Spennende men lang Hole

Høstens roman fra Jo Nesbø -"Panserhjerte"- er tilbake ved sin helt Harry Hole, og dette er spennende. Men boken er lenger enn stoffet tåler, mener NRKs anmelder.

Jo Nesbø

Forfatter og artist Jo Nesbø i forbindelse med lanseringen av voken 'Panserhjerte'.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I løpet av de siste to-tre bøkene har historiene om Harry Hole og hans meritter ved Voldsavsnittet på Oslo politikammer gjennomgått en merkbar kursendring.

Hør: Anmeldelse og studiosamtale om "Panserhjerte"

Fra å være svært velskrevne, moderne og til dels nyskapende politiromaner, har utviklingen gått i retning av actiondrevne spenningsromaner som fremdeles er uhyre velskrevne, men også stadig lengre bøker.

Hong Kong og maktkamp

Årets utgivelse ”Panserhjerte” understreker denne utviklingen. Historien starter med at en kvinnelig kollega (hvis vi altså overser at Hole strengt tatt har sagt opp jobben ved oslopolitiet) blir sendt til Hong Kong for å hente Hole hjem.

Det drepes kvinner i Oslo på bestialsk vis – en ny seriemorder fryktes å være på ferde. Holes gamle sjef og englevakt Gunnar Hagen ser i tillegg at den nye lederen for Kripos, Mikael Bellman (ja, du hørte riktig) vil benytte denne saken til skaffe seg og Kripos all makt over norsk drapsetterforskning, og ta denslags fra Hagen og Voldsavsnittet.

Forfatteratlas: Jo Nesbø


Utspekulert

Panserhjerte

Krimromanen 'Panserhjerte.

Foto: Aschehoug

Plottet i ”Panserhjerte” er riktig utspekulert og dessuten kronglete nok til å fylle denne lille mursteinen med høydramatikk, nesten-løsninger, feilgrep, nye løsninger og gjentatt overlevelse med det berømmelige nødrop. Det hele foregår i Hallingsskarvet, i Afrika, Oslo og ved Lyseren i Østfold.

Harry holder seg til dels unna børsten ved å røyke opium i stedet, derfor Hong Kong. Men Rakel, hans livs elskede, og nesten-sønnen Oleg er borte på hemmelig adresse etter at Snømannen i forrige bok forgjeves forsøkte å ta livet av dem.

Høy spenning


Jo Nesbø har enda en gang skrevet en svært spennende Hole-historie, og språket hans er stadig en fryd å lese, upåfallende muntlig der det skal være muntlig og renskåret skriftlig når det er behovet. Han makter stadig å beskrive grov vold på en måte som gir en tilnærmet mening.

Video: Inga Sæther tegner Harry Hole (Fra Bokprogrammet 2006)

SpørsmålstegnNår det er sagt; mine spørsmålstegn ved utviklingen av Hole-serien blir flere for hver bok. Jeg sa at plottet er riktig utspekulert – og mener det også, i beste forstand. Men er det samtidig gjennomtenkt? I den forstand at det holder vann i realistisk forstand? Ikke hele veien, vil jeg hevde. Særlig er det en episode med en politifelle som nok befinner seg et stykke forbi toppen.

For lang?Så er det lengden. Til og med velskrevet action og høy mord-rate kan bli nok. Det er ingen liten oppgave å fylle 640 sider. Med fare for å gjenta meg selv; redigering gir noen ganger enda bedre bøker.

Video: Arkivklipp om Jo Nesbø

Flere saker om litteratur HER

Følg NRK bok på Twitter

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK