Hopp til innhold

Reklamerte for Kaptein Sabeltann på piratnettsted

De norske selskapene NSB og Dyreparken i Kristiansand har annonsert på ulovlig fildelingsside.

NRK fant reklame for Kaptein Sabeltann på piratnettside.

ULOVLIG NETTSIDE: På piratnettsiden Primewire ble det reklamert for Kaptein Sabeltann. På samme nettside ble det også reklamert for NSB og Dyreparken i Kristiansand.

Foto: NRK

Forrige uke ble det slått fast i Oslo tingrett at norske nettleverandører må blokkere sju nettsider med piratvirksomhet.

Nå kan NRK avsløre at det ulovlige fildelingsnettstedet Primewire har publisert annonser for Kaptein Sabeltann, Dyreparken i Kristiansand og NSB.

Willy Johansen, leder i Rettighetsalliansen, mener selskapene ufrivillig er med på å finansiere kriminell virksomhet.

Willy Johansen

KRITISK: Willy Johansen er leder i Rettighetsalliansen. Han mener mediebyråene må skjerpe seg kraftig.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– De ulovlige sidene tjener store penger på annonsering. Dette er ikke bra i det hele tatt. Mediebyråene rundt om i Europa sprer annonser for å treffe et visst antall mennesker, uten å se hvor de setter dem. Her bør mediebyråene skjerpe seg kraftig.

Tar avstand

Salgs- og markedssjef i Dyreparken i Kristiansand, Anniken B. Schjøtt, forteller at de ikke ønsker å annonsere på piratnettsteder.

NRK fant reklame for Dyreparken på piratnettside.

STØTTER IKKE: Dyreparken i Kristiansand tar avstand fra piratkopiering.

Foto: NRK

– Vi tar fullstendig avstand fra slike sider. Vi er en kulturformidler selv, og ønsker absolutt ikke å være med på å støtte noen som kopierer andre folks verk.

Åge-Christoffer Lundeby

EN GLIPP: – Dette er sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Foto: Rune Jensen / NRK
NRK fant reklame for NSB på piratnettside.

TOGREKLAME: På piratnettsiden var det reklame for NSB.

Foto: NRK

– En uheldig glipp. Dette er sterkt beklagelig, og er nå borte fra siden, sier NSBs kommunikasjonssjef, Åge-Christoffer Lundeby.

– Beklagelig

Erik Solberg er digital leder i Carat, mediebyrået som har formidlet reklamen.

– Vi kan ikke annet enn å beklage dette. Vi har stengt all aktivitet hos underleverandøren i det nettverket. Vi jobber iherdig med å rette det opp for å sørge for at dette ikke skjer igjen. Leverandøren er et stort internasjonalt annonsenettverk.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.