Hopp til innhold

Piratdommen: – Nytter ikke å stenge uten gode alternativer

IKT Norge mener dommen om å blokkere tilgangen til piratnettsteder ikke vil ha noe å si hvis det ikke kommer gode alternativer på plass. – Dette er nok ikke slutten på ulovlig fildeling i Norge, sier direktør Torgeir Waterhouse.

Demonstrasjoner

PIRATE BAY: Lovligheten av fildelingsnettstedet Pirate Bay har blitt demonstrert for ved flere anledninger. Nå blir nettsiden stengt i Norge.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Torgeir Waterhouse

GODE LØSNINGER: Torgeir Waterhouse tror ikke dommen vil ha særlig mye å si hvis ikke brukerne blir tilbudt gode alternativer der de kan betale for innholdet de vil ha.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

I dag fastslo Oslo tingrett at norske internettleverandører må stenge tilgangen til syv av de mest populære nettstedene for ulovlig fildeling.

Det betyr at Telenor og de andre store nettleverandørene kommer til å stenge tilgangen til en rekke sider hvor man ulovlig kan laste ned film og musikk.

Men direktøren i IKT Norge, som representerer norske teknologibedrifter, tror ikke dommen kommer til å stoppe piratene.

Er dette begynnelsen på slutten på ulovlig fildeling i Norge?

– Mest sannsynlig ikke, sier Torgeir Waterhouse.

Waterhouse: – Vi trenger høykvalitetsløsninger

Han er sikker på at forbrukerne kommer til å fortsette å velge ulovlige løsninger hvis de ikke får gode tjenester de kan betale for.

– Hvis man skal ha slutt på det må man tilby gode høyvalitetsløsninger som brukerne er interessert i, sier direktøren.

Waterhouse mener likevel dommen kan ha noe å si for brukernes holdninger til ulovlig fildeling.

– Det viktigste med denne dommen er at langt flere mennesker enn før vil bli bevisst på at det er en forskjell på lovlige og ulovlige tjenester. Det kan påvirke noen holdninger, får vi håpe.

Borgersrud: – Et angrep på ytringsfriheten

Aslak Borgersrud

GRÅTER/LER: Aslak Borgersrud tror de fleste med grunnleggende datakunnskap vil kunne gå rundt blokkeringen av fildelingsnettstedene.

Foto: Kim Jansson / NRK

Teknologientusiast og tidligere PC World-redaktør Aslak Borgersrud har allerede latterliggjort dommen på twitter.

– Det er det evige spørsmålet om man skal le eller gråte, jeg har ikke bestemt meg. Jeg mener at Pirate Bay har vært et nettsted av stor verdi, selv om det er mindre viktig nå. Jeg tror det er viktig å ha nettsteder hvor folk kan legge ut informasjon fritt, sier han til NRK.

Borgersrud tror søksmålet var feil vei å gå for rettighetshaverne.

– Hvis norske rettighetshavere er forbanna på Pirate Bay, bør de saksøke Pirate Bay. Å blokkere nettsteder er et angrep på ytringsfriheten.

Laster Twitter-innhold

Han tror likvel enhver bruker med grunnleggende forståelse av internett vil komme seg rundt blokkeringen.

– Det vil ha den effekten at færre mennesker vil gå til Pirate Bay. Men mindre piratkopiering, nei det kan jeg ikke tenke meg. Pirate Bay er ikke lenger folks foretrukne sted for piratkopiering. Dessuten er denne typen blokkering så lite virkningsfull at alle med teknologisk kompetanse og evnen til å bruke Google vil kunne piratkopiere like mye som før.

Pirate Bay-grunnlegger Peter Sunde har også reagert på dommen, på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Disney+ forbi Netflix

    Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

    Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

    Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

    (©NTB)