Hopp til innhold

Spennende men lang Hole

Høstens roman fra Jo Nesbø -"Panserhjerte"- er tilbake ved sin helt Harry Hole, og dette er spennende. Men boken er lenger enn stoffet tåler, mener NRKs anmelder.

Jo Nesbø

Forfatter og artist Jo Nesbø i forbindelse med lanseringen av voken 'Panserhjerte'.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I løpet av de siste to-tre bøkene har historiene om Harry Hole og hans meritter ved Voldsavsnittet på Oslo politikammer gjennomgått en merkbar kursendring.

Hør: Anmeldelse og studiosamtale om "Panserhjerte"

Fra å være svært velskrevne, moderne og til dels nyskapende politiromaner, har utviklingen gått i retning av actiondrevne spenningsromaner som fremdeles er uhyre velskrevne, men også stadig lengre bøker.

Hong Kong og maktkamp

Årets utgivelse ”Panserhjerte” understreker denne utviklingen. Historien starter med at en kvinnelig kollega (hvis vi altså overser at Hole strengt tatt har sagt opp jobben ved oslopolitiet) blir sendt til Hong Kong for å hente Hole hjem.

Det drepes kvinner i Oslo på bestialsk vis – en ny seriemorder fryktes å være på ferde. Holes gamle sjef og englevakt Gunnar Hagen ser i tillegg at den nye lederen for Kripos, Mikael Bellman (ja, du hørte riktig) vil benytte denne saken til skaffe seg og Kripos all makt over norsk drapsetterforskning, og ta denslags fra Hagen og Voldsavsnittet.

Forfatteratlas: Jo Nesbø


Utspekulert

Panserhjerte

Krimromanen 'Panserhjerte.

Foto: Aschehoug

Plottet i ”Panserhjerte” er riktig utspekulert og dessuten kronglete nok til å fylle denne lille mursteinen med høydramatikk, nesten-løsninger, feilgrep, nye løsninger og gjentatt overlevelse med det berømmelige nødrop. Det hele foregår i Hallingsskarvet, i Afrika, Oslo og ved Lyseren i Østfold.

Harry holder seg til dels unna børsten ved å røyke opium i stedet, derfor Hong Kong. Men Rakel, hans livs elskede, og nesten-sønnen Oleg er borte på hemmelig adresse etter at Snømannen i forrige bok forgjeves forsøkte å ta livet av dem.

Høy spenning


Jo Nesbø har enda en gang skrevet en svært spennende Hole-historie, og språket hans er stadig en fryd å lese, upåfallende muntlig der det skal være muntlig og renskåret skriftlig når det er behovet. Han makter stadig å beskrive grov vold på en måte som gir en tilnærmet mening.

Video: Inga Sæther tegner Harry Hole (Fra Bokprogrammet 2006)

Spørsmålstegn



Når det er sagt; mine spørsmålstegn ved utviklingen av Hole-serien blir flere for hver bok. Jeg sa at plottet er riktig utspekulert – og mener det også, i beste forstand. Men er det samtidig gjennomtenkt? I den forstand at det holder vann i realistisk forstand? Ikke hele veien, vil jeg hevde. Særlig er det en episode med en politifelle som nok befinner seg et stykke forbi toppen.

For lang?



Så er det lengden. Til og med velskrevet action og høy mord-rate kan bli nok. Det er ingen liten oppgave å fylle 640 sider. Med fare for å gjenta meg selv; redigering gir noen ganger enda bedre bøker.

Video: Arkivklipp om Jo Nesbø

Flere saker om litteratur HER

Følg NRK bok på Twitter

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober