Hopp til innhold

Apple lanserer ny strømmetjeneste

Det amerikanske selskapet har sluppet sin nye systemoppdatering, nå har også brukerne fått tilgang på den nye musikkstrømmetjenesten Apple Music.

US-APPLE-WORLDWIDE-DEVELOPERS-CONFERENCE-OPENS-IN-SAN-FRANCISCO

APPLE MUSIC: På mandag 8. juni presenterte Apple-topp Eddy Cue den nye musikkstrømmetjenesten Apple Music. Nå håper han at tjenesten vil ta over det markedet Spotify har dominert.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Det har vært knyttet store forventninger til hvordan Apples nye strømmetjeneste Apple Music vil skille seg ut i forhold til lignende tjenester som Spotify og Tidal. Nå har får Apple-brukere i over 100 land muligheten til å teste ut tjenesten gratis i 3 måneder, etter gratismånedene vil prisen ligge på 99 kroner per måned.

Taylor

KAN STRØMMES: Etter kritikk fra Taylor Swift om at Apple ikke ville betale artister under prøveperioden og trusler om at hun ikke ville la sitt nye album bli strømmet på Apple Music som en følge av dette gjorde Apple Music en helomvending. Nå kan albumet strømmes.

Foto: Skjermdump/Apple Music

Før lanseringen har Apple kommet med små drypp på hvordan tjenesten vil være. Apple Music er blant annet den eneste av strømmetjenestene som har fått sikret seg det siste albumet til en av verdens mest populære artister, Taylor Swift.

Neppe revolusjonerende i Skandinavia

Musikkforsker Daniel Nordgård ved Universitetet i Agder har i likhet med veldig mange nordmenn begynt å teste ut den nye strømmetjenesten. Nordgård mener at det er behov for Apple Music i dagens strømmehverdag. men kanskje ikke nødvendigvis i Skandinavia.

Daniel Nordgård

IKKE NOE NYTT FOR NORGE: Musikkforsker Daniel Nordgård har begynt å teste ut strømmetjenesten Apple Music. Han tror ikke tjenesten vil revolusjonere nordmenns strømmevaner av musikk, han tror heller at tjenesten vil være viktigere for det amerikanske markedet.

Foto: UiA

Nordgård tror ikke at Apples nye strømmetjeneste vil være særlig revolusjonerende for skandinaver, men at det kan være det for amerikanere.

– Det blir kanskje en lavere terskel for amerikanerne nå, den automatiske betalingen etter tre måneder vil gjøre det lettere for amerikanerne å ta i bruk Apple Music.

Henrik Lied i NRK Beta sier seg enig med Nordgård om at det trolig ikke vil forandre strømmehverdagene til skandinaver.

Henrik Lied, NRK Beta

HALTER ETTER: Henrik Lied i NRK Beta mener at Apple Music kommer pinlig sent ut i et marked som allerede har sterke aktører. Han tror ikke at tjenesten vil danke ut strømmetjenestene nordmenn allerede bruker.

Foto: NRK

– Vi ser på ingen måte en renessanse àla iTunes 9. januar 2001, men heller at Apple halter etter med et produkt som ikke har noen funksjonalitet som menigmannen kommer til å se på som "must-have" over konkurrentene.

Ikke likt utvalg

Beatles

IKKE UTE: Til tross for at man kan finne alle albumene til The Beatles i iTunes' sitt bibliotek, så er ikke gruppen å finne på strømmetjenesten Apple Music.

Foto: Skjermdump/Apple Music

I 2010 gjorde Apple et stort nummer av at de hadde kuppet The Beatles til iTunes, mange hadde nok håpet på at disse skulle bli å finne på Apple Music også, men slik er det ikke. I likhet med The Beatles er flere andre artister som er å finne på iTunes ikke å finne på Apple Music.

Daniel Nordgård tror ikke dette vil være noe sjokk for brukerne.

– Jeg tror vi har blitt vant til å ikke finne band som The Beatles på strømmetjenester nå, så dette vil nok ikke påvirke Apple Music nevneverdig, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.