NRK Meny
Normal

Saftig og prikkete appelsinkake

Kake på en tirsdag er lov. I dag kan du bake kokke-Lises saftige appelsinkake.  

Prikkete appelsinkake
Foto: NRK

Dette trenger du til en rund form, 24 cm:

150 g smør, romtemperert

1/2 dl mild olivenolje

2 dl yoghurt naturelle, matyoghurt eller gresk type

3 egg

2 dl sukker

5 dl hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

revet skall av 1 appelsin

1 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft

2 ss ( toppede) valmuefrø

Appelsinsirup til dynking:

2 1/2 dl ferskpresset appelsinsaft

2 dl sukker

skall av 1 appelsin skåret i tynne strimler

Fremgangsmåte:

Pisk smør, sukker og revet appelsinskall lyst og luftig.Pisk inn eggene, ett om gangen.Rør inn i de øvrige ingrediensene og bland alt godt i sammen. Hell røren i en smurt form og stek kaken ved 160 grader i ca. 1 time.

Sjekk kaken med en kakenål etter 50 minutter for å se om den er ferdig. Dekk den evt. til med bakepapir mot slutten av steketiden så kaken ikke blir for mørk.

Kok opp appelsinsaft, sukker og appelsinskall til sirupen. La det koke i 5 minutter. Dynk den varme kaken med varm sirup, spar litt av sirupen til servering.

Appelsinstrimlene legges på som pynt. Server kaken avkjølt.

Tips:

Kaken er best samme dag som den er laget, men holder seg greit 3 dager godt innpakket i kjøleskapet.Rist valmuefrøene i en tørr panne et par minutter for å få frem en mer nøttaktig smak.

Olivenolje kan erstattes med 50 g smør, tilsammen 200 g smør.Istedenfor appelsinsirup kan du varme forsiktig opp 5 ss appelsinmarmelade sammen med saften av 1/2 appelsin.

Pensle blandingen over varm kaken og kaken får en klissete og glasert overflate.

Kulturstrøm

 • Flere går på kino i Oslo

  Kinobesøket i Oslo økte med fire prosent i april og mai sammenliknet med de samme månedene i fjor. Samtidig har det generelle kinobesøket i Norge sunket med 14 prosent. Økningen i Oslo skjer etter at det nye kinosenteret Odeon åpnet på Storo i mars.

  saga kino
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Musikksjefen anbefaler

  P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

  Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!