Hopp til innhold

Premiere: Å vekke døde

Endelig premiere på et nytt hørespill av populære John Dickson Carr. Denne gangen myrdes en kvinne under kroningen av Englands nye konge.

Å vekke døde
Foto: Illustrasjon: Jan Neste

Hør hele hørespillet på nett. Se lenger ned i saken.

Året er 1937. Kong George VI skal krones som konge av England, og i den anledning har en rik og sofistikert vennegjeng fra Australia reist til London for å overvære den store hendelsen.

En kvinne i følget, Jenny Kent, blir en dag funnet drept på Royal Hotel. Hennes mann, Rodney, ble drept bare to uker tidligere.

Detektiv Gideon Fell og hans kompanjong fra Scotland Yard, Bacchus Hadley, kobles på saken som etter hvert avslører både mystikk og mørke gjerninger.

-Tunga rett i munnen

Historien som nå har premiere i Radioteatret er en av John Dickson Carrs kjente klassikere.

- Hans historier var forbilledlig lagt opp og uttenkt, med spor, villspor og avsløringer, sier instruktør for serien Else Barratt-Due.

Hun mener hans historier gjør at man må være skjerpet.

- Å instruere dette hørespillet krever at man har tunga rett i munnen. Hvem gjorde hva når og hva skjedde egentlig? Man må følge godt med, også som publikum. Men alt går opp til slutt. Det er også spennende å hjelpe skuespillerne til å gi liv til de ulike karakterene fra denne overklassen som var en del av sosieteten den gang», sier Barratt-Due.

Amatørdetektiv og vandrende komfyr
John Dickson Carr var amerikaner, født i Pennsylvania i 1906, men fra 1932 ble England hans andre hjemland. De fleste av hans fortellinger – over 70 romaner, et 40-tall noveller og mer enn 80 hørespill – foregår nettopp der.

Detektiven Gideon Fell opptrer i flere av disse. En helt særegen personlighet som har blitt sammenlignet med en vandrende komfyr, julenissen og Old King Cole (en glad gammel sjel), altså en pustende, pesende og klukkende fyr. Han hadde gråsprengt hår, dobbelthaker og var meget overvektig. Han var dessuten kulturhistoriker med spesiell interesse for engelske drikkeskikker, og slik vi kjenner ham, amatørdetektiv.

Hør hørespillet her:
Episode 1:Episode 2:
Om produksjonen:
Dramatisert for radio: Peter Ling
Produsent: Mette Sapiraa
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Else Barratt-Due

De som er med:
Gideon Fell: Erik Hivju Bacchus Hadley: Kai Remlov Chris Kent: Mattis Herman Nyquist Dan Reaper: Fridtjof Såheim Sir Giles Gray: Lasse Lindtner Kenneth Hardwick: Geir Kvarme Francine Forbes: Stine Mari Fyrileiv Melita Reaper: Ulrikke Døvigen Jenny Kent: Andrea Bræin Hovig Ritchie Bellowes: Kim Sørensen Tanner: Per Berge Engebretsen

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen