Hopp til innhold

Rolfsen om kronerulling: Veldig hyggelig

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er glad for støtten han har fått i ankesaken mot PST. Selv er han mest opptatt av at bidragsyterne skal få pengene tilbake dersom han likevel skulle få saksomkostningene dekket av staten.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

GLAD: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er glad for støtteerklæringene han har fått i forbindelse med anken til Høyesterett.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Torsdag foreslo generalsekretær Kjersti Løken Stavrum å arrangere en kronerulling for å dekke saksomkostningene til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Rolfsen kjemper mot at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal få se opptakene de beslagla hjemme hos ham i juni, men tapte i tingretten og i lagmannsretten.

Nå har Rolfsen anket saken til Høyesterett, men risikerer å måtte dekke saksomkostningene selv.

Medieorganisasjoner NRK har snakket med, gir bred støtte til initiativet, og flere varsler allerede at de vil bidra økonomisk.

– Føler at mange støtter meg

Når NRK snakker med Rolfsen igjen torsdag ettermiddag, er han glad for støtteerklæringene han har fått.

– Det er veldig hyggelig. Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som har lyst å bidra, så jeg føler jo at mange har lyst å støtte meg og saken.

Filmskaperen er likevel opptatt å få frem av at rettssaken ikke bare handler om ham og filmen hans, men om grensene for kildevernet i norsk presse.

– Dette er jo ikke noe som bare er til min eller pressens fordel, men for hele samfunnet. Samfunnet må ha en fri presse for å fungere demokratisk, sier Rolfsen.

Lover pengene tilbake

Selv om filmskaperen er glad for støtten, er han også opptatt av at innsamlingen foregår i ordentlige former, og at det blir ført oversikt over hvem som bidrar og hvor mye.

Skulle Rolfsen vinne i Høyesterett, vil han nemlig få saksomkostningene dekket.

– Det viktigste for meg er at folk får tilbake pengene sine dersom vi får dekket kostnadene via en seier i Høyesterett, sier Rolfsen.

– Hvis aksjonen blir vellykket, hva betyr det for deg?

– Man blir alltid glad når man får bred støtte, og en slik innsamlingsaksjon oppleves som det. Det gir også en signaleffekt overfor myndighetene at vi ikke lar dem tukle med presse- og ytringsfriheten i Norge.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP