Hopp til innhold

Rolfsen får likevel støtte til islamist-dokumentar

Norsk filminstitutt snur og gir filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen 700.000 for å ferdigstille dokumentaren «Islamisten». Nå blir bråket rundt filmen en sentral del av filmen.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

FILM OM FILMEN: Ulrik Imtiaz Rolfsen filmet selv Høyesteretts behandling av ankesaken hans. Nå blir prosessen rundt PST-beslagene en del av selve filmen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er glad for å finansieringen på plass. Det har vært et stort og langt puslespill, sier en lettet Ulrik Imtiaz Rolfsen på telefon fra London.

Denne uka delte Norsk filminstitutt ut produksjonsstøtte til 19 norske filmprosjekter.

Blant filmene som nå får støtte, er «Islamisten», Rolfsens mye omtalte film om fremmedkrigere. Nå ligger alt til rette for at filmen blir realisert, trass i en trang fødsel og vanskelig oppvekst.

– Dette var det som skulle til for å produksjonen opp og gå, sier Rolfsen.

Havnet i Høyesterett

Dokumentarfilmen, som i utgangspunktet skulle handle om islamisten og Profetens ummah-leder Ubaydullah Hussain, følger to norske konvertitter som reiser til Syria for å kjempe for IS.

Den ene kom aldri lenger enn til flyplassen i Göteborg før han ble pågrepet, med Rolfsens filmteam på slep. Kort tid etterpå gikk PST til aksjon mot Rolfsen, og beslagla opptakene av den arresterte konvertitten.

Flere rettsrunder fulgte før Rolfsen i fjor høst fikk medhold av Høyesterett i at PST ikke kunne få se det beslaglagte materialet.

Nå har PSTs beslag og rettsprosessen som fulgte blitt en del av selve filmen, forteller Rolfsen.

– Da vi begynte å filme i 2013, visste vi ikke hvor det skulle ende. Den forrige søknaden vi fikk avslag på, er annerledes enn den vi fikk tilslag på nå. Forskjellen er at vi har funnet en måte for å få hele prosessen rundt beslaget inn som en del av filmen.

«Ikke internasjonalt potensial»

I april i år avslo nemlig Filminstituttet å gi produksjonsstøtte til Rolfsens film, fordi de mente den ikke hadde stort nok internasjonalt potensial.

Nå mener de at filmen er god nok.

– Jeg opplever at filmen er mye tydeligere formulert i denne søknaden enn det var i forrige runde, sier dokumentarfilmkonsulent Kristine Ann Skaret til NRK torsdag.

Hun forteller at beslaget og rettsprosessen har gjort at det er en annen film som nå får støtte enn den som fikk avslag tidligere i år.

– Filmen fremstår med en mye tydeligere struktur med tanke på hvordan den også inkluderer filmteamets opplevelse av alt som har skjedd, sier Skaret.

NFI-konsulenten er ikke lenger bekymret over manglende internasjonal interesse.

– Denne gangen har jeg stor tro på at dette skal bli en god film som kommer til å få stor interesse hjemme og har potensial til å nå videre ut i verden.

«Islamisten» har et totalt budsjett på 2,3 millioner kroner, og skal etter planen vises på NRK.

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.