Hopp til innhold

Rolfsen får likevel støtte til islamist-dokumentar

Norsk filminstitutt snur og gir filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen 700.000 for å ferdigstille dokumentaren «Islamisten». Nå blir bråket rundt filmen en sentral del av filmen.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

FILM OM FILMEN: Ulrik Imtiaz Rolfsen filmet selv Høyesteretts behandling av ankesaken hans. Nå blir prosessen rundt PST-beslagene en del av selve filmen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er glad for å finansieringen på plass. Det har vært et stort og langt puslespill, sier en lettet Ulrik Imtiaz Rolfsen på telefon fra London.

Denne uka delte Norsk filminstitutt ut produksjonsstøtte til 19 norske filmprosjekter.

Blant filmene som nå får støtte, er «Islamisten», Rolfsens mye omtalte film om fremmedkrigere. Nå ligger alt til rette for at filmen blir realisert, trass i en trang fødsel og vanskelig oppvekst.

– Dette var det som skulle til for å produksjonen opp og gå, sier Rolfsen.

Havnet i Høyesterett

Dokumentarfilmen, som i utgangspunktet skulle handle om islamisten og Profetens ummah-leder Ubaydullah Hussain, følger to norske konvertitter som reiser til Syria for å kjempe for IS.

Den ene kom aldri lenger enn til flyplassen i Göteborg før han ble pågrepet, med Rolfsens filmteam på slep. Kort tid etterpå gikk PST til aksjon mot Rolfsen, og beslagla opptakene av den arresterte konvertitten.

Flere rettsrunder fulgte før Rolfsen i fjor høst fikk medhold av Høyesterett i at PST ikke kunne få se det beslaglagte materialet.

Nå har PSTs beslag og rettsprosessen som fulgte blitt en del av selve filmen, forteller Rolfsen.

– Da vi begynte å filme i 2013, visste vi ikke hvor det skulle ende. Den forrige søknaden vi fikk avslag på, er annerledes enn den vi fikk tilslag på nå. Forskjellen er at vi har funnet en måte for å få hele prosessen rundt beslaget inn som en del av filmen.

«Ikke internasjonalt potensial»

I april i år avslo nemlig Filminstituttet å gi produksjonsstøtte til Rolfsens film, fordi de mente den ikke hadde stort nok internasjonalt potensial.

Nå mener de at filmen er god nok.

– Jeg opplever at filmen er mye tydeligere formulert i denne søknaden enn det var i forrige runde, sier dokumentarfilmkonsulent Kristine Ann Skaret til NRK torsdag.

Hun forteller at beslaget og rettsprosessen har gjort at det er en annen film som nå får støtte enn den som fikk avslag tidligere i år.

– Filmen fremstår med en mye tydeligere struktur med tanke på hvordan den også inkluderer filmteamets opplevelse av alt som har skjedd, sier Skaret.

NFI-konsulenten er ikke lenger bekymret over manglende internasjonal interesse.

– Denne gangen har jeg stor tro på at dette skal bli en god film som kommer til å få stor interesse hjemme og har potensial til å nå videre ut i verden.

«Islamisten» har et totalt budsjett på 2,3 millioner kroner, og skal etter planen vises på NRK.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters