NRK Meny
Normal

Pepperkakehus

Noe av det hyggeligste med julen er å få tid til å sette seg ned med barna og være kreative med julebakst. Kokke-Lise har med seg Herman og Tuva og sammen har de laget et flott pepperkakehus.

Pepperkakehus
Foto: Maria Scheen Schüller

Pepperkakedeig:

500 g smør

3 dl lys sirup

6 dl sukker

3 dl fløte

ca. 20 dl hvetemel

1 1/2 ts malt nellik

1 1/2 ts malt pepper

1 1/2 ts malt ingefær

5 ts kanel

3 ts bakepulver

mel til utbaking

Melisglasur:

500 g melis

2-3 eggehviter

noen dråper sitronsaft

Fremgangsmåte:

Bland sirup, sukker og smør i en kasserolle. Varm opp til sukkeret er smeltet. Trekk kasserollen til side og avkjøl blandingen. Rør inn fløten. Tilsett mel og krydder og bland det hele godt. Deigen må være ganske fast for ikke å flyte ut under steking. Dekk deigen godt til og la den stå kjølig til neste dag. Kna deigen godt og kjevle ut leiven til den er ca. 3 mm tykk. Skjær til hus eller stikk ut figurer. Stek pepperkakene ved 180 grader i ca. 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Montering av hus:

Lim sammen tak og vegger med smeltet sukker. Visp eggehvitene halvstive og tilsett melis. Visp det godt sammen til en klumpfri glasur og tilsett sitrondråper. Pynt huset etter ønske med melisglasur og rikelig med godterier. Dryss huset med melis helt til slutt.

Tuva og Herman
Foto: Maria Scheen Schüller

Tips:

Legg hele leiven direkte på en silikonmatte (bakematte) eller bakepapir før du skjærer ut delene.

Hvis deigen flyter litt ut under steking kan du renskjære kakene mens de fortsatt er varme. Det er viktig at tak og vegger er rette for å få et stødig hus.

Bruk gelatinplater som vindusglass, fest disse med sukker eller melis på baksidenen av veggene før du setter sammen huset.

Gullvaffler kan deles og brukes som trappetrinn.

Huset kan settes sammen med melisglasur, men da tar det lenger tid før det stivner.

 

NB! Smeltet sukker er svært varmt og må ikke håndteres av barn.