Dette trenger du til en rund form, 24 cm:
150 g smør, romtemperert
1/2 dl mild olivenolje
2 dl yoghurt naturelle, matyoghurt eller gresk type
3 egg
2 dl sukker
5 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
revet skall av 1 appelsin
1 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft
2 ss ( toppede) valmuefrø
Appelsinsirup til dynking:
2 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft
2 dl sukker
skall av 1 appelsin skåret i tynne strimler
Fremgangsmåte:
Pisk smør, sukker og revet appelsinskall lyst og luftig.Pisk inn eggene, ett om gangen.Rør inn i de øvrige ingrediensene og bland alt godt i sammen. Hell røren i en smurt form og stek kaken ved 160 grader i ca. 1 time.
Sjekk kaken med en kakenål etter 50 minutter for å se om den er ferdig. Dekk den evt. til med bakepapir mot slutten av steketiden så kaken ikke blir for mørk.
Kok opp appelsinsaft, sukker og appelsinskall til sirupen. La det koke i 5 minutter. Dynk den varme kaken med varm sirup, spar litt av sirupen til servering.
Appelsinstrimlene legges på som pynt. Server kaken avkjølt.
Tips:
Kaken er best samme dag som den er laget, men holder seg greit 3 dager godt innpakket i kjøleskapet.Rist valmuefrøene i en tørr panne et par minutter for å få frem en mer nøttaktig smak.
Olivenolje kan erstattes med 50 g smør, tilsammen 200 g smør.Istedenfor appelsinsirup kan du varme forsiktig opp 5 ss appelsinmarmelade sammen med saften av 1/2 appelsin.
Pensle blandingen over varm kaken og kaken får en klissete og glasert overflate.