Hopp til innhold

Reklamerte for Kaptein Sabeltann på piratnettsted

De norske selskapene NSB og Dyreparken i Kristiansand har annonsert på ulovlig fildelingsside.

NRK fant reklame for Kaptein Sabeltann på piratnettside.

ULOVLIG NETTSIDE: På piratnettsiden Primewire ble det reklamert for Kaptein Sabeltann. På samme nettside ble det også reklamert for NSB og Dyreparken i Kristiansand.

Foto: NRK

Forrige uke ble det slått fast i Oslo tingrett at norske nettleverandører må blokkere sju nettsider med piratvirksomhet.

Nå kan NRK avsløre at det ulovlige fildelingsnettstedet Primewire har publisert annonser for Kaptein Sabeltann, Dyreparken i Kristiansand og NSB.

Willy Johansen, leder i Rettighetsalliansen, mener selskapene ufrivillig er med på å finansiere kriminell virksomhet.

Willy Johansen

KRITISK: Willy Johansen er leder i Rettighetsalliansen. Han mener mediebyråene må skjerpe seg kraftig.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– De ulovlige sidene tjener store penger på annonsering. Dette er ikke bra i det hele tatt. Mediebyråene rundt om i Europa sprer annonser for å treffe et visst antall mennesker, uten å se hvor de setter dem. Her bør mediebyråene skjerpe seg kraftig.

Tar avstand

Salgs- og markedssjef i Dyreparken i Kristiansand, Anniken B. Schjøtt, forteller at de ikke ønsker å annonsere på piratnettsteder.

NRK fant reklame for Dyreparken på piratnettside.

STØTTER IKKE: Dyreparken i Kristiansand tar avstand fra piratkopiering.

Foto: NRK

– Vi tar fullstendig avstand fra slike sider. Vi er en kulturformidler selv, og ønsker absolutt ikke å være med på å støtte noen som kopierer andre folks verk.

Åge-Christoffer Lundeby

EN GLIPP: – Dette er sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Foto: Rune Jensen / NRK
NRK fant reklame for NSB på piratnettside.

TOGREKLAME: På piratnettsiden var det reklame for NSB.

Foto: NRK

– En uheldig glipp. Dette er sterkt beklagelig, og er nå borte fra siden, sier NSBs kommunikasjonssjef, Åge-Christoffer Lundeby.

– Beklagelig

Erik Solberg er digital leder i Carat, mediebyrået som har formidlet reklamen.

– Vi kan ikke annet enn å beklage dette. Vi har stengt all aktivitet hos underleverandøren i det nettverket. Vi jobber iherdig med å rette det opp for å sørge for at dette ikke skjer igjen. Leverandøren er et stort internasjonalt annonsenettverk.

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.