Hopp til innhold

Svart og dystert i Døden tar buss

Martin Beck er en kjent og høyt skattet figur for krimelskere. Sjöwall og Wahlöös udødelige etterforsker spiller hovedrollen i Radioteatrets andre påskekrim i år.

Påskekrimmen "Døden tar buss"
Foto: Fredrik Arff

Og mens Ekko i det fjerne - som åpner påsken på NRK Radioteatret - er en psykologisk thriller, er vi med Døden tar buss tilbake til den tradisjonelle politietterforskeren som har fått en vanskelig sak å løse.

Og at det er to ulike sjangre som utgjør påskekrimmen i år, vil lytterne vil legge merke til.

- Døden tar buss er en episk fortelling, stilen vi har gitt den vil jeg kalle ”noir”: Den er kjølig, dyster og skildrer en mørk verden. Det regner. Det er natt. Det setter sitt preg på hvordan vi har gjort lyddesign og produksjon, forteller regissør og flateprodusent for krim i Radioteatret, Else Barratt-Due.

- Du har beskrevet ”Ekko i det fjerne” som veldig kompleks og sammensatt lydmessig. Hvilket inntrykk tror du ”Døden tar buss” vil skape hos lytterne?

Krimsjef Else Barrat-Due

'Døden tar buss' er kjølig, dyster og skildrer en mørk verden, sier krimsjef Else Barratt-Due.

Foto: unknown / NRK

- Det er et mye renere lydbilde, selv om vi faktisk har brukt samme komponist, Guttorm Guttormsen. Men til dette stykket har vi valgt en cool jazz-sound. Mye mer laid-back enn Ekko i det fjerne, røper Barratt-Due.

Hun mener stykket har mange situasjoner som er fine å spille ut for skuespillerne Bjørn Skagestad, Lennart Kollberg og Mads Ousdal.

Handlingen finner sted i Stockholm, der åtte mennesker blir funnet drept om bord i en buss. Blant dem er Åke Stenstrøm, en av Becks yngre medarbeidere. I høyre hånd holder han tjenestevåpenet sitt.

En annen lar seg ikke så lett identifisere siden ansiktet er skutt vekk. Beck og Kollberg starter etterforskningen med å nøste i den døde politimannens nedtegnelser. Dette fører dem til gatens løse fugler og andre mer mistenkelige individer, der en også har en fortid fra det militære i Finland.

Sveriges store krimforfatterpar Sjöwall og Wahlöö skrev denne romanen i 1968. På svensk har den tittelen ”Den skrattande polisen” og den er den fjerde i serien om Beck. Dramatiseringen er opprinnelig gjort av Bert Coules for BBC.

Trailer: "Døden tar buss"

LES Nils Nordberg om Den gode politimannen

Les også Radioteatrets påskekrim

Første episode av "Døden tar buss" har premiere påskeaften på P1 klokken 23.03 og reprisen er på P2 første påskedag klokken 18.03. Andre påskedag kan du lytte til hele hørespillet fra våre nettsider.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober