Hopp til innhold

Radioteatrets påskekrim

Gikk du glipp av påskekrimmen? Nå kan du høre "Ekko i det fjerne" av Val McDermid, og "Døden tar buss" av Sjøwahl og Wahlöö her.

Radioteatrets påskekrim "Ekko i det fjerne" og "Døden tar buss"
Foto: Fredrik Arff

EKKO I DET FJERNE

av Val McDermid

I denne psykologiske thrilleren møter vi de fire vennene Ziggy, Alex, Davey og Tom, gamle barndomsvenner, som nå studenter i en liten skotsk by utenfor Edinburgh. Året er 1982. Disse unge guttene henger alltid sammen, også en iskald vinternatt ranglende hjemover fra en fest.

Men denne kvelden blir skjebnesvanger for dem alle og uskylden deres tar brått slutt. Fulle og trette snubler de bokstavelig talt over Rosie, en ung og søt kvinne de kjenner fra stedets pub, nå brutalt voldtatt, lemlestet og døende. Trailer "Ekko i det fjerne"

Påskekrimmen 2008
Foto: Hege Stabell / NRK
Påskekrimmen- radioteatret 2008
Foto: Hege Stabell / NRK
Påskekrimmen - Radioteatret, fra studio

Bilder fra studio under innspillingen av 'Ekko i det fjerne'

Foto: Hege Stabell / NRK

Flere av dem har vært interessert i Rosie, men uten hell. Hun har bare vært opptatt av sin hemmelige venn. Saken blir aldri oppklart. 25 år etter, i 2007, blir den tatt opp igjen.Umiddelbart begynner kriminelle hendelser å utspille seg, hendelser som får uhyggelige konsekvenser for blant annet de fire gamle vennene…

Medvirkende:
Svein Tindberg, Kyrre Hellum, Øystein Røger, Laila Goody, Jørgen Langhelle, Sverre Solberg, Tobias Santelmann, Kaia Varjord, Henrik Mestad, Ingunn Beate Øyen, Erik Hivju m.fl

Val McDermid er født i Skottland i 1955. Hun jobbet som journalist i 14 år før hun ga ut sin første bok i 1987, ”Retterstedet”, som ble en bestselger. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk. ”Ekko i det fjerne” kom ut i 2004 og ble dramatisert for BBC av Bert Coules til den populære slåtten ”60 minutes”.

Les også Et spennende Ekko i det fjerne

Første episode av "Ekko i det fjerne" har premiere skjærtorsdag på NRK P1 klokken 23.03. Reprisen sendes i NRK P2 første påskedag klokken 18.03. Fra påskeaften kan du lytte til hele hørespillet fra våre nettsider (se øverst i artikkelen).


DØDEN TAR BUSS
av Sjøwall & Wahlöö

Det er sent på kvelden. Det rapporteres om skyting. Åtte personer blir funnet drept i en buss, blant annet Åke Stenström, en av Martin Becks yngste medarbeidere. Han ligger død i en toetasjers buss med linjenummer 47. I høyre hånd holder han tjenestevåpenet sitt. En annen lar seg ikke så lett identifisere siden ansiktet er skutt vekk. Beck og Kollberg starter etterforskningen med å nøste i den døde politimannens nedtegnelser. Dette fører dem til gatens løse fugler og andre mer mistenkelige individer, der en også har en fortid fra det militære i Finland.

Trailer: "Døden tar buss"

Bilder fra studio "Døden tar buss"
Foto: Hege Stabell / NRK
Bilder fra studio "Døden tar buss"
Foto: Hege Stabell / NRK
Bilder fra studio "Døden tar buss"

Bilder fra studio under innspillingen av 'Døden tar buss'

Foto: Hege Stabell / NRK

Sveriges mest skrivende par
Maj Sjöwall og Per Wahlöö er kjent som et av Sveriges mest skrivende par. De har i tillegg stor internasjonal anerkjennelse. Sammen skapte de kriminalassistenten (senere kriminalkommisarien og sjef for riksmordkommisjonen) Martin Beck.

Det har blitt til sammen 10 bøker som alle er filmatisert både i Sverige og i utlandet.

Mest kjente bok
"Døden tar buss" - på svensk kalt "Den skrattande polisen" - er den fjerde boka i serien om Beck. Den fikk i sin tid de amerikanske krimforfatternes Edgar Allan Poe-pris, og det var første gang den ble gitt til en oversatt roman. Den ble også filmet, med handlingen lagt til Chicago og Walter Matthau som "Rick Martin" alias Martin Beck. NRK Radioteatret har tidligere sendt en dramatisering av bok nr. to, "Mannen som gikk opp i røyk".

Les Svart og dystert i Døden tar buss

Les også: Nils Nordberg om Maj Sjöwall og Per Wahlöös Beck Den gode politimannen

Første episode av "Døden tar buss" har premiere påskeaften på P1 klokken 23.03. Reprisen sendes i NRK P2 første påskedag klokken 18.03. Andre påskedag kan du lytte til hele hørespillet fra våre nettsider.

Trailer "Ekko i det fjerne"

Trailer: "Døden tar buss"

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters