NRK Meny
Normal

Poppe og Vogt i Amanda-duell

Lørdagens Amanda-utdeling blir en kamp mellom Erik Poppes «Tusen ganger god natt» og Eskil Vogts «Blind». Begge har sju nominasjoner hver.

Eskil Vogt og Ellen Dorrit Pedersen | Erik Poppe

DEBUTANT MOT VETERAN: Regissør Eskil Vogt (t.v.) og hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Pedersen i «Blind» kjemper om de gjeveste Amanda-prisene mot veteran Erik Poppe og hans «Tusen ganger god natt». Totalt har filmene begge sju nominasjoner hver.

Foto: Berit Roald / Erlend Aas / NTB Scanpix

Regissørene Erik Poppe og Eskil Vogt duellerer om de gjeveste statuettene under Amanda-utdelingen lørdag.

Veteranen Poppes «Tusen ganger god natt» og debutanten Vogts «Blind» er begge nominert i sju kategorier, deriblant beste film, beste kvinnelige hovedrolle og beste regi.

Mens «Blind» er omfavnet av kritikere og festivaljuryer, er den med sine 12 310 besøkende kun årets 78. mest sette kinofilm i Norge så langt.

«Tusen ganger god natt», som kan skilte med priser fra filmfestivaler i Chicago og Montréal, er på sin side sett av godt over 100 000.

Saken fortsetter under videoen.

Juliette Binoche stråler i Erik Poppes sterke film.

TERNINGKAST FEM: «Juliette Binoche stråler i Erik Poppes sterke film» mener Filmpolitiets Birger Vestmo i denne anmeldelsen.

– Smalt ingen hindring

I 2012 vakte det reaksjoner at verken Joachim Triers «Oslo, 31. august» – med manus av «Blind»-regissør Eskil Vogt – eller Morten Tyldums «Hodejegerne» ble nominert i kategorien for beste film.

Kjetil Lismoen

GIR DORRIT GODE ODDS: Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen har sansen for Ellen Dorrit Petersens prestasjon i «Blind».

Foto: Rushprint
 "Som du ser meg"

«SOM DU SER MEG» VANT I FJOR: Regissør Dag Johan Haugerud (i midten) vant i fjor fire priser, deriblant for beste kinofilm og beste regissør, i konkurranse med «Kon-Tiki». Han er flankert av produsent Yngve Sæther og skuespiller Laila Goody.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Vegard Larsen

HEIER PÅ «BLIND»: Filmbonanza-programleder Vegard Larsen.

Foto: Pål Gustav Widerberg

Det har arrangørene nå tatt konsekvensen av, og flertallet av bidragene skal vurderes av én jury.

Filmkritiker Kjetil Lismoen er redaktør for bransjemagasinet Rushprint og anmelder film for Aftenposten.

Han tror ikke årets nominasjonsdryss til Vogts film er en botsøvelse, og peker på at Vogt og Triers første film sammen gjorde det langt bedre i 2006.

– Trier og Vogts «Reprise» fikk tre priser til tross for at den ble ansett som relativt smal, selv om «Blind» nok er smalere, sier Lismoen.

– Det går opp og ned

Han mener Poppes film «Tusen ganger god natt» er en bredere og mer kommersiell film enn konkurrenten, til tross for at den nok oppfattes som smal og kunstnerisk internasjonalt.

Men det betyr ikke nødvendigvis at den er favoritt.

– Det går opp og ned, det er ikke nødvendigvis slik at publikumssuksessene alltid dominerer.

Han trenger ikke gå langt tilbake for bevis på dét.

I fjor fikk storfilmen «Kon-Tiki» hele åtte nominasjoner. Likevel måtte regiduoen Sandberg og Rønning se seg slått i de gjeveste kategoriene for beste regi og beste kinofilm.

Larsen heier på Petersen

Filmbonanza-programleder Vegard Larsen mener det er naturlig at det er nettopp «Blind» og «Tusen ganger god natt» som leder an i antall nominasjoner.

– Det er ikke tilfeldig at det er disse to filmene som leder nominasjonskampen, dette er filmer med høy kvalitet i alle ledd.

Han understreker at det er vanskelig å måle de to filmene opp mot hverandre, og at det er to veldig forskjellige filmer.

Han holder likevel en knapp på Vogts film.

– De er begge veldig gode filmer, men for meg er «Blind» mer atypisk, mer spennende og utfordrende i fortellerstilen, sier Larsen.

Han håper selv Ellen Dorrit Petersen innsats i «Blind» tar hjem prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Kollega Kjetil Lismoen gir Petersen gode odds mot den internasjonale stjernen Juliette Binoche.

– Jeg ville satset på «Blind» i denne kategorien, men jeg vet jo ikke om juryen vil gjøre det. Hvis de skal vurdere beste skuespiller, kan det være de vil være svakere for Ellen Dorrit Pedersen fordi hun er norsk, og går opp mot en internasjonal stjerne som har fått mange priser før, sier han.

Deles ut for 30. gang

Amanda-prisene deles i år ut for 30. gang. Prisgallaen innleder Filmfestivalen i Haugesund, som går fra 16. til 22. august.

Til sammen har fire juryer gjort 53 nominasjoner i 17 forskjellige kategorier.

Selve prisutdelingen i Rica Maritim Hall sendes direkte på TV 2 fra fra 21.40 og utover.

LES OGSÅ:

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

TERNINGKAST FEM: «Ellen Dorrit Petersen spiller Ingrid med stor sanselighet og følsomhet, og støttes godt opp av fine bi-roller.» mener Filmpolitiets Birger Vestmo i denne anmeldelsen.

Kulturstrøm