

Forbrukerrådet stiller seg positiv til utspillet fra Apple-sjef Steve Jobs , som gjerne vil selge musikk uten kopisperrer - hvis platebransjen gir ham lov.

I et åpent brev med tittelen "Thoughts on Music" skriver Jobs om sine tanker rundt salg av kopibeskyttet musikk. Den mektige Apple-sjefen er helt klar på at kopibeskyttelse ikke fungerer og om det var opp til ham ville alle musikkfilene på iTunes Store være åpne.

- Om dette betyr at Apple er villig til å forkaste innelåsningsteknologien er det en god nyhet. Fjerning av unødvendig innelåsning fra iTunes/iPod-kombinasjonen vil være et viktig skritt på veien mot et velfungerende digitalt samfunn - et skritt som vil kunne vise vei for andre aktører i den digitale sfæren, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet til NTB.

- De har ansvaret

Jobs mener at europeiske forbrukermyndigheter bør konsentrere seg om plateselskapene om de vil bli kvitt DRM (Digital Rights Management) på musikkfilene Apple selger på iTunes Store.

Waterhouse erkjenner at det er opplagt at plateselskapene må bære sin del av ansvaret for de dårlige vilkårene forbrukerne tilbys.

- Men det endrer ikke på det faktum at det er iTunes Store og deres konkurrenter som selger musikken til norske forbrukere og som dermed har et ansvar for å tilby balanserte vilkår og DRM i tråd med norsk lov, sier han.

Urimelig

Jobs forsvarer seg også med at iTunes slett ikke er alene om å selge musikk som er låst til et bestemt system. Microsoft gjør det samme med sin musikkspiller Zune, som ennå ikke er lansert i Norge.

- Men innelåsning ved hjelp av DRM forblir likevel like urimelig og låser forbrukerne til en produsents produkter, uavhengig av hvor mange tjenester som benytter denne typen DRM, sier seniorrådgiveren.

Jobs påpeker videre at iPod-eiere slett ikke er tvunget til å kjøpe musikk fra iTunes Store. De kan kjøpe så mange CD-er de ønsker og legge dem fritt inn på iPod-en.

Men det er ikke det Forbrukerrådets klage går ut på.

- Vi peker på det motsatte i vår klage. Musikk som er kjøpt fra iTunes Music Store er låst til iPod, og dermed vil iTunes-kunder være låst til iPod om de vil spille av musikken de har betalt for også i fremtiden, sier Waterhouse.

(NRK/NTB)

Flere kulturnyheter