Hopp til innhold

Døde i bunnløs gjeld

750 millioner solgte album hjalp ikke. Popkongen døde med 2,6 milliarder kroner i ubetalte regninger.

Båren med Michael Jackson

Michael Jackson etterlater seg en enorm gjeld.

Foto: CBS

Michael Jackson

Michael Jackson i en tradisjonell arabisk bekledning sammen med et av sine barn utenfor et shopping-senter i Bahrain i 2006.

Foto: HASAN JAMALI / AP
Michael Jacksons hanske helt dekket av Swarovski krystaller

Michael Jacksons sanseløse forbruk ga blant annet en hanske helt dekket av Swarovski-krystaller.

Foto: Shaan Kokin / AP
Michael Jackson sammen med sjeik Abdulla bin Hamad Al Khalifa

Michael Jackson sammen med sjeik Abdulla bin Hamad Al Khalifa i 2005, som ga ham en økonomisk hjelpende hånd.

Foto: STR / AFP
Michael Jackson under en audition for dansere i Los Angelses (2009)

Michael Jackson under en audition for dansere i Los Angelses i 2009.

Foto: HO / AFP

MER: Alt om Michael Jackson!


Regningene stammer fra et liv i sanseløs luksus , hinsidige investeringer i musikkrettigheter og i drømmeranchen Neverland i Santa Barbara, men ikke minst kostbare rettslige forlik med familiene til mindreårige gutter som anklaget Michael Jackson for seksuelle overgrep .

Den planlagte serien på 50 avskjedskonserter på O2 Arena i London, og den påfølgende verdensturnéen kunne gitt 750 millioner kroner i inntekter. Men dette blir det av naturlige grunner ikke noe av.

Beatles-katalogen

Tidligere denne måneden anslo Den amerikanske finansavisa The Wall Street Journal Jacksons totale gjeld til 500 millioner dollar, eller tre og en kvart milliarder norske kroner. Avisa har tre kilder med intim kjennskap til popkongens finansielle situasjon.

De samme kildene hevder at verdien av Michael Jacksons eiendeler overstiger gjelda. Verdien av rettighetene til de 251 Beatles-sangene, som Michael Jackson kjøpte rett foran nesa til Paul McCartney i 1985, anslås alene til å overstige gjelda.

I tillegg eier popstjernen som aldri ville bli voksen den 1000 hektar store ranchen Neverland i Californias mest attraktive vindistrikt. Her har han samlet verdifulle gjenstander, alt fra antikke møbler til 80-talls videospill.

Alt dette er belånt. Hvor mye Jackson skyller kreditorene vil vi nok få vite i tida som kommer.

Gjorde MTV berømt

Mange har mye å takke Michael Jackson for. Som for eksempel eierne av musikkvideokanalen MTV. Michael Jacksons unike musikkvideoer trakk MTV ut fra skyggenes dal i 1981 og fram til en medievirkelighet hvor populærkultur har fått en sentral plass i mediebildet.

På ”Thriller”-albumet fra 1982 leverte Jackson en lang rekke med nummer-èn videoer, som for eksempel den John Landis-redigerte Thriller-video, som gikk på MTV hver time døgnet rundt.

- Den trakk tre til fire ganger flere seere en resten av det vi sendte på den tida, sier Judy McGrath, toppsjefen for nå Viacom-eide MTV Networks.

- Michael Jackson var så ubetinget knyttet til det vi kaller MTV-generasjonen.

Pengemaskin

Pengene fortsatte å strømme inn for den unge Michael Jackson. Fem år senere solgte Jackson 22 millioner eksemplarer av albumet «Bad». Og i 1991 signerte han en platekontrakt med Sony på 420 millioner kroner.

Men pengen begynte også å få bein å gå på. I 1985 betalte Michael Jackson 300 millioner kroner for selskapet ATV Music, som eide opphavsrettene til alle sangene skrevet av Beatles-parhestene John Lennon og Paul McCartney.

Inntektene fra Beatles-katalogen ga Jackson en jevn pengestrøm, som satte han i stand til å leve et overdådig liv.

I 1988 kjøpte han Neverland for 100 millioner kroner, en enorm sum på den tida.

Økonomi under press

Det som virkelig satte Jackson-formuen under press var flere anklager om seksuelle overgrep mot mindreårige. Det begynte i 1993, hvor foreldrene til da 13 år gamle Jordan Chandler anklaget Michael Jackson for å ha forgrepet seg på deres sønn, som fikk lov til å tilbinge mye tid sammen med Jackson på Neverland.

- Disse anklagene var begynnelsen på nedturen for Michael Jackson, både finansielt, følelsesmessig, psykologisk og juridisk, sier Michael Levine, Jacksons daværende forlegger. Et privat forlik utløste anklager fra andre familier med barn som også hadde blitt invitert til Neverland.

Jackson klarte å unngå å bli dømt for pedofili, men til en ukjent pris i form av kostbare forlik med familiene til de påståtte overgrepsofrene. For å klare å betale alle forlikene inngikk Michael Jackson en avtale med Sony i 1995 om at de skulle overta halvparten av Beatles-katalogen. Den resterende halvparten ble belånt med 1,3 milliarder kroner i 2001.

Fortsatte å låne

Jackson fortsatte å låne store pengebeløp. I 2005 ble det kjent at Michael Jackson hvert år hadde et forbruk som oversteg inntektene med om lag 160 millioner kroner. Dette kunne ikke fortsette. I mars 2008 sto Michael Jackson i fare for å miste Neverland og et hus i Los Angeles som familien hadde benyttet i årevis.

Jackson prøvde å selge samlegjenstander fra sin karriere, som Jacksons legendariske krystallbesatte hvite hanske, versatt til om lag 1,3 millioner kroner. Mange av disse auksjonene ble derimot stanset på grunn av uklare rettigheter til gjenstandene.

Gang på gang har Michael Jackson klart å vri seg unna alle slags konkursbegjæringer. På forunderlig vis har han klart å låne penger fra velstående venner. Den grunnrike Al Khalifa (33) fra Kuwait er blant dem som har strukket Jackson en hjelpende, finansiell hånd.

Helt til Al Khalifa i fjor saksøkte Jackson for brudd på avtalen dem i mellom, hvor Michael Jackson skulle ha gitt ut et nytt album og skrevet en selvautografi. De to inngikk et forlik for en ukjent sum.

En siste hjelpende hånd

Etter dette ble Michael Jackson forlatt av sine internasjonale rike venner. Jackson måtte leie et nedslitt hus i en eldre del av Las Vegas til seg og sine tre barn. Den amerikanske eiendomsspekulanten Tom Barrack så et stort potensiale i den fallerte superstjernen.

- Vi snakker her om en kar som lett kan generer tre milliarder kroner i året hvis han begynner å bry seg om karrieren sin, har Barrack uttalt nylig.

– Veldig få artister er i multimilliard-klassen, fortsetter han.

Tom Barrack gikk inn og frikjøpte Neverland fra kreditorene, og satte Jackson i forbindelse med sin gode milliardærvenn Philip Anschutz. Anschutz har tjent sine milliarder blant annet som konsertarrangør. Gjennom sitt selskap AEG Live skjøt Anschutz inn penger i Michael Jacksons overforbruk mot at Jackson skulle gi ti avskjedskonserter på O2 Arena.

Tidenes dyreste show

Det planlagte showet er allerede beskrevet som det dyreste og mest teknisk avanserte noensinne. En enorm etterspørsel førte til at ti konserter ble til 50, alle utsolgt.

Den 8. juli skulle Jackson etter planen å gått på scenen for den første av disse konsertene. Åpningsdatoen ble så utsatt til 13. juni, Så ble flere konserter utsatt til mars 2010. Dette skapte spekulasjoner om at Jackson hadde helseproblemer som vanskeliggjorde en så krevende konsertserie.

AEG Live må, etter det Billboard erfarer, refundere billetter for i overkant av 85 millioner kroner. Borte er også selskapets forventede inntekter i forbindelse med den påfølgende turnéen på omkring 115 millioner dollar, ifølge Los Angeles Times. AEG Live skal i tillegg ha lagt inn en forventet bruttoinntekt over de neste tre årene på 450 millioner dollar.

- De har røket på en kraftig smell, sier Gary Bongiovanni, redaktør i Pollstar til Los Angeles Times.

Danset til det siste

Inntil det siste øvde Michael Jackson på dansetrinnene til O2 Arena-konsertene. Øvelsene foregikk i Stap+le Center I Los Angeles med Kenny Ortega, koreografen bak bl.a. High School Musical-filmene. Ortega var mannen bak Jacksons dansetrinn på musikkvideoer som "Dangerous" i 1993.

- Vi hadde et 25 år langt vennskap. Jackons dødsfall er vanskelig å forstå, sier Ortega i en uttalelse torsdag.

– Jackson var verdens største artist, og en hel verden vi savne han dypt. «This was the world's greatest performer and the world will miss him.»

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.