Hopp til innhold

– Jeg føler ikke at jeg har rettsstaten på min side

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen sier han er villig til å bruke penger fra egen lomme for at Høyesterett skal vurdere om PST har rett til å se hans beslaglagte filmopptak.

Ulrik Rolfsen

SKUFFET: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen håper Høyesterett vil vurdere om PST skal få se videomatererialet de har beslaglagt.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mandag bestemte en enstemmig Borgarting lagmannsrett at PST skal få se filmopptakene de beslagla hos Rolfsen i juni. Rolfsen møter NRK på Marienlyst i Oslo etter å ha lest avgjørelsen, som han mener er overraskende:

– Da jeg leste kjennelsen, virket det som om jeg vant saken, at jeg hadde rett. Men så, helt på slutten, står det at terrorloven trumfer alt, sier Rolfsen til NRK.

I avgjørelsen fra lagmannsretten heter det at Rolfsen, som jobber med en dokumentar om det islamistiske miljøet i Norge, er blant dem som kommer inn under kildevernreglene i straffeprosessloven.

Likevel mener altså lagmannsretten at formålet med beslaget, som er en del av etterforskningen mot en norsk 18-åring som ifølge PST ville slutte seg til Den islamske staten i Syria, veier tyngre.

Villig til å bruke egne penger

Forsvarsadvokat Kim Erling Gerdts

ANKET: Rolfsens advokat Kim Gerdts har bedt om oppsettende virkning, altså at PST ikke får se opptakene før saken er behandlet av Høyesterett.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Rolfsen har allerede anket avgjørelsen, og håper nå at saken vil bli behandlet av Høyesterett. Filmskaperen har bedt om at PST ikke får se filmene før Høyesterett har kommet med sin avgjørelse. PST har heller ikke motsatt seg dette.

Rolfsen sier til NRK at han også er skuffet over at lagmannsretten mener han ikke skal få dekket omkostninger i forbindelse med saken. Oslo tingrett kom på sin side til at staten skulle betale Rolfsen i overkant av åtti tusen, fordi beslaget satt Rolfsens arbeid med dokumentarfilmen på vent.

Forklaringen fra lagmannsretten er at Rolfsen er vitne i saken, og ikke siktet, forklarer filmskaperen oppgitt.

– Dette stusser jeg veldig over. Jeg føler ikke at jeg har rettsstaten på min side, sier Rolfsen, som sier han er villig til å betale fra egen lomme for å føre saken videre.

Norsk Redaktørforening har tidligere engasjert seg som part på Rolfsens side, men ifølge filmskaperen har han ikke diskutert om de også kan bidra med økonomisk støtte.

– Desperate etter bevis

John Christian Elden

FORSVARER: John Christian Elden representerer den siktede 18-åringen. Han erkjenner ikke straffskyld, og sier han var på vei til Syria for å drive humanitært arbeid.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Rolfsen reagerer også på PST forklaring på hvorfor de kom hjem til filmskaperens hus for å beslaglegge harddisker og minnebrikker med materiale.

Det er tidligere kjent at en fotograf med tilknytning til Rolfsen reiste sammen med en norsk 18-åring til Sverige. PST mener 18-åringen skulle videre derfra, til Syria for å slutte seg til terrorgruppa Den islamske staten.

– Det er bra at PST stopper personer som kan være på vei til Syria for å begå terror, men det er ikke tilfellet her. De hadde allerede pågrepet personen 13 timer før de beslagla mitt materiale. Dette tyder på at de var desperate etter bevis, mener Rolfsen, og legger til:

– Jeg trodde det var slik at politiet og PST hentet inn bevismateriale først, før de pågrep og siktet noen.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST)

ETTERETNING: Informasjonssjef Martin Bernsen sier PST tar lagmannsrettens avgjørelse til etteretning.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Rolfsen sier han frykter beslagleggingen kan få alvorlige konsekvenser for journalisters evne til å utøve sitt yrke, og mener det minner om «land vi ikke liker å sammenligne oss med».

– Det er betenkelig, og kan få betydning for mange norske journalister som jobber med terrorsaker. Tilgangen til kilder står i fare for å tørke ut, mener Rolfsen.

I lagmannsretten avgjørelse heter det også at det «foreligger en rekke særegne omstendigheter som indikerer uheldig involvering fra og rolleblanding fra filmfotografens side».

Verken Rolfsen eller den nevnte fotografen, som også er til stede under intervjuet med NRK, ønsker å kommentere dette, og sier de ikke vil kommentere arbeidsmetoder av hensyn til kildevern.

NRK har vært i kontakt med PST, som opplyser at de tar lagmannsrettens avgjørelse til etterretning, men ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

AKTUELT NÅ