Saftig og prikkete appelsinkake

Kake på en tirsdag er lov. I dag kan du bake kokke-Lises saftige appelsinkake.  

Prikkete appelsinkake
Foto: NRK

Dette trenger du til en rund form, 24 cm:

150 g smør, romtemperert

1/2 dl mild olivenolje

2 dl yoghurt naturelle, matyoghurt eller gresk type

3 egg

2 dl sukker

5 dl hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

revet skall av 1 appelsin

1 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft

2 ss ( toppede) valmuefrø

Appelsinsirup til dynking:

2 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft

2 dl sukker

skall av 1 appelsin skåret i tynne strimler

Fremgangsmåte:

Pisk smør, sukker og revet appelsinskall lyst og luftig.Pisk inn eggene, ett om gangen.Rør inn i de øvrige ingrediensene og bland alt godt i sammen. Hell røren i en smurt form og stek kaken ved 160 grader i ca. 1 time.

Sjekk kaken med en kakenål etter 50 minutter for å se om den er ferdig. Dekk den evt. til med bakepapir mot slutten av steketiden så kaken ikke blir for mørk.

Kok opp appelsinsaft, sukker og appelsinskall til sirupen. La det koke i 5 minutter. Dynk den varme kaken med varm sirup, spar litt av sirupen til servering.

Appelsinstrimlene legges på som pynt. Server kaken avkjølt.

Tips:

Kaken er best samme dag som den er laget, men holder seg greit 3 dager godt innpakket i kjøleskapet.Rist valmuefrøene i en tørr panne et par minutter for å få frem en mer nøttaktig smak.

Olivenolje kan erstattes med 50 g smør, tilsammen 200 g smør.Istedenfor appelsinsirup kan du varme forsiktig opp 5 ss appelsinmarmelade sammen med saften av 1/2 appelsin.

Pensle blandingen over varm kaken og kaken får en klissete og glasert overflate.

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK