Hopp til innhold

PST lover at de ikke vil smugitte på Rolfsen-opptakene

Politiets sikkerhetstjeneste får ikke se de beslaglagte videoopptakene av en 18 år gammel Syria-farer før Høyesterett har sagt sitt.

Benedicte Bjørnland legger fram trusselvurderingen for 2015.

PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere uttalt at hun står «100 prosent» bak avgjørelsen om å gjøre beslag hos Rolfsen, selv om hun ikke ble varslet om avgjørelsen i forkant.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Ulrik Rolfsen

Ulrik Imtiaz Rolfsen jobbet med en dokumentarfilm om det islamistiske miljøet i Norge. Han forteller at kilder har trukket seg etter at PST beslagla materialet hans.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mandag ble det klart at Borgarting lagmannsrett mener PST kan få se de mye omtalte opptakene, som ble beslaglagt hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen i juni.

Rolfsen, som har jobbet med en dokumentarfilm om det islamistiske miljøet i Norge, har allerede anket avgjørelsen til Høyesterett. Samtidig ba han også om at klagen skulle gis «oppsettende virkning».

Tirsdag bekrefter Rolfsens advokat Kim Gerdts at hans klient har fått medhold i dette spørsmålet. Det innebærer at PST ikke får se det materialet før Høyesterett enten avviser å behandle saken, eller kommer med en avgjørelse i PSTs favør.

– Etterforsker på lovlig vis

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Martin Bernsen er seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST:

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dette betyr at PST må vente før de kan bruke materialet i etterforskningen av en 18 år gammel norsk statsborger, som ble stoppet i Göteborg tidligere i år. PST mener 18-åringen var på vei til Syria, for å tilknytte seg terrorgruppa IS.

Seniorrådgiver Martin Bernsen sier PST ikke er overrasket over avgjørelsen fra lagmannsretten, og påpeker at PST har samtykket til «oppsettende virkning» i begge rettsinstanser.

– Dette regner jeg med at etterforskerne også har forventet, og det er noe vi forholder oss til. Vi vil etterforske saken på lovlig vis, sier Bernsen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

I kjennelsen fra lagmannsretten kommer det fram at retten har sett gjennom store deler av opptakene for å vurdere saken.

– Kun frifinnende

John Christian Elden

John Christian Elden forsvarer 18-åringen som ble pågrepet på vei til Syria.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Etter det NRK kjenner til vil det ta fortsatt ta noe tid før tiltalen mot 18-åringen er klar. Dette skyldes også blant annet at PST vurderer om det kan bli aktuelt å sikte flere personer i forbindelse med saken mot 18-åringen. Det er tidligere kjent at den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain var med i bilen til Sverige.

NRK har tidligere fortalt at Hussain, ifølge flere uavhengige kilder, skal ha omtalt 18-åringen som sin «betrodde».

Den siktede 18-åringen har forklart at han skulle til Syria for å drive humanitært arbeid. Forsvarer John Christian Elden tror ikke den pågående tvisten om Rolfsens materiale påvirker saken mot 18-åringen.

– Han tenker at det materialet så langt han kjenner til kun er frifinnende, men det er fortsatt slik i norske domstoler at man ikke skal behøve å føre bevis for sin uskyld, så tvisten skulle ikke ha noen betydning for hans sak overhodet, skriver Elden i en SMS til NRK.

Det er ventet at det vil komme en avgjørelse fra Høyesterett i løpet av måneden. Ulrik Imtiaz Rolfsen har ikke besvart NRKs henvendelser tirsdag, men sa i går at han er villig til å betale saksomkostninger fra egen lomme for å få saken prøvd i Høyesterett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger