Hopp til innhold

Premiere: Å vekke døde

Endelig premiere på et nytt hørespill av populære John Dickson Carr. Denne gangen myrdes en kvinne under kroningen av Englands nye konge.

Å vekke døde
Foto: Illustrasjon: Jan Neste

Hør hele hørespillet på nett. Se lenger ned i saken.

Året er 1937. Kong George VI skal krones som konge av England, og i den anledning har en rik og sofistikert vennegjeng fra Australia reist til London for å overvære den store hendelsen.

En kvinne i følget, Jenny Kent, blir en dag funnet drept på Royal Hotel. Hennes mann, Rodney, ble drept bare to uker tidligere.

Detektiv Gideon Fell og hans kompanjong fra Scotland Yard, Bacchus Hadley, kobles på saken som etter hvert avslører både mystikk og mørke gjerninger.

-Tunga rett i munnen

Historien som nå har premiere i Radioteatret er en av John Dickson Carrs kjente klassikere.

- Hans historier var forbilledlig lagt opp og uttenkt, med spor, villspor og avsløringer, sier instruktør for serien Else Barratt-Due.

Hun mener hans historier gjør at man må være skjerpet.

- Å instruere dette hørespillet krever at man har tunga rett i munnen. Hvem gjorde hva når og hva skjedde egentlig? Man må følge godt med, også som publikum. Men alt går opp til slutt. Det er også spennende å hjelpe skuespillerne til å gi liv til de ulike karakterene fra denne overklassen som var en del av sosieteten den gang», sier Barratt-Due.

Amatørdetektiv og vandrende komfyr
John Dickson Carr var amerikaner, født i Pennsylvania i 1906, men fra 1932 ble England hans andre hjemland. De fleste av hans fortellinger – over 70 romaner, et 40-tall noveller og mer enn 80 hørespill – foregår nettopp der.

Detektiven Gideon Fell opptrer i flere av disse. En helt særegen personlighet som har blitt sammenlignet med en vandrende komfyr, julenissen og Old King Cole (en glad gammel sjel), altså en pustende, pesende og klukkende fyr. Han hadde gråsprengt hår, dobbelthaker og var meget overvektig. Han var dessuten kulturhistoriker med spesiell interesse for engelske drikkeskikker, og slik vi kjenner ham, amatørdetektiv.

Hør hørespillet her:
Episode 1:



Episode 2:




Om produksjonen:
Dramatisert for radio: Peter Ling
Produsent: Mette Sapiraa
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Else Barratt-Due

De som er med:
Gideon Fell: Erik Hivju Bacchus Hadley: Kai Remlov Chris Kent: Mattis Herman Nyquist Dan Reaper: Fridtjof Såheim Sir Giles Gray: Lasse Lindtner Kenneth Hardwick: Geir Kvarme Francine Forbes: Stine Mari Fyrileiv Melita Reaper: Ulrikke Døvigen Jenny Kent: Andrea Bræin Hovig Ritchie Bellowes: Kim Sørensen Tanner: Per Berge Engebretsen

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter