Rekordmange nordmenn gjør suksess i Hollywood

Regissør André Øvredal har gått fra «Trolljegeren» til et eventyr i Hollywood. Og 46-åringen er langt fra ensom nordmann i den amerikanske filmbyen.

André Øvredal på settet til «Scary Stories To Tell In The Dark»

André Øvredal har hatt suksess i Hollywood med sin nye film «Scary Stories To Tell In The Dark». Likevel skal han fortsette å lage film også i Norge, sier han.

Foto: Norsk filmdistribusjon

I helgen spilte André Øvredal inn over 185 millioner kroner på amerikanske kinoer med skrekkfilmen «Scary Stories To Tell In The Dark».

For ni år siden lå han på den norske kinotoppen med «Trolljegeren». Slik trampet 46-åringen over broen til Hollywood.

– Jeg føler jeg gjør ting jeg virkelig har lyst til. Jeg er veldig heldig som får lov til å utfordre meg selv i et Hollywood-system som tross alt krever at filmene er av en viss type og form for å fungere, sier Øvredal.

André Øvredal

SIKTER MOT STJERNENE: – Jeg lever egentlig ut drømmen min nå. Samtidig: Hvem har ikke drømt om å lage en «Star Wars»-film, spør André Øvredal.

Foto: Arne K. Huse / NRK

Han fikk regijobben på «Scary Stories To Tell In The Dark» etter å ha blitt headhuntet av filmens produsent, Oscar-vinner Guillermo del Toro.

Nå er Øvredal i gang med sitt tredje, største og ikke minst dyreste Hollywood-prosjekt: Filmatiseringen av Stephen King-boka «The Long Walk».

– Jeg tenker ikke på pengepresset. Man har et kamera og to eller tre skuespillere foran det. Om det eksploderer rundt dem, er ikke så viktig. Presset på meg går på at filmen må fungere, og levere, sier han.

«Scary stories to Tell in the dark»

«Scary Stories To Tell In The Dark» er en skrekkfilm satt til 1950-tallet.

Foto: Norsk filmdistribusjon

Rekordmange nordmenn

De norske suksesshistoriene fra Hollywood har vært rekordmange de siste årene.

I tillegg til Øvredal, har regissører som Joachim Rønning, Roar Uthaug og Oscar-nominerte Morten Tyldum hatt navnet sitt på amerikanske rulletekster.

Lars Klevberg

Lars Klevbergs første Hollywood-film ble aldri offisielt lansert, etter at eier Harvey Weinstein og produksjonsselskapet Dimension Films ble felt av Metoo-bevegelsen. Likevel imponerte filmen nok til at Klevberg fikk pitche sin nyinnspilling av grøsseren «Child's Play»: – Da kastet jeg alt jeg hadde, sier 39-åringen.

Foto: Eric Milner / MGM/Orion

Det samme har skuespillere som Ingrid Bolsø Berdal, Lisa Loven Kongsli, Aksel Hennie og Kristoffer Hivju.

– Jeg tror Hollywood har hatt et tiår med stor åpenhet mot resten av verden. De har søkt mot skuespillere og filmskapere for å tilføre ny energi som de kanskje ikke har selv i øyeblikket, sier Øvredal.

En annen nordmann Hollywood har oppsøkt, er Lars Klevberg. 39-åringen har i sommer hatt regi på nyinnspillingen av grøsserklassikeren «Child's Play» fra 1988.

– Flere norske regissører har ønsket å gjøre mer sjangerbevisste produksjoner de siste årene, og gjennom det skapt film Hollywood ser potensial i. Enten som nyinnspilling, eller i at de ønsker å satse på talentene bak, sier Klevberg.

Lever ikke lenge med flopp

Filmanmelder Aksel Kielland i Morgenbladet tror profesjonaliseringen av norsk filmbransje er årsaken til masseimporten av nordmenn til filmbyen.

– De som har blitt rekruttert til Hollywood de siste årene, er de som har laget det vi kan kalle «Hollywood-film», sier Kielland.

aksel kielland

Filmanmelder Aksel Kielland i Morgenbladet

Inngangen til Hollywood er ikke enkel. Men veien ut er betydelig enklere. Det er Øvredal klar over.

– Jeg har fått et slags gjennombrudd når Guillermo del Toro banker på døra, men det varer bare lenge. Når den filmen kommer ut nå, så må den levere på alle måter, sier han.

– Får jeg en flopp, er det fort ut altså.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.