Hopp til innhold

Premiere: Å vekke døde

Endelig premiere på et nytt hørespill av populære John Dickson Carr. Denne gangen myrdes en kvinne under kroningen av Englands nye konge.

Å vekke døde
Foto: Illustrasjon: Jan Neste

Hør hele hørespillet på nett. Se lenger ned i saken.

Året er 1937. Kong George VI skal krones som konge av England, og i den anledning har en rik og sofistikert vennegjeng fra Australia reist til London for å overvære den store hendelsen.

En kvinne i følget, Jenny Kent, blir en dag funnet drept på Royal Hotel. Hennes mann, Rodney, ble drept bare to uker tidligere.

Detektiv Gideon Fell og hans kompanjong fra Scotland Yard, Bacchus Hadley, kobles på saken som etter hvert avslører både mystikk og mørke gjerninger.

-Tunga rett i munnen

Historien som nå har premiere i Radioteatret er en av John Dickson Carrs kjente klassikere.

- Hans historier var forbilledlig lagt opp og uttenkt, med spor, villspor og avsløringer, sier instruktør for serien Else Barratt-Due.

Hun mener hans historier gjør at man må være skjerpet.

- Å instruere dette hørespillet krever at man har tunga rett i munnen. Hvem gjorde hva når og hva skjedde egentlig? Man må følge godt med, også som publikum. Men alt går opp til slutt. Det er også spennende å hjelpe skuespillerne til å gi liv til de ulike karakterene fra denne overklassen som var en del av sosieteten den gang», sier Barratt-Due.

Amatørdetektiv og vandrende komfyr
John Dickson Carr var amerikaner, født i Pennsylvania i 1906, men fra 1932 ble England hans andre hjemland. De fleste av hans fortellinger – over 70 romaner, et 40-tall noveller og mer enn 80 hørespill – foregår nettopp der.

Detektiven Gideon Fell opptrer i flere av disse. En helt særegen personlighet som har blitt sammenlignet med en vandrende komfyr, julenissen og Old King Cole (en glad gammel sjel), altså en pustende, pesende og klukkende fyr. Han hadde gråsprengt hår, dobbelthaker og var meget overvektig. Han var dessuten kulturhistoriker med spesiell interesse for engelske drikkeskikker, og slik vi kjenner ham, amatørdetektiv.

Hør hørespillet her:
Episode 1:Episode 2:
Om produksjonen:
Dramatisert for radio: Peter Ling
Produsent: Mette Sapiraa
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Else Barratt-Due

De som er med:
Gideon Fell: Erik Hivju Bacchus Hadley: Kai Remlov Chris Kent: Mattis Herman Nyquist Dan Reaper: Fridtjof Såheim Sir Giles Gray: Lasse Lindtner Kenneth Hardwick: Geir Kvarme Francine Forbes: Stine Mari Fyrileiv Melita Reaper: Ulrikke Døvigen Jenny Kent: Andrea Bræin Hovig Ritchie Bellowes: Kim Sørensen Tanner: Per Berge Engebretsen

Kulturstrøm

 • To priser til Karpe i P3 Gull

  Karpe ble kåret til årets artist og og årets låt med melodien «paf.no» under NRKs prisutdeling P3 Gull.

  Karpe har med dette vunnet syv priser i «P3 Gull»-pris totalt.

  Bandet benyttet muligheten til å ta med produsentene bak låta opp på scenen: Thomas Kongshavn og Aksel Axxe Carlson.

  I 2022 har Karpe gitt ut EP-en «Omar Sheriff» og hatt ti utsolgte konserter i Oslo Spektrum. I 2023 skal rapduoen på europaturné.

  Karpe stakk av med prisen årets artist under NRKs prisutdeling P3 Gull, lørdag 26. november 2022
 • Stor pris til bandet Fieh

  Det unge norske soulfunk-bandet Fieh får Arne Bendiksens talentpris for 2022.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen delte ut pris og statuett på jazzscenen Victoria i Oslo lørdag kveld.

  En del av prisen er 100.000 kroner.

  Fieh er et groove-sentrert band med funk og eksperimentelle låter. De har spilt på scener over hele Europa og har to ganger spilt på hovedscenen på Øyafestivalen.

  Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk.

  Fieh spilte på Øya-festivalen i Oslo i sommer foran et begeistret publikum. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK

  Fieh på Øya 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK